Panza de paianjen a inspirat un implant care poate controla diabetul de tip 1

Pentru milioanele de oameni care sufera de diabet de tip 1, injectiile zilnice cu insulina sunt, literalmente, o chestiune de viata si de moarte. Si desi nu exista inca un leac pentru diabet, o echipa de cercetatori de la Universitatea Cornell a dezvoltat un dispozitiv care ar putea revolutiona modul in care aceasta boala poate fi tinuta sub control.

In diabetul de tip 1, insulele de celule pancreatice care produc insulina sunt distruse de sistemul imunitar al pacientului. Grupul de cercetatori, condus de profesorul Minglin Ma, de la departamentul Biological and Environmental Engineering, a dezvoltat o metoda ingenioasa pentru a implanta sute de mii de insule pancreatice (grupari de celule beta pancreatice) intr-un pacient.

Aceste insule pancreatice sunt protejate de un strat subtire de hidrogel care le acopera si, mai important, celulele acoperite sunt atasate de un fir de polimer si pot fi indepartate sau inlocuite cu usurinta atunci cand nu mai sunt folositoare.

Transplantarea derivatului de celule stem, adica insulele pancreatice de celule care produc insulina, este o alternativa la terapia cu insulina, dar care necesita administrarea de medicamente imunosupresoare pe termen lung, scrie sciencedaily.com.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O abordare foarte bine studiata pentru a evita raspunsul sistemului imunitar este ca celulele acestea pancreatice sa fie invelite si protejate in mici capsule de hidrogel, care au un diametru de sute de microni. Chiar si asa, aceste capsule nu pot fi scoase din corp cu usurinta, deoarece nu sunt conectate unele de celelalte, iar un lucru important de retinut este ca exista sute de mii de astfel de capsule. Totodata, capacitatea de a indeparta transplantul acesta este cheia succesului, deoarece "firul" are potentialul de a forma tumori.

"Cand celulele din capsule dau gres sau mor, ele trebuie sa iasa din organism", a declarat profesorul Minglin Ma. "Nu vei vrea sa pui ceva in corp pe care mai apoi sa nu il poti scoate. Cu ajutorul metodei noastre, acest lucru nu mai este o problema".

Avand ca sursa de inspiratie modul in care apa formeaza mici bule pe panza unui paianjen, Minglin Ma si echipa sa au incercat mai intai sa conecteze capsulele cu insulele pancreatice (care contineau celule) printr-un fir (ca o ata), dar amenii de stiinta au realizat ca ar fi mai bine sa aplice stratul de hidrogel uniform, in jurul unei fibre asemanatoare firelor din panzele create de paianjeni.

Aceasta fibra creat de oamenii de stiinta, pe care grupul de cercetatori au botezat-o TRAFFIC (abreviere de la Thread-Reinforced Alginate Fiber For Islets enCapsulation), a fost inspirata de panza de paianjen, dar potrivit lui Minglin Ma, este un fir mai bun si mai rezistent decat cel de paianjen, deoarece hidrogelul acopera uniform fibra lor.

"Nu avem niciun fel de "gol" sau spatiu intre capsule. In cazul unei panze de paianjen, tot exista cateva goluri intre picaturile de apa. In cazul nostru, golurile acestea ar fi daunatoare, pentru ca pot aparea probleme legate de tesutul cicatricial si altele asemenea", a explicat profesorul Minglin Ma.

Aceasta terapie ar implica o interventie laparoscopica, minim invaziva, pentru a implanta aproximativ 182 de centimetri de fir acoperit cu hidrogel in cavitatea peritoneala a pacientului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0