Cancerul pulmonar la femei vs barbati

Cancerul la plamani este cel mai letal tip de cancer atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Barbatii si femeile sunt expusi aceluiasi risc de a dezvolta cancer pulmonar, mai ales daca vorbim despre fumatori.

In ciuda faptului ca boala se manifesta si evolueaza similar la ambele sexe, exista totusi cateva deosebiri intre cancerul pulmonar la femei si cel aparut la barbati.

Ce diferente apar, in functie de sex, in cancerul pulmonar

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista doua tipuri de cancer pulmonar:

  • Cancer la plamani cu celule mici – acesta este, de regula, cel mai agresiv si rapid tip.
  • Cancer la plamani cu celule non-mici (se imparte, la randul lui, in 3 tipuri: adenocarcinom, carcinom pulmonar cu celule scuamoase si carcinom pulmonar cu celule mari).

Femeile dezvolta mai des adenocarcinom, in timp ce barbatii au tendinta de a face carcinom pulmonar cu celule scuamoase (acesta apare in general la fumatori). Cancerul cu celule scuamoase prezinta mai multe simptome decat adenocarcinomul, iar asta inseamna ca diagnosticarea se face mai rapid. In cancerul pulmonar, momentul diagnosticarii este esential, intrucat cu cat acesta are loc mai devreme, cu atat mai mari sunt sansele de vindecare ale pacientului.

Si contributia fumatului in declansarea cancerului pulmonar este diferita in functie de sex. Concret, femeile care nu au fumat niciodata au risc mai mare cu pana la 20% de a dezvolta cancer la plamani, comparativ cu barbatii nefumatori. Statisticile facute peste Ocean arata ca doar 1 din 12 barbati diagnosticati cu cancer la plamani nu a fumat niciodata.

In ceea ce priveste varsta, debutul cancerului pulmonar are loc mai devreme la femei decat la barbati. Nu se cunoaste inca motivul pentru care multe femei tinere au de-a face cu aceasta boala pulmonara, insa specialistii banuiesc ca estrogenul ar putea contribui.

Exista diferente in functie de sex si la capitolul diagnosticare a cancerului la plamani. Femeile au adesea mutatii genetice asociate cu cancerul pulmonar ce pot fi identificate cu ajutorul unor teste genetice, in timp ce barbatii sunt depistati cu asemenea mutatii mai rar.

Terapiile de ultima generatie pot tinti direct mutatiile identificate, marind sansele de reusita ale tratamentului, in vederea vindecarii pacientului. Medicii recomanda testele genetice mai ales in cazul pacientilor cu cancer la plamani cu celule non-mici.

La capitolul tratament, medicii au constatat ca femeile raspund mai bine la unele medicamente folosite in chimioterapie, in comparatie cu barbatii.

Indiferent de sex, pacientul cu simptome pulmonare suspecte ar trebui sa mearga la medic in cel mai scurt timp. Cancerul la plamani diagnosticat in stadiu incipient are mai multe sanse de vindecare, in comparatie cu cel depistat in stadiu mai avansat.

O veste buna este ca acest tip de cancer are o cauza cunoscuta – fumatul, ceea ce inseamna ca poate fi prevenit. Prin renuntarea la fumat, pacientul isi reduce considerabil riscul de cancer pulmonar.

Cand e cazul sa mergi la medicul pneumolog pentru un consult:

  • Ai o tuse seaca, de care nu mai scapi indiferent ce ai face.
  • Tusea cronica pe care o ai din cauza fumatului se modifica, incepe sa fie ragusita.
  • Respiri mai greoi, apare respiratia suieratoare (wheezing).
  • Apare durerea in piept.
  • Vocea devine ragusita, fara un motiv intemeiat (laringita).
  • Slabesti in mod inexplicabil.
  • Ai dureri de cap frecvente.
  • Ai dureri osoase.


Este si mai important sa te prezinti la medic daca ai asemenea simptome si te incadrezi in categoriile cu risc de cancer pulmonar crescut: esti sau ai fost fumator pentru mult timp, ai depasit varsta de 55 de ani ori ai in familie cazuri de cancer pulmonar.

Medicul este cel in masura sa stabileasca daca sunt sau nu motive de ingrijorare. Preventia, dar si consulturile regulate sunt cele care iti pot salva viata in caz de cancer.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Lung cancer rates in men and women with comparable histories of smoking”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Bain C, Feskanich, Speizer FE, Thun M, Hertzmark E, Rosner BA, Colditz GA
  • Studiul “Lung cancer in women compared with men: stage, treatment and survival”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ouellette D, Desbiens G, Emond C, Beauchamp G
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0