Ce spun dintii despre personalitatea ta? Elemente de “feng shui dentar”

 

Am stat de vorba recent cu dna dr. Nicoleta Morariu despre forma ideala a dintilor si felul in care acestia iti tradeaza sau influenteaza personalitea si comportamentul. Doamna Dr. Morariu, medic specialist in parodontologie si implantologie, protetica dentara, ocluzologie si ortodontie functionala este pasionata de estetica dentara in prezent, avand satisfactia unor transformari spectaculoase. Intr-o experienta de 20 de ani in paradontologie si implantologie a avut ocazia sa verifice prin evenimentele de viata ale pacientilor aceste teorii interesante, pe care ea le numeste in gluma “feng shui” dentar. 

De fapt, acest termen are si un corespondent stiintific- visagismulun concept inedit care aplică principiile artei vizuale la compoziția unui zâmbet personalizat propus de Paolucci și colab. în 2012.

Conceptul dentogenic ia în considerare genul, personalitatea și vârsta în armonizarea formelor dinților cu fața. Dintre acești parametri, personalitatea este unică pentru un individ și cel mai greu de determinat. Dezvăluirea trăsăturilor de personalitate, a dorințelor pacientului și traducerea lor în forme ale dinților naturali pentru a menține armonia psihodentofacială reprezintă o provocare majoră pentru clinician în proiectarea unui zâmbet estetic.

Ca sa ne amuzam putin, va propunem sa va analizati dintii, ai dumneavoastra si ai persoanelor cunoscute, dar cu aceasta ocazie va propunem sa faceti si o vizita la medicul stomatolog pentru a va pune la punct dantura si pentru a opera modificari, daca este cazul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai ales ca in ziua de astazi avem multiple variante de a ne schimba forma dintilor, de la ortodontie la protetica si se pare ca, mai mult sau mai putin constient, putem in felul acesta chiar sa ne influentam comportamentul, personalitatea si poate chiar… destinul! “Feng shui “dentar, nu?

Aspectul dentofacial este o parte importantă a atractivității faciale, în care gura este folosită ca organ principal, în interacțiunile sociale.Literatura sugerează că estetica dentară poate avea un impact remarcabil asupra bunăstării sociale și psihologice a subiectului, ceea ce le poate afecta încrederea în sine.Indiferent de vârstă, femeile consideră aspectul lor ca fiind mai important și îl găsesc. mai interesant să-l modifici decât bărbații.

Dintre acești parametri, personalitatea este unică pentru un individ și cel mai greu de determinat.Dezvăluirea trăsăturilor de personalitate, a dorințelor pacientului și traducerea lor în forme ale dinților naturali pentru a menține armonia psihodentofacială reprezintă o provocare majoră pentru clinician în proiectarea unui zâmbet estetic.

Odată cu progresele materialelor și tehnicilor dentare, stomatologia estetică a fost eficientă în restabilirea formei și funcției dintelui folosind o abordare minim invazivă. Software-ul de proiectare computerizată servește ca instrument util pentru a le arăta pacienților posibilitățile de a-și modifica zâmbetul.O astfel de abordare, care nu armonizează designul zâmbetului și trăsăturile de personalitate, este în întregime mecanică, iar dorințele pacientului, așteptările de la o estetică. zâmbetul poate să nu fie întâlnit.

Visagismul propune o relație între emoții și trăsături de personalitate, determinată de un chestionar și estetica dentofacială, care sunt determinate de trei parametri, adică forma dintelui, axa lungă a dinților anteriori maxilari și linia de legătură dintre ambrazuri.

Potrivit lui Hipocrate, personalitatea unui individ este formată dintr-o combinație unică de patru tipuri de temperamente:

  • Temperament coleric/puternic
  • Temperament sangvin/dinamic
  • Temperamentul melancolic/sensibil
  • Temperament flegmatic/pașnic.

Paolucci şi colab. a propus conceptul de combinare a modelelor de zâmbet estetic în raport cu cele patru temperamente.

Un studiu clinic și-a propus să stabilească o relație, dacă există, între estetica dentofacială (determinată de trei parametri, adică forma dintelui, axele lungi ale dinților anteriori maxilari și linia de legătură între ambrazura) și cele patru temperamente mentale prin conceptul de vizagism.

Au fost selectați aleatoriu un total de 190 de participanți cu arcade dentare aliniate corespunzător, care au inclus 66 de studenți cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de ani, 74 de studenți postuniversitari cu vârsta cuprinsă între 26 și 30 de ani și 50 de membri ai facultății cu vârsta cuprinsă între 32 și 38 de ani dintr-o facultate de stomatologie.

