Efectele fumatului la femei: risc mai mare de a dezvolta demență (studiu)

Un studiu realizat pe 70.000 de persoane din întreaga lume sugerează că efectele fumatului pot fi grave la femei, crescându-le riscul de demență.

Despre fumat se știe că poate provoca afecțiuni precum cancer, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și multe altele, dar se pare că efectele fumatului pot fi grave la femei și în cazul funcției cognitive. Concret, acest viciu le crește riscul de a dezvolta demență.

Efectele fumatului pot fi mai grave la femei

În cel mai mare studiu¹ care a analizat asocierea dintre fumat și bolile cardiovasculare asupra funcției cognitive, cercetătorii de la Translational Genomics Research Institute (TGen) din SUA au descoperit că ambele afectează capacitatea de a învăța și de a memora. Efectele fumatului sunt mai pronunțate în rândul femeilor, în timp ce bărbații sunt mai afectați de bolile cardiovasculare. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Încercările anterioare de a cuantifica funcția cognitivă în rândul fumătorilor și de a evalua diferențele dintre bărbați și femei au produs rezultate mixte. Cercetătorii TGen atribuie acest lucru dimensiunii limitate a seturilor de date anterioare. Analizând informații de la peste 70.000 de persoane din întreaga lume - generate prin testul cognitiv online al TGen numit MindCrowd - studiul actual a produs rezultate care indică tendințe clare.

Potrivit cercetătorilor, aceste rezultate sugerează că fumatul și bolile cardiovasculare influențează învățarea verbală și memoria pe parcursul maturității, începând cu vârsta de 18 ani. Fumatul este asociat cu scăderea funcției de învățare și de memorie la femei, în timp ce bolile cardiovasculare sunt asociate cu scăderea funcției de învățare și de memorie la bărbați.

Pe lângă boala Alzheimer, cea mai semnificativă cauză de declin cognitiv este cunoscută sub numele de „contribuții vasculare la afectarea cognitivă și demență”, cauză care apare în urma unui accident vascular cerebral sau a altor leziuni vasculare cerebrale care provoacă modificări semnificative ale memoriei, gândirii și comportamentului. Fumatul și bolile cardiovasculare exacerbează această cauză.

Descoperirile acestui studiu sunt importante, spun autorii, deoarece fumatul este o cauză importantă de dezvoltare a unor boli și de decese care pot fi prevenite, iar bolile cardiovasculare sunt principala cauză a bolilor și deceselor premature la nivel mondial. Se dovedește că ambele reprezintă factori importanți ai declinului cognitiv.

Deoarece studiul a inclus o gamă largă de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani, acest aspect le-a permis cercetătorilor să evalueze relația dintre fumat, bolile cardiovasculare și memoria verbală în cea mai largă paletă de vârstă utilizată până în prezent.

Cercetatorii au remarcat faptul că puține studii au evaluat anterior efectele bolilor cardiovasculare la adultii mai tineri, și că înțelegerea relației dintre bolile de inimă și funcția cognitivă la adulții tineri poate fi necesară pentru a înțelege posibilele oportunități de intervenție și tratament.

Acest studiu subliniază unele diferențe imprevizibile, dar importante, între sexe, legate de declinul cognitiv. Impactul asupra acuității mentale pare progresiv în timp, la unele persoane se va produce mai repede decât la altele. Obiceiurile de viață legate de alimentație, exerciții fizice și fumat sunt cu siguranță importante și pot diferi între bărbați și femei.

Concluzia oamenilor de știință este că lucrarea lor susține importanța menținerii unei bune sănătăți cardiovasculare de-a lungul vieții și renunțarea la fumat, nu doar pentru scăderea riscului de alte boli, precum cancerul, ci și pentru păstrarea pe termen mai lung a funcției creierului.

Ce să faci dacă vrei să renunți la fumat?

Efectele fizice ale fumatului pot fi grave pentru toată lumea, dar, potrivit cercetării de mai sus, acest obicei poate avea consecințe și asupra funcției cognitive, favorizând demența în cazul femeilor. Dacă vrei să renunți la fumat, e bine să știi că acest lucru poate fi diferit de la o persoană la alta. De exemplu, în timp ce unii oameni au nevoie de o perioadă în care să renunțe treptat la țigări, alții renunță de pe o zi pe alta. De asemenea, metode de adaptare la viața fără țigări care funcționează pentru o persoană pot să nu fie utile pentru alta.

Ce se poate face, totuși, pentru a renunța la fumat?

Încearcă terapia de substituție

Cere sfatul medicului despre terapia de substituție a nicotinei. Acesta ar putea să îți prescrie nicotină într-un spray nazal sau inhalator ori medicamente fără nicotină pentru fumat, cum ar fi bupropion și vareniclină. Sau, îți poți lua de la farmacie plasturi ori gumă cu nicotină fără prescripție medicală.

Evită factorii declanșatori

Pofta de fumat este mai puternică atunci când te afli în situațiile în care obișnuiai să fumezi, cum ar fi dimineața la cafea, în baruri, la petreceri sau în momentele în care te simțeai stresat. Identifică situațiile care se potrivesc în cazul tău și stabilește un plan pentru a le evita în totalitate sau pentru a trece prin ele fără să fumezi.

Păcălește-ți pofta de tutun

Dacă simți nevoia să fumezi, spune-ți că trebuie să mai aștepți încă 10 minute până să-ți aprinzi o țigară, după care bea un pahar cu apă, deschide fereastra și respiră adânc de câteva ori și apucă-te de o treabă care să te distragă de la gândul la țigări sau roagă pe cineva să te țină de vorbă.

Păstrează în apropiere „ronțăieli” sănătoase

Unele persoane care se lasă de fumat se plâng că iau în greutate, deoarece înlocuiesc țigările cu alimente, de obicei unele pline de grăsimi sau zahăr: bomboane, chipsuri etc. În loc de acestea, pregătește-ți de dimineață mai multe gustări spre care să te îndrepți atunci când vrei să fumezi: mere, bețe de morcovi sau de țelină (le poți ține într-o pungă cu fermoar la frigider), semințe de floarea soarelui. De asemenea, e bine să ai pe lângă tine gumă fără zahăr.

Dedică mai mult timp mișcării

Activitatea fizică te poate ajuta să îți distragi atenția de la dorința de a fuma și să reduci intensitatea poftei de țigări. Dacă lucrezi la birou sau acasă și simți că îți vine să fumezi, fă câteva genuflexiuni, flotări, alergare pe loc sau mergi pe scări în sus și în jos de câteva ori, cât să simți că obosești și îți bate inima mai tare. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Scientific Reports - Smoking is associated with impaired verbal learning and memory performance in women more than men
https://www.nature.com/articles/s41598-021-88923-z
1. Studiul „Smoking is associated with impaired verbal learning and memory performance in women more than men”, apărut în Scientific Reports (2021). DOI: 10.1038/s41598-021-88923-z, autori: C. R. Lewis et al.
Mayo Clinic - Quitting smoking: 10 ways to resist tobacco cravings
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/in-depth/nicotine-craving/art-20045454

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0