Ai un parinte cu diabet de tip 2? Afla mai multe despre riscul tau de imbolnavire

Diabetul este o boală care se poate moșteni în familie, așa că faptul că ai unul dintre părinți diagnosticat cu diabet tip 2 înseamnă că și tu ești susceptibil de a dezvolta această boală. Află mai multe din acest material despre riscul tău de diabet și despre cum îl poți reduce.

Diabetul de tip 2 este depistat mai ales la persoanele de vârsta a doua și a treia, însă diabetul cu debut precoce (la adolescenți și adulții tineri) este o problemă de sănătate globală în creștere, arată cele mai recente cercetări.

În primul rând, este bine să știi că genetica joacă un rol în dezvoltarea diabetului, iar în al doilea rând, este important de înțeles că, mai mult decât atât, stilul de viață al unei persoane este cel care îi va scădea sau îi va crește riscul de diabet de tip 2. Uneori, obiceiurile nocive (alimentația dezechilibrată, sedentarismul) sunt preluate de la părinți și atunci nu e de mirare că și urmașii dezvoltă diabet.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dacă ambii părinți au diabet, ești la risc mare de a face boala

Cercetările sugerează că faptul că ai un părinte care suferă de diabet tip 2 îți crește și ție riscul de a dezvolta această boală - în unele cazuri, acest risc fiind de patru ori mai mare decât al unei persoane care nu are diabetici în familie -, iar riscul crește și mai mult dacă ambii tăi părinți suferă de diabet.

„Știm deja că dacă ambii părinți au diabet de tip 2, există un risc de aproape 50% ca tu și frații sau surorile tale să aveți genele transmise de la părinți”, explică dr. Edward Hess, medic endocrinolog de la Kaiser Permanente, un consorțiu american integrat de îngrijire gestionată.

Medicii spun că este clar că există o componentă genetică puternică în ceea ce privește diabetul de tip 2 și de aceea experții observă o prevalență mai mare a bolii în unele grupuri de persoane. Însă nu trebuie uitat că diabetul este o afecțiune extrem de complexă. Există zeci și zeci de gene și de zone de dublă spirală a ADN-lui care sunt asociate cu diabetul de tip 2.

În prezent, este greu de estimat cât anume din riscul personal de diabet vine pe calea moștenirii genetice și cât de mult vine de pe urma factorilor asociați cu stilul tău de viață, cum ar fi alimentația sau tiparul activității fizice. „Este o combinație asociată cu moștenirea acestui tip puternic de diabet de la părinții tăi, însă poți moșteni de la părinți și obiceiurile nocive”, mai spune Dr. Hess.

Este important să îți înțelegi riscul de diabet

Există persoane care își testează valorile glicemiei în mod regulat, tocmai prin prisma faptului că sunt conștiente de riscul de diabet, pentru că au un părinte diagnosticat cu diabet de tip 2.

Istoricul familial este doar unul dintre numeroșii factori de risc pentru diabetul de tip 2, așa că este important să discuți cu medicul de familie despre riscul tău general de a dezvolta această boală. Dacă ai un părinte sau un frate ori o soră afectați de boală, iar tu ești o persoană supraponderală sau obeză, medicii îți recomandă să te testezi pentru a afla dacă ai diabet.

Dacă ai un indice de masă corporală (IMC) normal, se recomandă să te testezi, de rutină, începând cu vârsta de 45 de ani, pentru a afla dacă ai sau nu diabet. Această testare de rutină se efectuează cu o analiză de sânge pentru depistarea glicemiei sau Hb A1c (hemoglobină glicată sau glicozilată, o măsurătoare a glicemiei medii, în decursul ultimelor două sau trei luni).

Dacă, însă, întrunești mai mulți factori de risc sau dacă rezultatele testelor tale de sânge indică faptul că ai prediabet, cel mai probabil că medicul tău va dori să îți monitorizeze starea de sănătate și glicemia, făcându-ți anual teste.
Ținând cont de antecendentele medicale ale familiei tale, tu și medicul specialist ar trebui să fiți atenți pentru a depista semnele unor posibile complicații ale diabetului, cum ar fi problemele oculare (retinopatie diabetică) sau afectarea nervilor din membrele inferioare (neuropatie diabetică).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Informațiile legate de istoricul familial pot servi drept unealtă unică și utilă pentru medic, pentru a preveni diabetul. Deoarece istoricul familial reflectă atât factorii genetici, cât și factorii de mediu, spun oamenii de știință, poate servi și drept indiciu mai bun pentru riscul de diabet, comparativ cu alt factor luat separat. Istoricul familial ar putea fi folosit pentru a identifica indivizii la un nivel diferit de risc sau pentru a le influența sănătatea, încurajându-i să aibă un stil de viață mai sănătos.

Care sunt alți factori de risc pentru diabetul de tip 2?

Pe lângă antecedentele familiale de prediabet sau diabet de tip 2, factorii de risc pentru aceste afecțiuni includ:

  • A face parte din rasa neagră, a fi hispanic sau asiatico-american;
  • Supragreutatea (un IMC între 25,00 si 29,99) și obezitatea (un IMC peste 30);
  • Hipertensiunea arterială;
  • Colesterolul HDL scăzut (colesterolul „bun”) și nivelul trigliceridelor ridicat;
  • Sedentarismul;.
  • Vârsta de 45 de ani sau mai mult;
  • Prezența diabetului în sarcină (diabetul gestațional)
  • Sindromul ovarelor polichistice;
  • Antecedente de boli de inimă sau de accident vascular cerebral;
  • Fumatul.

