Poliuria sau urinarea frecventa, simptom al diabetului

Daca nu ai un diagnostic de diabet, e bine sa stii ca uneori simptomele acestei boli par inofensive.

Cele mai frecvente simptome ale diabetului, cum ar fi setea persistenta si frecventa, foamea extrema si scaderea inexplicabila in greutate pot fi insotite in unele cazuri si de urinari frecvente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand bei cantitati excesive de apa, lichidul te va face sa urinezi mai mult. Acest lucru te poate determina sa bei mai multe lichide, ceea ce este un cerc vicios, pentru ca te invarti in jurul aceleiasi probleme. Corpul tau poate, de asemenea, sa incerce sa elimine excesul de zahar prin urinare.

Ce este poliuria?

Conform definitiei, poliuria (sau urinarile frecvente) este un simptom clinic caracterizat prin eliminare de urina in cantitate mai mare decat cea normala.

Poliuria este o afectiune in care persoana urineaza mai mult decat in mod normal si astfel pacientul observa ca elimina cantitati excesive si anormal de mari de urina, de fiecare data cand merge la toaleta.

Poliuria este definita ca fiind trecerea frecventa a unor mari cantitati de urina (mai mult de 3 litri pe zi), comparativ cu cantitatea zilnica de urina care este considerata normala la adulti (intre 1 si 2 litri), scrie diabetes.co.uk.

Poliuria este unul dintre principalele simptome ale diabetului (atat ale diabetului de tip 1, cat si ale diabetului de tip 2) si poate duce la forme de deshidratare severa, care, daca este lasata netratata, poate afecta functia renala.

Cauzele poliuriei

Poliuria este de obicei rezultatul consumului excesiv de lichide (polidipsie), in special apa si lichide care contin cafeina sau alcool. Poliuria este, de asemenea, unul dintre semnele majore ale diabetului zaharat. Atunci cand rinichii filtreaza sangele pentru a produce urina, ei reabsorb tot zaharul, reintroducandu-l astfel in fluxul sangvin.

In diabet, nivelul de zahar (glucoza) in sange este anormal de mare. Si nu tot zaharul poate fi reabsorbit, iar o parte din acest exces de glucoza din sange ajunge in urina, acolo unde atrage si mai multa apa, ca un magnet. Acest lucru are drept rezultat un volum neobisnuit de mare de urina.

Alte cauze ale poliuriei pot fi:

  • diabetul insipid, o afectiune care nu are nicio legatura cu diabetul zaharat si care afecteaza rinichii si hormonii care interactioneaza cu ei, rezultatul fiind producerea unei mari cantitati de urina;
  • boala cronica de rinichi;
  • insuficienta hepatica;
  • medicamentele care sunt din categoria diureticelor (substante care accentueaza excretia apei din corp/urina);
  • diareea cronica;
  • sindromul Cushing;
  • polidipsia psihologica - adica consumul excesiv de apa, cel mai adesea observat in cazul femeilor de varsta a doua, cu anxietate, si la pacientii cu boli psihiatrice;
  • hipercalcemia - nivelurile ridicate de calciu in sange;
  • sarcina.

Poliuria ca simptom al diabetului

Pe langa faptul ca este un simptom al diabetului nediagnosticat, poliuria poate, de asemenea, sa apara la persoanele diagnosticate cu diabet daca cantitatea de glucoza in sange a crescut extrem de mult.

Astfel, daca glicemia a ajuns sa aiba o valoare prea mare, corpul va incerca sa remedieze situatia, eliminand glucoza din sange prin intermediul rinichilor. Cand se intampla acest lucru, rinichii vor filtra, de asemenea, mai multa apa, iar pacientul va fi nevoit sa urineze mai mult decat in mod normal, drept rezultat al acestui lucru.

Daca observi ca simti frecvent nevoia de a urina, acesta ar putea fi un semn ca nivelul glucozei este prea mare. Daca ai acces la un glucometru, testeaza-ti glicemia daca urinezi mai des decat in mod normal. Daca ai diabet, noteaza-ti cat de des urinezi si discuta cu medicul tau despre aceasta problema.

Invata sa recunosti simptomele poliuriei

Cel mai des intalnit semn al poliuriei este producerea unor cantitati anormal de mari de urina, la intervale regulate de timp, pe parcursul zilei, dar si noaptea.

Simptomele clasice ale diabetului

Setea excesiva (numita si polidipsie) si urinarea frecventa (poliuria) sunt simptome clasice ale diabetului. Cand ai diabet, excesul de zahar (glucoza) se acumuleaza in sange. Rinichii tai sunt fortati sa lucreze mai mult pentru a filtra si pentru a absorbi excesul de glucoza din sange. Daca ei nu pot tine pasul, glucoza in exces este excretata in urina ta, impreuna cu lichidele din tesuturile tale. Acest lucru declanseaza urinari si mai frecvente, care te pot deshidrata. Pe masura ce bei mai multe lichide pentru a-ti potoli setea, vei urina si mai mult.

Cand ar trebui sa mergi la medic

Ar trebui sa mergi la medicul tau daca observi urinari excesive de-a lungul a cateva zile, fenomen care nu poate fi explicat de o crestere a consumului de lichide sau de medicamente.

 

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0