Ridurile premature – de ce apar si cum le poti combate

Ridurile care apar din cauza procesului natural de imbatranire sunt normale, insa ce ne facem atunci cand avem de-a face cu ridurile proeminente, care apar cu 10 ani mai devreme decat ar trebui?

riduri-premature

Daca pari mai in varsta decat esti, in mod cert acest lucru se petrece din cauza ridurilor. Ridurile premature pot aparea ca o consecinta a stilului de viata nesanatos adoptat de tot mai multi dintre noi.

Cauze aparitie riduri premature

Daca ridurile si-au facut aparitia devreme, in jurul varstei de 20-25 de ani, nu au nicio legatura cu procesul natural de imbatranire, ci sunt cauzate de o serie de factori ce determina imbatranirea prematura a pielii.

Stresul oxidativ este unul dintre cei responsabili pentru imbatranirea prematura a pielii. Acesta apare din cauza radicalilor liberi, care la randul lor apar din diferite motive: expunere excesiva la radiatii ultraviolete, dieta nesanatoasa, poluarea, fumatul si nu numai.

 

Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei ridurilor mai devreme decat e normal:

Expunerea neprotejata a pielii la radiatiile ultraviolete – da, soarele este principalul responsabil pentru imbatranirea prematura a pielii. Atat radiatiile UVA, cat si radiatiile UVB, pot cauza imbatranirea prematura a pielii. Radiatiile UVB sunt cele care cauzeaza arsuri solare, insa radiatiile UVA afecteaza pielea in profunzime – asadar, pielea poate suferi de imbatranire prematura chiar daca nu avem de-a face cu arsuri solare.

Radiatiile solare afecteaza nivelul de colagen si elastina din piele, determinand ridarea tenului. Pentru reducerea acestui risc, pielea trebuie protejata zilnic cu ajutorul unui lotiuni cu SPF, indiferent de anotimp sau de momentul zilei.

Consumul de zahar – in mod cert ai auzit, in nenumarate randuri, vedetele de la Hollywood povestind despre secretele lor anti-aging, iar unul dintre cele mai renumite consta in eliminarea zaharului rafinat din dieta. Consumul excesiv de zahar, specific zilelor noastre, favorizeaza aparitia ridurilor la nivelul pielii. Asta pentru ca, dupa ce este ingerat, zaharul trece printr-un proces denumit glicare, care afecteaza fibrele de colagen si elastina. Glicarea produce, de asemenea, si substante toxice care contribuie la imbatranirea prematura.

 
 

Lipsa somnului – privarea de somn cauzeaza o serie de probleme in organism, printre care si declansarea procesului de imbatranire prematura a pielii. Asta pentru ca in lipsa somnului pH-ul pielii este alterat si celulele isi pierd abilitatea de a se mentine hidratate. Totodata, in timpul somnului se elimina toxinele din organism, ceea ce inseamna ca in lipsa acestuia, toxinele raman mai mult timp in corp, afectand astfel si pielea.

Obiceiurile nesanatoase – fumatul si consumul de alcool sunt principalele vicii responsabile pentru imbatranirea prematura a pielii, deci pentru aparitia ridurilor. Fumatul restrictioneaza fluxul sanguin la nivelul pielii, privand-o pe aceasta de nutrienti valorosi si oxigen, in timp ce consumul de alcool creeaza deshidratare, care adanceste ridurile. Mai mult decat atat, fumatorii au de-a face cu riduri fine in jurul gurii, din cauza mularii buzelor pe tigara in repetate randuri.

Subponderalitatea si supraponderalitatea – o greutate prea mica reduce nivelul de grasimi naturale de la nivel facial, permitand astfel pielii sa se “lase” si favorizand aparitia ridurilor. Pe de alta parte insa, greutatea corporala excesiva afecteaza tonusul muscular, ceea ce inseamna ca pielea are tendinta de “cadere”, specifica tenului imbatranit.

Esti o persoana pesimista sau anxioasa – gandurile negative, incordarea si anxietatea se pot citi cu usurinta pe chipul tau. Aceste trairi te fac sa te incrunti, iar astfel ridurile de expresie sunt favorizate. De aceea, persoanele pesimiste par mai in varsta decat sunt, iar persoanele optimiste au tendinta de a parea mai tinere.

Cum combati ridurile premature

Poti preveni imbatranirea prematura a tenului prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Renunta la viciile precum fumatul sau consumul de alcool, adopta o dieta sanatoasa, foloseste suplimente alimentare bogate in nutrienti importanti pentru organism, hidrateaza-te corespunzator si practica sport, dar si tehnici de relaxare. Daca respecti aceste reguli, nu numai ca te simti mai tanar, insa arati mai tanar, indiferent de varsta pe care o ai.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0