Cum poți scădea riscul de diabet tip 2?

Deși unii factori de risc pentru diabet, cum ar fi istoricul familial și rasa, nu pot fi modificați, există și alți factori de risc asupra cărora fiecare persoană poate exercita un anumit control. Adoptarea unora dintre obiceiurile de viață sănătoase enumerate mai jos poate ajuta la scăderea riscului de diabet:

O alimentație hrănitoare și echilibrată

Așa-numita dietă mediteraneeană, alături de dieta Dash sunt două stiluri alimentare care contribuie nu doar la sănătatea inimii, potrivit cercetărilor, ci și la scăderea riscului de diabet de tip 2. De asemenea, păstrarea unui jurnal alimentar și respectarea unui număr de calorii potrivit pentru o greutate normală sunt de folos. Dacă ești supraponderal și reduci 250 dintre caloriile pe care le consumi zilnic, acest lucru te poate ajuta să pierzi jumătate de kilogram pe săptămână.

Activitate fizică regulată

Caută să faci cam 30 de minute de mișcare moderată pe zi, cel puțin cinci zile pe săptămână. Dacă ești sedentar și nu ai fost obișnuit să faci mișcare, începe încet, cu 10 minute pe zi, și crește treptat numărul de minute. Mersul pe jos în pas vioi, de exemplu, este un exercițiu grozav.

O greutate corporală normală

Străduiește-te să obții o greutate sănătoasă pentru tine, în funcție de înălțime și de vârsta pe care o ai. Dacă nu știi cât ar trebui să cântărești și cum să ajungi la o greutate normală și să te menții, cere sfatul medicului de familie. Întreabă-l exact ce să mănânci, cât să mănânci și ce fel de mișcare ar fi mai bună în cazul tău. De exemplu, persoanele care au poliartrită reumatoidă, nu ar trebui să facă exerciții fizice care să le solicite intens articulațiile, cum ar fi tenisul sau alergarea, în schimb este recomandat să facă plimbări pe jos sau pe bicicletă ori să înoate. 

Gestionarea stresului

Stresul, acest inamic invizibil, trebuie bine gestionat, deoarece nu doar că afectează sănătatea psihică, dar poate avea și efecte fizice nedorite, crescând inclusiv riscul de diabet de tip 2. Învață să aplici diverse tehnici de relaxare, cum ar exerciții de respirație sau yoga și găsește ce altceva funcționează în cazul tău.

Limitarea consumului de alcool

Bărbații nu trebuie să bea mai mult de două băuturi care conțin alcool pe zi, iar femeile nu ar trebui să bea mai mult de una. O băutură înseamnă lucruri diferite în funcție de sortiment. O porție de bere înseamnă 330 ml, o porție de vin înseamnă 150 ml, iar o porție de băuturi tari, spirtoase, înseamnă 40 ml.

Somnul suficient

Mulți adulți își neglijează somnul, deși, pentru o stare cât mai bună de sănătate fizică și mintală este nevoie de cantitate adecvată de somn (de obicei, 7-8 ore sau, în orice caz, nu mai puțin de 6). Lipsa somnului sufiient și odihnitor și tulburările de somn pot avea efecte negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung: oboseală, lipsă de concentrare, risc crescut de hipertensiune, diabet, obezitate, depresie și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal.

Renunțarea la fumat

Cum fumatul este unul ditre factorii de risc pentru dezvoltarea diabetului, alături de multe alte efecte negative pe care le poate avea pentru sănătate, ar trebui cerut sfatul medicului pentru a face un plan de renunțare la acest viciu.

Respectarea indicațiilor medicului

Dacă medicul prescrie tratament pentru a gestiona factorii de risc existenți pentru boli de inimă (cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul) sau pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet tip 2, acesta trebuie respectat cu strictețe. În cazul în care apar efecte nedorite sau medicamentele par să nu funcționeze, medicul va fi anunțat pentru a lua măsuri, pacientul nu va renunța la medicamente de unul singur și nu-și va schimba doza. Dacă se pune un diagnostic de prediabet, se vor urma, de asemenea, indicațiile medicului în ce privește schimbările în stilul de viață care să prevină sau să amâne instalarea diabetului de tip 2.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Risk Factors for Type 2 Diabetes
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/risk-factors-type-2-diabetes
BMJ - Global burden of type 2 diabetes in adolescents and young adults, 1990-2019: systematic analysis of the Global Burden of Disease Study 2019
https://www.bmj.com/content/379/bmj-2022-072385
Studiul „Global burden of type 2 diabetes in adolescents and young adults, 1990-2019: systematic analysis of the Global Burden of Disease Study 2019”, apărut în BMJ, 2022; 379 doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2022-072385, autori: Jinchi Xie et al.
Pub Med - Family History of Type 2 Diabetes: Does Having a Diabetic Parent Increase the Risk?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26490432/
Studiul „Family History of Type 2 Diabetes: Does Having a Diabetic Parent Increase the Risk?”, apărut în Curr Diabetes Rev. 2017;13(1):19-25. doi: 10.2174/1573399812666151022143502, autori: A. K. Papazafiropoulou et al.
Pub Med - Family history of diabetes as a potential public health tool
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12568821/
Studiul „Family history of diabetes as a potential public health tool”, apărut în Am J Prev Med. 2003 Feb;24(2):152-9. doi: 10.1016/s0749-3797(02)00588-3, autori: Tabitha A. Harrison et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0