Poliuria sau urinarea frecventa, simptom al diabetului

Dacă nu ai un diagnostic de diabet, e bine să știi că uneori simptomele acestei boli par inofensive.

Cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi setea persistentă și frecventă, foamea extremă și scăderea inexplicabilă în greutate pot fi însoțite în unele cazuri și de urinări frecvente.

Atunci când bei cantități excesive de apă, lichidul te va face să urinezi mai mult. Acest lucru te poate determina să bei mai multe lichide, ceea ce este un cerc vicios, pentru că te învârți în jurul aceleiași probleme. Corpul tău poate, de asemenea, să încerce să elimine excesul de zahăr prin urinare.

Ce este poliuria?

Conform definiției, poliuria (sau urinările frecvente) este un simptom clinic caracterizat prin eliminare de urină în cantitate mai mare decât cea normală.

Poliuria este o afecțiune în care persoană urinează mai mult decât în mod normal și astfel pacientul observă că elimina cantități excesive și anormal de mari de urină, de fiecare dată când merge la toaletă. Poliuria este definită că fiind trecerea frecvența a unor mari cantități de urină (mai mult de 3 litri pe zi), comparativ cu cantitatea zilnică de urină care este considerată normală la adulți (între 1 și 2 litri).

Poliuria este unul dintre principalele simptome ale diabetului (atât ale diabetului de tip 1, cât și ale diabetului de tip 2) și poate duce la forme de deshidratare severă, care, dacă este lăsată netratată, poate afecta funcția renală.

Cauzele poliuriei

Poliuria este de obicei rezultatul consumului excesiv de lichide (polidipsie), în special apă și lichide care conțîn cafeină sau alcool. Poliuria este, de asemenea, unul dintre semnele majore ale diabetului zaharat. Atunci când rinichii filtrează sângele pentru a produce urină, ei reabsorb tot zahărul, reintroducandu-l astfel în fluxul sangvin.

În diabet, nivelul de zahăr (glucoză) în sânge este anormal de mare. Și nu tot zahărul poate fi reabsorbit, iar o parte din acest exces de glucoză din sânge ajunge în urină, acolo unde atrage și mai multă apă, că un magnet. Acest lucru are drept rezultat un volum neobișnuit de mare de urină.

Alte cauze ale poliuriei pot fi:

  • diabetul insipid, o afecțiune care nu are nicio legătură cu diabetul zaharat și care afectează rinichii și hormonii care interacționează cu ei, rezultatul fiind producerea unei mari cantități de urină;
  • boală cronică de rinichi;
  • insuficientă hepatică;
  • medicamentele care sunt din categoria diureticelor (substanțe care accentuează excreția apei din corp/urină);
  • diareea cronică;
  • sindromul Cushing;
  • polidipsia psihologică - adică consumul excesiv de apă, cel mai adesea observat în cazul femeilor de vârstă a două, cu anxietate, și la pacienții cu boli psihiatrice;
  • hipercalcemia - nivelurile ridicate de calciu în sânge;
  • sarcina.

Poliuria ca simptom al diabetului

Pe lângă faptul că este un simptom al diabetului nediagnosticat, poliuria poate, de asemenea, să apară la persoanele diagnosticate cu diabet dacă cantitatea de glucoză în sânge a crescut extrem de mult.

Astfel, dacă glicemia a ajuns să aibă o valoare prea mare, corpul va încerca să remedieze situația, eliminând glucoză din sânge prin intermediul rinichilor. Când se întâmplă acest lucru, rinichii vor filtra, de asemenea, mai multă apă, iar pacientul va fi nevoit să urineze mai mult decât în mod normal, drept rezultat al acestui lucru.

Dacă observi că simți frecvent nevoia de a urina, acesta ar putea fi un semn că nivelul glucozei este prea mare. Dacă ai acces la un glucometru, testează-ți glicemia dacă urinezi mai des decât în mod normal. Dacă ai diabet, notează-ți cât de des urinezi și discuta cu medicul tău despre această problema.

Poliuria poate fi un simptom al diabetului

Învață să recunoști simptomele poliuriei

Cel mai des întâlnit semn al poliuriei este producerea unor cantități anormal de mari de urină, la intervale regulate de timp, pe parcursul zilei, dar și noaptea.

Cum se pune diagnosticul de poliurie

Simptomele pe care le observi. Medicul te va întreba despre cantitatea de lichid pe care corpul tău o produce și cât de sete îți  este.

Istoricul de familie. Medicul te va întreba când au început simptomele și va verifica orice condiție ar putea provoca acest lucru, cum ar fi administrarea de lichide, hrănirea printr-un tub, un blocaj urinar, intervenții chirurgicale, un accident vascular cerebral sau traumatisme craniene.

Examenul fizic. Medicul va verifica dacă ai putea avea diabet zaharat sau alte afecțiuni mentale și fizice legate de poliurie. Unele semne pot fi umflături la mâini, picioare sau burtă sau afecțiuni care pot provoca diabet insipid, cum ar fi cancerul, sindromul Sjogren și hipercalcemia.

Testul de urină. Poți face un test de 8, 12 sau 24 de ore: vei primi de la medic un recipient special și vei face pipi în el timp de 24 de ore. Colectarea urinei pe o perioadă mai lungă de timp îi oferă medicului o imagine mai amplă despre conținutul el.

Simptomele clasice ale diabetului

Setea excesivă (numită și polidipsie) și urinarea frecvența (poliuria) sunt simptome clasice ale diabetului. Când ai diabet, excesul de zahăr (glucoză) se acumulează în sânge. Rinichii tăi sunt forțați să lucreze mai mult pentru a filtra și pentru a absorbi excesul de glucoză din sânge. Dacă ei nu pot ține pasul, glucoză în exces este excretata în urină ta, împreună cu lichidele din țesuturile tale. Acest lucru declanșează urinări și mai frecvente, care te pot deshidrata. Pe măsură ce bei mai multe lichide pentru a-ți potoli setea, vei urină și mai mult.

Când ar trebui să mergi la medic

Ar trebui să mergi la medicul tău dacă observi urinări excesive de-a lungul a câteva zile, fenomen care nu poate fi explicat de o creștere a consumului de lichide sau de medicamente.

Dacă urinezi prea mult sau prea des, mergi imediat, mai ales dacă simți și că îți este întotdeauna sete. Poliuria poate fi tratată și, pe termen scurt, nu este periculoasă. Cu toate acestea, este esențial să iei măsuri, astfel încât orice potențială afecțiune subiacentă să nu rămână netratată. Tratamentul timpuriu al poliuriei, ca în cazul oricărei afecțiuni de sănătate, este cheia pentru gestionarea afecțiunii și menținerea sănătății, așa că nu ignora semnele și adresează-te unui specialist cât mai repede!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Bhasin B, Velez JC. Evaluation of Polyuria: The Roles of Solute Loading and Water Diuresis

Merck Manual Professional Version. Polyuria


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0