Definitia si etapele protezarii articulare

Necesitatea protezarii articulare intervine in momentul in care cartilajul articular al genunchiului este aproape complet disparut, astfel incat unica solutie pentru pastrarea mobilitatii devine proteza articulara. Ea ramane alternativa finala de tratament a genunchiului compromis structural.

Proteza este o articulatie artificiala, mecanica, menita sa redea pacientului mobilitatea pierduta.

Procedura chirurgicala de montare a protezei articulare denumita artroplastie dureaza cateva ore intraoperator, in timp ce procesul de recuperare dureaza cateva luni. Cand un material protetic este selectat ca fiind potrivit pentru un anumit pacient se iau in considerare varsta, greutatea corporala, nivelul de activitate zilnica si starea generala de sanatate a acestuia.

Recuperarea si reabilitarea pacientului joaca un rol major pentru a va putea relua activitatile zilnice. Un plan bine elaborat si realist este necesar pentru a indeplini acest scop cat mai repede.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dupa interventie de artroplastie, genunchiul este intepenit si dureros. Pacientul primeste antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si antialgice pentru a combate durerea. Mobilizarea se face chiar din ziua urmatoare operatiei, pentru ca tesuturile din jurul noii proteze sa se vascularizeze si sa isi preia functia.

 

Dupa protezare, pacientul ramane internat in jur de 5-7 zile, in functie de evolutia sa. Externarea se face atunci cand pacientul se poate ridica din pat, se poate mobiliza utilizand un dispozitiv ajutator (cadru, baston) si poate flexa si extinde piciorul operat.

Complicatiile protezarii pot fi reprezentate de uzura rapida a protezei, sangerari, infectii, tromboze venoase, rigidizarea articulatiei, leziuni nervoase si, in rare cazuri, infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC).

Urmeaza apoi procesul anevoios al recuperarii medicale. Fiziokinetoterapeutul elaboreaza un plan recuperator care trebuie efectuat zilnic. Pacientul este de asemenea sfatuit sa efectueze aceste exercitii la domiciliu si sa aplice gheata pe zona genunchiului dupa efectuarea lor, pentru a preveni inflamatia.

Este esentiala continuarea vizitelor medicale periodice, de urmarire post-operatorie, pentru a observa evolutia pacientului si pentru a se preveni complicatiile.

Cand este necesara artroplastia

Interventia de protezare articulara (adica de inlocuire a genunchiului) este, de regula, necesara, atunci cand genunchiul este uzat sa degradat, pana in situatia in care mobilitatea pacientului este redusa, iar acesta are dureri chiar si in timpul repausului.

Campanie DOC-Time RMN

Cel mai frecvent motiv pentru care se apeleaza la protezarea articulatiei genunchiului este artroza (gonartroza, mai precis). Alte afectiuni sau conditii care pot cauza daune mari la nivelul genunchiului sunt: artrita reumatoida, hemofilia, guta, displazia osoasa, necroza avasculara (cand tesutul osos din interiorul articulatiei genunchiului este necrozat), traumatismul la genunchi, deformarea genunchiului insotita de durere si de pierderea cartilajului articular.

Cine este un candidat bun pentru protezarea articulara

Inlocuirea articulatiei genunchiului cu o proteza reprezinta o operatie majora, asa ca in mod normal este recomandata doar daca alte tratamente, precum fizioterapia sau infiltratiile cu steroizi nu au ajutat deloc in reducerea intensitatii durerii si in imbunatatirea mobilitatii genunchiului.

 

Procedura de protezare articulara (artroplastie) este recomandata daca:

  • Pacientul are dureri severe, tumefactie articulara si redoare (rigiditate) in articulatia genunchiului si daca mobilitatea lui este redusa
  • Pacientul are o durere de genunchi atat de severa, incat ii afecteaza calitatea vietii si calitatea somnului
  • Sarcinile de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumparaturi sau iesirea din cada, dupa baie, sunt dificile sau chiar imposibile pentru pacient.
  • Persoana se simte deprimata din cauza durerii si din cauza lipsei mobilitatii genunchiului.
  • Persoana nu poate lucra sau nu poate avea o viata sociala normala.

Tipuri de protezare articulara (artroplastie) pentru genunchi

Exista doua tipuri principale de interventii chirurgicale, in functie de starea in care se afla genunchiul pacientului:

  1. inlocuirea totala a genunchiului - ambele parti ale articulatiei genunchiului sunt inlocuite cu proteze;
  2. inlocuirea partiala a genunchiului - doar o parte a articulatiei genunchiului este inlocuita in cadrul unei interventii chirurgicale mai mici, cu o durata mai scurta de spitalizare si cu o perioada de recuperare mai scurta.

Exista si unele interventii chirurgicale alternative la protezarea articulara, insa rezultatele nu sunt adesea la fel de bune pe termen lung ca cele ale artroplastiei. Medicul chirurg va discuta cu pacientul despre cea mai buna optiune de tratament in cazul sau. Ca alternative, exista: artroscopia, osteotomia si mozaicplastia.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/knee-replacement/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0