Nefropatia diabetica: simptome, cauze, tratament

O complicatie frecventa la nivelul rinichilor este nefropatia diabetica, adica o modificare care apare la nivelul vaselor de sange care alimenteaza rinichiii pacientului cu diabet. Este deosebit de important sa recunoastem simptomele si sa identificam cauzele, pentru a o putea trata din timp.

Ce este nefropatia diabetica?

Nefropatia este o complicatie a diabetului si inseamna ca rinichii sunt afectati sau ca au leziuni. In cazuri severe, ea poate duce la insuficienta renala, dar nu toti pacientii cu diabet au rinichii afectati de aceasta boala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauze in nefropatia diabetica

Rinichii au multe vase de sange mici, care filtreaza toxinele si "deseurile" din sangele nostru. O concentratie mare de glucoza in sange, din cauza diabetului, poate distruge aceste vase de sange. In timp, rinichii nu mai sunt capabili sa isi indeplineasca functia la fel de bine ca inainte, iar mai tarziu, in unele cazuri inceteaza complet sa mai functioneze. Acest lucru se numeste insuficienta renala.

Anumiti factori pot face ca pacientii sa fie mai predispusi la nefropatia diabetica. De exemplu, daca un individ sufera si de hipertensiune arteriala sau are colesterolul marit sau daca fumeaza, riscul lui de a se confrunta cu nefropatia diabetica este mai mare.

Care sunt simptomele in nefropatia diabetica?

In stadii incipiente, nu exista simptome. Asa ca este important ca pacientul sa faca regulat teste de urina, pentru a depista din timp daca si in ce masura rinichii sunt afectati de diabet. Uneori, leziunile timpurii de la nivelul rinichilor pot fi remediate.

Pe masura ce rinichii pacientului nu mai sunt capabili sa isi indeplineasca functia, pacientul poate observa, ca simptom, umflaturile care ii pot afecta, cel mai adesea mainile si picioarele. Astfel, mainile si picioarele sunt din ce in ce mai umflate la pacientii cu diabet.

Cum este diagnosticata nefropatia diabetica?

Boala este diagnosticata prin teste simple de urina, pentru a determina o proteina numita albumina si existenta ei in urina. Urina, de obicei, nu contine proteine. Dar in statiile incipiente ale insuficientei renale - inainte ca pacientul sa aiba orice fel de simptom - anumite proteine se pot depista in urina, deoarece rinichii nu mai sunt capabili sa filtreze urina asa cum ar fi trebuit sa o faca in mod normal.

Este important ca medicii sa descopere daca rinichii sunt sau nu afectati, iar daca acest lucru este descoperit in stadii incipiente, se poate preveni inrautatirea bolii. Asa ca este extrem de important ca pacientii cu diabet sa faca teste regulate de urina, recomandate, de obicei, in fiecare an.

Cum se poate trata nefropatia diabetica?

Principalul tratament sunt medicamentele prescrise pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a preveni ori pentru a incetini deteriorarea rinichilor pacientului. Aceste medicamente includ:

  • medicamente care inhiba enzima de conversie a angiotensinei, o clasa de medicamente folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • medicamente care blocheaza receptorii de angiotensina II.

Pe masura ce rinichii sunt tot mai afectati, iar starea lor se inrautateste, tensiunea arteriala a pacientului creste. Atat nivelul colesterolului, cat si cel al trigliceridelor creste, iar pacientul este nevoit sa ia mai mult de un medicament pentru a trata aceste complicatii.

Ce trebuie sa retii despre nefropatia diabetica

Nefropatia diabetica este un sindrom clinic caracterizat de urmatoarele trasaturi:

  • albinurie (prezenta albuminei in urina) persistenta, care este confirmata de cel putin 2 ori, la un interval de 3-6 luni; albumina are valori foarte mari
  • un declin progresiv in ceea ce priveste rata de filtrare glomerulara (RFG)
  • tensiune arteriala crescuta.

In general, nefropatia diabetica este luata in considerare dupa o analiza de urina de rutina si dupa un test de screening, in care s-a testat prezenta albuminei, numit microalbuminurie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completează chestionarul disponibil aici pentru a afla dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0