Renunțarea la fumat: de ce e benefică pentru sănătate

Renunțarea la fumat vine cu multe beneficii pentru sănătate, printre care un nivel mai mare de energie, fertilitate îmbunătățită și scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Pentru sănătate, nu există o cantitate sigură de fum de țigară. Dacă ești fumător, substanțele chimice din tutun ajung la plămâni rapid, de fiecare dată când inspiri. Sângele tău transportă apoi toxinele către fiecare organ din corp. Dar după ce ai renunțat la fumat, corpul tău începe să se vindece în 20 de minute de la ultima țigară.

La 20 de minute după ce te-ai lăsat de fumat, tensiunea arterială îți scade. După 12 ore monoxidul de carbon din fluxul de sânge descrește. După două săptămâni, funcția pulmonară începe să se îmbunătățească și riscul de infarct să scadă, iar după o lună, începi să respiri mai ușor. La un an după ce ai rernunțat la fumat, riscul de boală coronariană este redus la jumătate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Niciodată nu e prea târziu să renunți la fumat, indiferent că faci acest lucru la 30 de ani sau la 60. Decizia de a renunța la acest viciu este unul dintre cei mai importanți pași pe care îi poți face pentru starea ta de sănătate generală. Ca să nu mai spunem că banii pe care îi dădeai pe țigări îi poți economisi de acum încolo!

Oprirea fumatului îți permite să respiri mai ușor

Oamenii respiră mai ușor și tușesc mai puțin atunci când renunță la fumat, deoarece capacitatea pulmonară se îmbunătățește cu până la 10% în decurs de 9 luni. Când ai 20 și ceva - 30 de ani, este posibil ca efectul fumatului asupra capacității tale pulmonare să nu fie observat până când nu ești nevoit să alergi, dar capacitatea pulmonară scade în mod natural odată cu vârsta.
La o vârstă mai înaintată, a avea o capacitate pulmonară maximă poate însemna diferența dintre a avea o bătrânețe activă și sănătoasă și a te confrunta cu șuierat și respirație întretăiată atunci când mergi la plimbare sau urci niște scări.

Viața de nefumător îți oferă mai multă energie

În termen de 2 până la 12 săptămâni de la încetarea fumatului, circulația sângelui ți se îmbunătățește. Acest lucru face ca orice activități fizice, inclusiv mersul și alergarea, să fie mult mai ușoare. Renunțarea la fumat oferă, de asemenea, un impuls sistemului imunitar, facilitând combaterea răcelilor și a gripei. Creșterea oxigenului în organism poate reduce, de asemenea, oboseala și probabilitatea apariției durerilor de cap.

Renunțarea la fumat te ajută să-ți gestionezi mai bine stresul

Recuperarea corpului după efectele nicotinei poate intensifica inițial sentimentele de stres, deoarece lipsa acestei substanțe te poate face iritabil. Nu te grăbi să te întorci la țigări, gândindu-te că acestea te ajută să-ți reduci stresul. Studiile științifice arată că, după ce treci de această perioadă neplăcută de după renunțare, nivelul de stres va scădea și va fi comparabil cu cel al persoanelor nefumătoare. Dacă descoperi că ești o persoană predispusă la stres, înlocuirea fumatului cu o atenție mai mare acordată sănătății (alimentație, mișcare, meditație etc.) este o modalitate mai bună de a face față stresului. Poți încerca în această perioadă și un supliment alimentar pe bază de roiniță, floarea pasiunii și valeriană pentru a gestiona stresul renunțării la nicotină.

Renunțarea la fumat are efecte benefice și pentru viața intimă

Oprirea fumatului îmbunătățește fluxul de sânge din organism, deci crește și sensibilitatea. Bărbații care nu mai fumează pot avea erecții mai bune, iar femeile care renunță la fumat se pare că ajung mai ușor la orgasm. S-a constatat, de asemenea, că nefumătorii sunt de trei ori mai atrăgători pentru potențiali parteneri decât fumătorii.

Renunțarea la țigări sporește fertilitatea

Femeilor nefumătoare le este mai ușor să rămână însărcinate, renunțarea la fumat îmbunătățind starea mucoasei uterine. De asemenea, sperma bărbaților devine mai puternică atunci când aceștia renunță la țigări. Lipsa țigărilor crește posibilitatea cuplurilor de a concepe prin fertilizare in vitro și reduce probabilitatea femeilor de a suferi un avort spontan. Cel mai important, renunțarea la fumat crește șansele unui cuplu de a naște un copil sănătos.

Oprirea fumatului îmbunătățește mirosul și gustul

Când te lași de fumat, simțurile (gustul, mirosul) sunt revigorate. Este posibil să observi că mâncarea are arome și gusturi pe care nu le mai țineai minte, pe măsură ce gura și nasul se recuperează după ce au fost încărcate cu sutele de substanțe chimice toxice care se găsesc în țigări.

După ce te lași de fumat, pielea capătă un aspect mai tânăr

S-a constatat că renunțarea la fumat încetinește îmbătrânirea facială și întârzie apariția ridurilor. Pielea unui nefumător capătă mai mulți nutrienți, inclusiv oxigen, iar oprirea fumatului poate reduce micile linii pe care le au adesea fumătorii pe ten. De asemenea, renunțarea la tutun face ca dinții să nu mai aibă pete, iar respirația să fie mai proaspătă. Ex-fumătorii sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili decât fumătorii să facă boli gingivale și să-și piardă prematur dinții.

Renunțarea la fumat îți poate prelungi viața

Jumătate dintre fumătorii de cursă lungă își pierd viața mai devreme decât ar fi normal din cauza bolilor asociate cu fumatul, cum ar fi bolile de inimă, cancerul pulmonar și bronșita cronică. Bărbații care renunță la fumat până la vârsta de 30 de ani își adaugă 10 ani la viață. Persoanele care renunță la acest obicei nociv la 60 de ani își adaugă 3 ani vieții lor.

Cu alte cuvinte, nu este niciodată prea târziu pentru a beneficia de renunțatea la fumat. Lipsa țigărilor nu numai că îți adaugă ani de viață, ci îți îmbunătățește foarte mult șansele de a avea o bătrânețe cu mai puține boli, mai activă și mai fericită.

O casă fără fum îi protejează pe cei dragi

Dacă renunți la fumat, vei proteja și sănătatea familiei și a prietenilor. Nu doar fumatul activ, ci și fumatul pasiv crește riscul de cancer pulmonar, boli de inimă și accident vascular cerebral. Dacă fumezi în prezența copiilor, acestora li se dublează riscul de a suferi de boli toracice, inclusiv pneumonie, infecții ale urechilor, respirație șuierătoare și astm. De asemenea, copiii fumătorilor au un risc de trei ori mai mare de a face cancer pulmonar mai târziu în viață, comparativ cu copiii care trăiesc în aceeași casă cu nefumători.

În cazul în care vrei să te lași de fumat, dar nu știi cum să procedezi pentru a-ți fi mai ușor, e bine să ceri sfatul medicului de familie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Quit smoking
https://www.nhs.uk/live-well/quit-smoking/
Cleveland Clinic - Why Should I Quit Smoking?
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11870-why-should-i-quit-smoking

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0