Anticorpii monoclonali, folositi in tratarea melanomului

Imunoterapia ce utilizeaza tratamente cu anticorpi monoclonali se foloseste la pacienti cu melanom in stadiul IV (tumora intinsa si la alte organe). Sunt tratamente scumpe, care au intrat in arsenalul terapeutic in ultimii ani.

Imunoterapia reprezinta o mare speranta pentru viitorul tratamentului in melanom, avand in vedere studiile care se afla in derulare. Inconvenientul utilizarii acestor substante reiese din faptul ca uneori pot declansa o reactie imuna foarte intensa, chiar impotriva unor structuri ale organismului, ceea ce poate avea consecinte grave.

Doua molecule sunt mai cunoscute din aceasta clasa de substante imunomodulatoare folosite pentru tratamentul melanomului:

Ipilimumab – molecula ce se leaga de proteina CTLA-4 localizata pe limfocitele T citotoxice, proteina ce inhiba activitatea acestor limfocite. Prin blocarea proteinei respective de catre medicament, limfocitele T citotoxice isi cresc activitatea. Se administreaza intravenos, dupa o schema de 4 injectari la o distanta de 3 saptamani una de alta.

Pembrolizumab – anticorpi impotriva unei proteine (PD1 – programmed cell death 1) de la nivelul limfocitelor T, ce previne ca limfocitele T sa atace celule ale organismului. Astfel, prin legarea si blocarea proteinei, celulele T vor putea ataca si distruge celulele tumorale, in acest caz, de la nivelul melanomului si metastazelor. Tratamentul este injectabil, intravenos, si se face la interval de cateva saptamani (2-3).

 

S-a constatat ca aceste terapii imunomodulatoare pot creste durata de supravietuire la pacientii cu melanom metastatic sau melanoame care nu pot fi operate. Dar, pana la acest moment, nu sunt dovezi cum ca ar reusi sa si vindece boala.

Reactiile adverse ale utilizarii ambelor tipuri de anticorpi monoclonali se instaleaza frecvent, aceste terapii putand provoca greata, varsaturi, diaree sau eruptii cutanate si variate reactii alergice. Administrarea acestor tratamente este grevata si de posibilitatea dezvoltarii unor reactii adverse foarte serioase. Ele apar in cazul in care stimularea sistemului imun de catre molecula tratament declanseaza o reactie imunologica severa, ce scapa de sub control si ajunge sa distruga alte organe, putand astfel deveni chiar amenintatoare de viata.

Terapiile ce utilizeaza anticorpi monoclonali pentru a creste activitatea sistemului imun sunt un capitol larg si interesant pentru cercetare. Lumea medicala priveste cu interes spre viitor, asteptand gasirea unor molecule noi si mai eficiente pentru terapia melanomului.

 
 

Melanomul este cel mai rar, dar totodata si cel mai grav tip de cancer de piele. Vestea buna este ca, diagnosticat si tratat in stadiu incipient, melanomul are sanse mari de vindecare, in comparatie cu alte tipuri de cancer.

Principala cauza a melanomului este expunerea la radiatiile ultraviolete. Asta inseamna, de asemenea, ca de multe ori melanomul poate fi prevenit prin folosirea unor creme si lotiuni cu protectie solara, prin limitarea expunerii la soare, dar si prin renuntarea la bronzul obtinut in solar. 

In vederea identificarii timpurii a melanomului, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul dermatolog imediat ce observa aparitia unor leziuni suspecte la nivelul pielii ori modificarea unora deja existente. Melanomul poate sa arate atat ca o alunita, cat si ca o leziune oarecare, deloc suspecta la prima vedere. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0