Un chestionar de auto-raportare a fost folosit pentru a identifica temperamentul participanților. Fiecare temperament poate fi descris cu următoarele caracteristici:

  • Coleric: Hotărât, exploziv, intens, pasional
  • Sanguine: extrovertit, comunicativ, entuziast, dinamic
  • Melancolic: organizat, perfecționist, timid, rezervat
  • Flegmatic: Pacific, mistic, spiritualizat, discret

Participanții au fost clasificați în temperamentele respective pe baza următoarelor criterii:

Coleric/puternic

Acești indivizi se caracterizează prin calități puternice de lider și neînfricare. Dinții anteriori maxilari sunt poziționați cu axele lungi perpendiculare pe planul orizontal cu incisivi centrali dreptunghiulari dominanti. Linia de legătură a ambrazurilor este orizontală între incisivii centrali și laterali

Sanguină/dinamică

Sunt activi, comunicativi și extrovertiți. Axele lungi ale dinților anteriori maxilari sunt ușor înclinate distal. Incisivii centrali sunt de obicei triunghiulari sau trapezoidali. Liniile de legătură ale ambrazurilor și planul incisal sunt ascendente de la linia medială

Melancolic/sensibil

Această personalitate se caracterizează prin blândețe și gândire abstractă. Axele lungi ale dinților anteriori maxilari sunt înclinate distal. Incisivii centrali sunt de obicei ovale. Liniile de legătură ale ambrazurilor coboară de pe linia medială, creând un plan incisal inversat

Flegmatic/pașnic

Acești indivizi sunt blânzi, discreti și diplomatici. Dinții anteriori maxilari au axele lungi perpendiculare pe planul orizontal. Incisivii centrali sunt pătrați și mici. Linia de legătură a ambrazurilor este dreaptă

O explicatie ar fi ca de fapt prin dantura influentam si starea de perceptie si autoperceptie, iar acest lucru ar motiva si increderea in sine, pe care o fortificam, felul in care zambim si radem mai mult, devenim mai deschisi oportunitatilor si relatiilor cu ceilalti. 

Cecetatorii in neurostiinta au demonstrat ca acțiunile faciale , precum zambetul pot iniția și modula anumite emoții cu ajutorul  imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională,  examinand activitățile cerebrale spontane și a activărilor creierului chiar si prin simularea acestuia- precum ținerea unui stilou cu dinții. Rezultatele fMRI în  au arătat că s-au găsit creșteri semnificative ale amplitudinilor fluctuațiilor de joasă frecvență în girusul cingulat posterior drept și în circumvoluția frontală mijlocie stângă. Aceste constatări ar putea fi legate de inițierea emoțiilor pozitive (PCG) și de controlul și alocarea atenției (MFG). Aceste rezultate demonstrează că acțiunile faciale ar putea nu numai să inițieze o anumită emoție și să atragă atenția, ci și să influențeze recunoașterea emoțiilor pe față. 

Asadar, cei cu o dantura frumoasa si care zambesc mai usor, si pentru simplul motiv de  a si arata o calitate mai speciala, dintii frumosi, sunt mai fericiti si ii ajuta si pe cei din jur sa le impartaseasca satrea de buna dispozitie.

Iata care sunt si  opiniile personale formulate de  dr. Nicoleta Morariu, Medic specialist in parodontologie si implantologie,protetica dentara, ocluzologie, ortodontie functionala:

Incisivii frontali sunt cel mai puternic asociati cu personalitatea. Asadar, niste dinti mari, frumosi, luminosi, cu un aspect placut si regulat descriu o persoana sigura de ea, populara, iubita si respctata. Toti o vor in preajma lor si aduce mult tonus si positivism. Forma incisivilor trebuie sa se potriveasca cu forma fetei, partea superioara reflectand forma barbiei, rasturnata. Ei trebuie sa fie putin mai lungi decat incisivii laterali pentru a da un aspect mai tanar si vesel.

Incisivii laterali descriu sensibilitatea. La persoane cu inteligenta emotionala sunt mai mici ca dimensiuni decat cei frontali, usor rotunjiti sau in forma de lacrima.

Caninilor li se atribuie agresivitatea, asa ca persoanele cu caninii mai proeminenti si ascutiti stiu ce vor si se lupta pentru ideile si drepturile lor, si in general personalitatea lor intimideaza, intocmai ca animalele ce isi arata coltii intr-o confruntare. Din contra, cei cu caninii rotunjiti si delicati sunt perceputi ca fiind potentiale victime si starnesc in subconstientul celor din jur senzatia ca pot fi dominati si manipiulati usor.

Premolarilor le sunt associate istetimea, spontaneitatea, creativitatea. Cu cat acestia sunt mai ascutiti, aceste persoane au un flux ideatic crescut, sunt buni vorbitori, lideri de proiecte, dand replici spontane si potrivite in context.

Aspectul general al danturii denota de asemeneea, aspecte importante ale personalitatii

Dantura proiectata in fata este specifica persoanelor extrovertite, carora nu le este teama sa vorbeasca, sunt in general agreabile, desi mai agresive si cu tendinta de a domina.

