Obezitatea mareste de patru ori riscul de diabet de tip 2 in randul copiilor

Milioane de copii si adolescenti sunt obezi, iar potrivit unui nou studiu, acestia sunt de patru ori mai predispusi sa dezvolte diabet de tip 2 pana la varsta de 25 de ani, spre deosebire de copiii cu greutate normala.

 

Potrivit Raportului Endocrine Facts and Figures al Societatii de Endocrinologie, intre 2002 si 2005 s-au inregistrat anual cate 3600 de cazuri de diabet de tip 2 in randul copiilor si adolescentilor din Statele Unite ale Americii. Oamenii de stiinta au subliniat ca un studiu la scara larga desfasurat in Marea Britanie a avut rezultate asemanatoare. „Avand in vedere cresterea rapida a prevalentei obezitatii si supraponderabilitatii, un numar tot mai mare de copii si tineri din Marea Britanie au fost diagnosticati cu diabet de la inceputul anului 1990”, a precizat co-autorul studiului, Ali Abbasi, cercetator la King’s College London. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 

Pentru desfasurarea acestui studiu, publicat in revista Societatii de Endocrinologie, oamenii de stiinta au revizuit dosarele medicale a 375 de cabinete medicale din Marea Britanie. Echipa de cercetatori a comparat indicele de masa corporala (IMC) a peste 370.000 de copii cu diabet, cu varste cuprinse intre 2 si 15 ani. IMC este un indicator care stabileste daca greutatea corporala se potriveste cu inaltimea unei persoane.

 

 

Studiul a aratat ca intre 1994 si 2013, 654 de copii si adolescenti au fost diagnosticati cu diabet de tip 2, iar 1319 cu diabet de tip 1. Aproape jumatate dintre cei diagnosticati cu diabet de tip 1 erau obezi. Cu toate acestea, nu s-a stabilit nicio legatura intre obezitate si incidenta de diabet de tip 1, boala autoimuna, dupa cum au tinut sa precizeze cercetatorii.

 

Diabetul impune o povara grea asupra societatii, pentru ca este des intalnit si costisitor”, a declarat Abbasi intr-un comunicat de presa al Societatii de Endocrinologie. „Potrivit estimarilor, unul din 11 adulti are diabet de tip 2, adica aproape 415 milioane de persoane la nivel mondial. Avand in vedere ca diabetul si obezitatea pot fi prevenite de timpuriu, speram ca rezultatele studiului nostru si alte cercetari vor motiva publicul si factorii de decizie sa investeasca si sa se implice in eforturile de prevenire a diabetului.

Diferente intre tipurile de diabet

Diabetul de tip 1 si cel de tip 2 sunt boli diferite, insa ambele afecteaza modul in care organismul foloseste insulina. Diabetul de tip 1 la copii, numit si diabet juvenil, apare cand pancreasul nu mai poate sa produca insulina, un hormon important. Pentru ca aceasta nu este prezenta, glucoza nu poate sa ajunga din sange la celule, iar hiperglicemia poate sa rezulte in acest caz, daca pacientul nu este sub tratament.

Tratamentul implica intrebuintarea insulinei pe durata intregii vieti si monitorizarea glicemiei, importante fiind atat dieta cat si activitatea fizica, pentru a mentine glicemia in limitele normale.

Diabetul de tip 2 este mai putin intalnit la copiii tineri, dar poate sa apara cand insulina nu functioneaza asa cum ar trebui, lucru care duce apoi la o productie scazuta de insulina. Drept rezultat, glucoza se poate acumula in fluxul sanguin. Boala poate fi adeseori tinuta sub control prin schimbarile facute in alimentatie, prin cresterea nivelului de activitate fizica si prin mentinerea unei greutati corporale optime, insa uneori este nevoie si de o medicatie speciala.

Ca parinte, e important sa recunosti simptomele diabetului la copilul tau

Urmatoarele simptome ale diabetului sunt reprezentative, insa unii pacienti cu diabet de tip 2 au simptome atat de usoare, incat pot trece neobservate:

 
 

•    urinari dese
•    senzatie foarte intensa de sete
•    senzatie foarte intensa de foame - chiar si atunci cand persoana mananca
•    oboseala extrema
•    vedere incetosata
•    taieturi/vanatai care se vindeca lent
•    scadere in greutate, chiar daca persoana mananca mai mult (diabet de tip 1)
•    furnicaturi, durere sau amorteala in maini sau picioare (diabet de tip 2).

Discuta cu copilul sau adolescentul tau despre diabet

Modul in care discuti cu copilul tau despre aceasta boala va avea un impact urias asupra modului in care el percepe boala si modului in care se percepe pe sine.

Vorbeste cu copilul tau despre modul in care alimentele se potrivesc cu un stil de viata sanatos. De exemplu, niciun aliment nu ar trebui descris ca fiind "rau", asa ca e bine sa ii explici de ce anumite alimente nu sunt recomandate diabeticilor.

Descrie valorile glicemiei ca fiind "in grafic/in limite normale", "mari" sau "mici". Incearca sa eviti sa descrii glicemia ca fiind "buna" sau "rea".

Aminteste-ti ca diabetul este doar o parte din viata copilului sau adolescentului tau. Discuta cu el despre alte lucruri importante care se intampla in viata sa, cum ar fi scoala, sporturile pe care le practiva sau evenimentele sociale la care participa.

 

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Diabetes Association - http://www.diabetes.org/diabetes-basics/symptoms/
  • Canadian Diabetes Association - https://www.diabetes.ca/diabetes-and-you/kids-teens-diabetes/children-type-1-diabetes

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0