Ai un parinte cu diabet de tip 2? Afla mai multe despre riscul tau de imbolnavire

Diabetul este o boala care se "mosteneste" in familie, asa ca faptul ca ai unul dintre parinti diagnosticat cu diabet de tip 2 inseamna ca si tu ai o probabilitate mai mare de a dezvolta boala aceasta. Afla mai multe din acest material despre riscul tau si despre cum poti reduce acest risc.

Este bine sa stii ca genetica si stilul tau de viata joaca un rol in dezvoltarea diabetului

Cercetarile sugereaza ca faptul ca ai un parinte care sufera de diabet de tip 2 iti creste si tie riscul de a dezvolta aceasta boala, uneori crescand riscul de patru ori, iar acest risc creste si mai mult daca ambii tai parinti sunt diagnosticati cu diabet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Stim deja ca daca ambii parinti au diabet de tip 2, exista un risc de aproape 50% ca tu si fratii sau surorile tale sa aveti genele transmise de la parinti", explica dr. Edward Hess, medic endocrinolog de la Kaiser Permanente din Fontana, California, Statele Unite ale Americii.

Medicii spun ca este clar ca exista o componenta genetica puternica in ceea ce priveste diabetul de tip 2 si de aceea expertii observa o prevalenta mai mare a bolii in unele grupuri de persoane. Insa nu trebuie sa uitam ca diabetul este o afectiune extrem de complexa. Dr. Hess explica: "Exista literalmente zeci si zeci de gene si de zone de dubla spirala a ADN-lui care sunt asociate cu diabetul de tip 2."

In prezent, este greu de estimat cat anume din riscul tau vine pe calea mostenirii genetice si cat de mult vine de pe urma factorilor asociati cu stilul tau de viata, cum ar fi alimentatia sau tiparul activitatii fizice. "Este o combinatie asociata cu mostenirea acestui tip puternic de diabet de la parintii tai, insa poti mosteni de la parinti si obiceiurile nocive", mai spune Dr. Hess.

Este important sa iti intelegi

Exista persoane care isi testeaza valorile glicemiei in regulat, tocmai prin prisma faptului ca sunt constiente de acest risc, pentru ca au un parinte diagnosticat cu diabet de tip 2.

Istoricul familial este doar unul dintre numerosii factori de risc pentru diabetul de tip 2, asa ca este important sa discuti cu medicul tau curant despre riscul tau general de a dezvolta diabet. Daca ai un parinte sau un frate (ori o sora) afectat/a de boala si esti o persoana supraponderala sau obeza, medicii iti recomanda sa te testezi pentru a afla daca ai diabet.

Prediabetul poate fi depistat, la fel si diabetul

Daca ai un indice de masa corporala (IMC) normal (pe DOC.ro ai la dispozitie un calculator pentru indicele de masa corporala, unde poti calcula gratuit IMC-ul), medicii iti recomanda sa te testezi, de rutina, incepand cu varsta de 45 de ani, pentru a afla daca ai sau nu diabet.

Aceasta testare de rutina se efectueaza cu un test de sange pentru depistarea glicemiei sau Hb A1c (hemoglobina glicata sau glicozilata, o masuratoare a glicemiei tale medii, in decursul ultimelor doua sau trei luni).

Daca, insa, intrunesti mai multi factori de risc sau daca rezultatele testelor tale de sange indica faptul ca ai prediabet, medicul tau curant cel mai probabil va dori sa iti monitorizeze starea de sanatate si glicemia, facandu-ti anual teste.

Tinand cont de antecendentele medicale ale familiei tale, tu si medicul tau specialist ar trebui sa fiti atenti pentru a depista semnele unor posibile complicatii ale diabetului, cum ar fi problemele oculare (retinopatie diabetica) sau afectarea nervilor din membrele inferioare (neuropatie diabetica).

Informatiile legate de istoricul familial pot servi drept unealta unica si utila pentru medic, pentru a preveni diabetul. Deoarece istoricul familial reflecta atat factorii genetici, cat si factorii de mediu, spun oamenii de stiinta, el poate servi si drept indiciu mai bun pentru riscul de diabet, comparativ cu alt factor luat separat. Istoricul familial ar putea fi folosit pentru a identifica indivizii la un nivel diferit de risc sau pentru a le influenta sanatatea, incurajandu-i sa aiba un stil de viata mai sanatos.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau (sau al parintilor tai) este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut (sau unul dintre parintii tai se incadreaza in grupul de risc crescut), primesti (sau parintele tau primeste) un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Family history of diabetes as a potential public health tool", publicat in 2003 in American Journal of Preventive Medicine, autori Tabitha A Harrison, Lucia A Hindorff, Helen Kim, Roberta C.M Wines, Deborah J Bowen, Barbara B McGrath, Karen L Edwards.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0