Dantura in interior (dintii de rechin) sunt specifici celor introvertiti, mai ezitanti, care iau mai greu hotarari si sunt suspiciosi.

O persoana echilibrata ar trebui sa aiba dintii cat mai perpendicular pe axul mandibular. In schimb, cei cu o dantura mixtă, cu forma dintilor deopotriva convexă și concava, desi sunt creativi, luptatori si convingatori, se pare ca nu sunt prea norocosi, pentru ca nu se bucura de sustinerea neconditionata a colegilor sau partenerilor.

Dintii extrem de strambi si incalecati sunt de multe ori atribuiti oamenilor mai rautaciosi si invidiosi, dar poate ca acest aspect se bazeaza si pe o nesiguranta de sine in a vorbi, rade si evitarea sistematica a zambetelor prea largi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dantura prea ascutita si cu colturi  este mai degraba atribuita persoanelor lacome, mai agresive si chiar frustrate. Ei isi gasesc mai greu un partener in dragoste si trebuie sa invete sa se tempereze si sa-si asigure partenerul ca cel putin in ceea ce il priveste, are o atitudine calda, pozitiva si nu agresiva.

Dantura cu dinti rari este asociata cu persoane care rateaza multe ocazii in viata, lasandu-se mai distrase de lucruri neimportante.

Persoanele cu dinții mici se pare ca sunt foarte materialiste, extrem de calculate si prudente in chestiunea banilor, in jurul carora se cladeste totul, dupa parerea lor.

Personalitatea si afectiunile din sfera orala

Un alt studiu interesant a luat in calcul personalitatea si starea sanatatii orale, mai exact prevalenta cariilor dentare și bolile parodontale,  două afectiuni majore, care au răspândire universală.  Multe studii au stabilit relația de personalitate a unui individ ca factor de risc al bolilor de inimă, cancerului, leziunilor și tulburărilor mintale. Cercetările au sugerat că stresul, depresia și adaptarea ineficientă pot contribui si  la dezvoltarea bolilor parodontale și a cariilor dentare.Tipuri specifice de personalitate de oameni sunt mai predispuse lsa nu reactioneze eficient la stres, depresie și, prin urmare, le pot afecta experiența carioasă. Stresul diminuează fluxul de salivă, crește formarea plăcii dentare și, prin urmare, crește riscul de carie dentară

Studiul  a generat datele de referință și pentru a înțelege prevalența cariilor dentare pe baza tipurilor de personalitate ale rezidenților de 35-44 de ani dintr-un oraș din Karnataka, India, pe baza trasaturilor de personaliatte  de tip A ( agresive, ambițioase, extrem de competitive, preocupate de statut, dependente de muncă, ostili, și lipsa de răbdare) și trăsăturile personalității de tip B(relaxate, mai puțin stresate, flexibile, emoționale și expresive și au o atitudine relaxată).  Prevalența cariilor dentare a fost mare în rândul personalității de tip A în comparație cu persoanele cu personalitate de tip B

S-au luat in calcul parametri salivari, cum ar fi pH-ul salivar, rata de secreție salivară, debitul salivar și nivelul salivar al mineralelor, care au  variat în funcție de personalitate.

Factorii de personalitate pot juca un rol cheie în explicarea diferențelor individuale în comportamentele de sănătate, impulsivitatea, psihotismul, nevroticismul, anxietatea și ostilitatea fiind asociate cu comportamente riscante, în timp ce conștiința, amabilitatea, optimismul, rezistența și autoeficacitatea s-au dovedit a prezice promovarea comportamentelor sanatoase Cunoașterea acestor factori de risc este, de asemenea, importantă pentru sănătatea dentară și pentru succesul practicii dentare.

#sfatulDOC

Daca te-ai hotarat sa mergi la un stomatolog, ortodont sau medic specializat in estetica dentara, pentru tine sau copilul tau, pentru a identifica cea mai potrivita solutie,  nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME.

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Correlation between Dentofacial Esthetics and Mental Temperament: A Clinical Photographic Analysis Using Visagism, 2018,Tanikonda Rambabu, Chava Gayatri, Girija S. Sajjan, P. Venkata Karteek Varma

 Visagism: The art of dental composition. Quintessence Dent Technol. 2012, Paolucci B, Calamita M, Coachman C, Gurel G, Shayder A, Hallawell P.

When you smile, you become happy: evidence from resting state task-based fMRI, 2014, Jingjing Chang , Meng Zhang , Glenn Hitchman , Jiang Qiu  Yijun Liu

 Mediation and moderation effect of the big five personality traits on the relationship between self-perceived malocclusion and psychosocial impact of dental esthetics, 2016, Spalj S, Novsak A, Bilobrk P, Katic V, Zrinski MT, Pavlic

Prevalence of dental caries based on personality types of 35–44 years old residents in Davangere city, 2016,  Puja C. Yavagal Hitashi Singla

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0