Ce beneficii are meiul pentru diabetici

Cercetări recente arată că meiul poate fi util în gestionarea afecțiunilor metabolice, contribuind, de exemplu, la controlul glicemiei persoanelor care suferă de diabet.

Dacă aveai impresia că meiul este bun doar pentru hrana păsărilor, e bine să știi că e indicat și pentru oameni și chiar are multe beneficii pentru sănătate. Meiul este o cereală consumată pe scară largă în Africa și Asia, dar a câștigat popularitate și în Occident, deoarece nu conține gluten și are un conținut ridicat de proteine, fibre și antioxidanți, fiind util nu doar în alimentația persoanelor care au o stare bună de sănătate, ci și în a celor care suferă de boala celiacă, precum și în a diabeticilor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Meiul poate fi consumat dacă ai diabet?

La persoanele cu diabet de tip 1, organismul nu produce insulină. La persoanele cu diabet zaharat tip 2, organismul produce foarte puțină insulină sau este mai puțin sensibil la efectele sale. Dieta joacă un rol important în managementul ambelor tipuri de diabet. În ceea ce privește meiul, persoanele cu diabet pot mânca mei ca parte a unei alimentații sănătoase și echilibrate. Un dietetician sau un nutriționist acreditat poate ajuta o persoană diabetică să dezvolte un plan de alimentație care să conțină și această cereală.

Meiul contribuie la reglarea glicemiei

Cercetări mai vechi dovediseră proprietățile antioxidante, antitumorale și antiarterosclerotice ale meiului, dar rezultatele unui studiu¹ din 2018 sugerează și că meiul poate ajuta la controlul glicemiei. Studiul a implicat 64 de participanți cu toleranța la glucoză afectată. Fiecare participant a mâncat 50 de grame de mei pe zi, copt ca ingredient în aluatul de pâine. Participanții au consumat pâinea cu mei alături de dieta lor obișnuită pentru o perioadă de 12 săptămâni.

După 6 săptămâni, nivelul zahărului din sânge al participanților a scăzut în medie cu 5,7%. În plus, a avut loc o scădere de 9,9% a nivelului mediu de glucoză la două ore. Această cifră indică nivelurile de glucoză din sânge ale unei persoane la 2 ore după consumarea glucozei. Aceste niveluri au rămas scăzute până la sfârșitul perioadei de studiu de 12 săptămâni.

Cercetătorii sugerează că efectele de reducere a glucozei pe care le-a dovedit meiul se pot datora capacității sale de a crește concentrațiile de leptină (hormonul care reduce pofta de mâncare), de a scădea rezistența la insulină și de a reduce inflamația. Oamenii de știință concluzionează că un consum regulat de mei poate îmbunătăți controlul glucozei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și sugerează, de asemenea, că alte cereale integrale ar putea avea efecte similare.

Sursă excelentă de fibre alimentare, meiul poate ajuta la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sangvin. Un studiu din 2015 sugerează că fulgii de mei au un indice glicemic mediu de 52,11. Datorită conținutului nutrițional al fulgilor, autorii studiului sugerează că aceștia pot fi benefici în gestionarea afecțiunilor metabolice.

Cum se poate consuma meiul?

Meiul nu se poate consuma în stare brută, ci trebuie gătit într-un fel sau altul înainte de a fi mâncat. Acesta se poate găti la fel ca orezul, împreună cu multe legume (ceapă, roșii, fasole verde etc.) și se consumă lângă o salată verde, sau se poate mânca sub formă de terci cu bucăți de căpșuni pe deasupra ori amestecat în aluatul de pâine din făină integrală. De asemenea, se poate folosi și într-o ciorbă de carne sau de legume - se pot strecura în oală 50-100 g de mei, în funcție de cantitatea preparată. 

Pentru a-și gestiona boala, persoanele cu diabet trebuie să țină evidența cantităților și a tipurilor de carbohidrați pe care îi consumă. Atunci când alege un carbohidrat, o persoană diabetică ar trebui să consume în principal legume non-amidonoase, bogate în fibre și sărace în carbohidrați, cum ar fi broccoli, salată verde, roșii, castraveți, fasole verde. De asemenea, poate consuma fructe, cum ar fi merele, căpșunile și afinele, cereale integrale, precum făina de ovăz, orezul brun și quinoa, fasole, linte și unele legume amidonoase, precum porumbul sau cartofii dulci.

Pentru o persoană care suferă de diabet, este foarte important să mănânce cât mai puține alimente procesate și ultraprocesate, precum și alimente care conțin zahăr adăugat, cum ar fi pâinea albă, mâncărurile semipreparate sau gata preparate din comerț și băuturile zaharoase.

 

[{ads-diabet-second}]

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Can a person with diabetes eat millets?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/millets-for-diabetes#diabetes-and-millets
NCBI - The Glucose-Lowering Effect of Foxtail Millet in Subjects with Impaired Glucose Tolerance: A Self-Controlled Clinical Trial
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213109/
1. „Studiul The Glucose-Lowering Effect of Foxtail Millet in Subjects with Impaired Glucose Tolerance: A Self-Controlled Clinical Trial”, apărut în Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1509. Published online 2018 Oct 15. doi: 10.3390/nu10101509, autori: Xin Ren et al.
Healthline - What Is Millet? Nutrition, Benefits, and More
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-millet

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0