Dependența de sport crește riscul de alcoolism [studiu]

Se spune că un viciu îl atrage pe următorul, iar, potrivit celor mai noi cercetări, acest lucru este valabil și în cazul dependenței de sport, recunoscută ca boală încă din 2011 de Organizația Mondială a Sănătății, care poate favoriza consumul excesiv de alcool.

Deși obiceiul de a consuma uneori alcool nu este periculos, persoanele predispuse în a dezvolta vicii trebuie să fie puțin mai atente, față de restul. Astfel, dependența de sport, denumită și bogorexie, poate deschide calea către o nouă, și mai problematică dependență – cea de alcool.

Această conexiune între dependențe a fost pusă în lumină de un studiu realizat în 2016 și coordonat de Fundația pentru Cercetare și Alcoolism din Franța. Această analiză a fost, ulterior, prezentată în cadrul zilei științifice a fundației, organizată în toamna aceluiași an, la Paris. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conform profesorului Philip Gorwood, președintele comitetului științific al fundației, viciile sunt comorbide, adică ele pot ”conviețui” în cadrul aceluiași tip de dependență, așadar o persoană vicioasă are, adesea, mai multe dependențe, în același timp. 

Asocierea dintre sport și alcool este, însă, prea puțin compatibilă, așadar, în acest caz este vorba, mai degrabă, de o reacție în lanț, decât de două vicii care se manifestă concomitent, însă factorii de risc sunt aceiași pentru ambele tipuri de dependență. Celelalte chestiuni analizate în cadrul anchetei sunt legate de obiceiurile asociate cu alcoolul, precum și alți factori de risc, precum alcoolul consumat în timpul sarcinii.

Frecvența se transformă în obicei

Aproximativ jumătate (52%) dintre persoanele intervievate în cursul anchetei Fundației pentru Cercetare și Alcoolism au declarat faptul că practică sport în mod regulat, în medie – 4 ore pe săptămână, în timp ce 48% nu practică sport deloc. Aproximativ 5% dintre persoanele intervievate prezentau, la momentul respectiv, toate simptomele unei dependențe de sport.

Dependența de sport se testează cu ajutorul unui test special, numit EIA, și se manifestă, în special, în rândul persoanelor tinere, atât de sex feminin, cât și masculin, cu vârsta până în 37 de ani, care au, de obicei, un loc de muncă sedentar

În ceea ce privește consumul de alcool, aproximativ 15% dintre persoanele intervievate pentru anchetă au obținut un scor semnificativ în ceea ce privește consumul problematic de alcool (obținut prin testul DETA), prin consum problematic înțelegându-se dependență.

Conform datelor obținute în urma cercetării, persoanele care practică sport în mod regulat au tendința să consume alcool cel puțin o dată pe săptămână, fără a prezenta simptome de alcoolism.
Problema apare, în schimb, în cazul persoanelor dependente de sport, care au o predispoziție de 3 ori mai crescută pentru a manifesta, în timp real sau în viitorul apropiat, o dependență de alcool.

O altă descoperire importantă a cercetării din 2016 arată faptul că, cel puțin în rândul populației franceze, consumul frecvent de alcool nu este asociat cu posibilitatea dezvoltării unui viciu. Deși majoritatea acestora tratează consumul de alcool cu prudență, astfel încât 6 din 10 persoane nu se vor urca la volan după ce au consumat alcool în oraș, problema consumului prea frecvent, chiar și în scopuri recreative, nu prezintă, în viziunea acestora, un factor de risc. 

Este important de luat în considerare faptul că orice fel de dependență, adică orice practică în exces, poate fi dăunătoare organismului, iar acest lucru se aplică și în cazul sportului în exces, mai ales în rândul persoanelor care au, de altfel, un stil de viață sedentar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:
Sante magazine -Quand l’addiction au sport augmente les risques d’alcoolisme 
https://www.santemagazine.fr/sante/addictions/quand-laddiction-au-sport-augmente-les-risques-dalcoolisme-174714
Pa Sport -Observatoire « Les Français et l’alcool » – Edition 2016 : Les « accros » au sport ont trois fois plus souvent des problèmes d’alcool que les non « accros »
http://www.pa-sport.fr/2016/09/26/observatoire-les-francais-et-lalcool-edition-2016-les-accros-au-sport-ont-trois-fois-plus-souvent-des-problemes-dalcool-que-les-non-accros/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0