Virusul Zika inhibă proliferarea cancerului de prostată? [studiu]

După ce au dezvăluit într-un studiu revoluționar că virusul Zika poate fi folosit pentru a combate tumorile cerebrale, cercetătorii de la Universiattea Campinas din São Paulo, Brazilia au descoperit că acest agent patogen ar putea fi de asemenea folosit drept armă împotriva cancerului de prostată.

Proiectul de cercetare a început în 2015, când a fost descoperită legătura dintre epidemia de Zika și numeroasele cazuri de microcefalie apărute în nord-estul Brazilei. După ce studiile au confirmat că Zika poate infecta și distruge celulele progenitoare neuronale (precursoare ale diferitelor tipuri de celule cerebrale la fetus), cercetătorii au decis să stabilească efectele virusului asupra celulelor glioblastomului, cel mai frecvent și agresiv tip de cancer al sistemului nervos central la adulți.

În experimentele pe celule canceroase din prostată, oamenii de știință au aflat că virusul Zika inhibă proliferarea tumorii canceroase chiar și când a fost inactivat la temperaturi ridicate. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Scientific Reports. Pasul următor ar fi testele pe animale, iar dacă rezultatele sunt pozitive, s-ar putea demara studii clinice.

Virusul Zika ar putea împiedica dezvoltarea cancerului de prostată

Pentru că s-a confirmat faptul că virusul Zika se poate transmite și pe cale sexuală și tinde să infecteze celulele reproductive, oamenii de știință au vrut să testeze într-un studiu¹ eficacitatea acestuia împotriva cancerului de prostată. De asemenea, cercetătorii au decis să stabilească dacă Zika își păstrează capacitatea de a distruge celulele canceroase și după inactivare. 
 
Newsletter DOC dedicat

Experimentele au fost conduse cu ajutorul unor mostre izolate de la un pacient infectat. După cultivarea în laborator, virusul a fuzionat cu o nanoparticulă și încălzit la 56° C pentru o oră, pentru a-i suprima potențialul de infectare.
Următorul pas a fost expunerea cancerului de prostată (a celulelor PC-3) la virusul inactiv timp de 24 sau 48 de ore și apoi compararea acestor celule tratate cu celule tumorale care nu au fost expuse la agentul patogen. S-a observat, astfel, un efect citostatic (inhibarea creșterii și divizării celulelor canceroase). 

Cercetări ulterioare ar putea identifica țintele terapeutice

Pentru a investiga cum anume alterează virusul Zika metabolismul celulelor tumorale, celulele au fost analizate cu un spectometru de masă, un dispozitiv care identifică și sortează elementele prezente în mostrele biologice în funcție de masa acestora.
Pentru a procesa volumul mare de date obținute cu ajutorul spectrometriei, cercetătorii au realizat o analiză multivariat statistică, care a indicat 21 de markeri capabili să descrie felul în care virusul afectează metabolismul celulelor tumorale și inhibă proliferarea celulară. 

Printre aceștia s-au numărat markeri implicați în procesele de stres și moarte celulară, cum ar fi ceramidele și fosfatidiletanolamină. Acești markeri, alături de alții, explică remodelarea lipidelor indusă de particulă și perturbarea căilor metabolice implicând molecule precum porfirina și acidul folic, contribuind astfel la stresul celular și la efectul de împiedicare a proliferării. 

Acești 21 de metaboliți, sunt de părere cercetătorii, pot fi folosiți pentru a urmări o mai bună înțelegere a schimbărilor biochimice declanșate de virus și pentru a identifica țintele terapeutice, pentru a dezvălui perspectivele pentru cercetări viitoare.

Ce este virusul Zika și cum se transmite

  • Virusul Zika, asemănător virusului West Nile și febrei galbene, este purtat de țânțarii Aedes infectați și transmis la om prin înțepătura acestora. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt, printr-o infecție intrauterină, dar poate avea loc și transmiterea pe cale sexuală de la o persoană infectată la una sănătoasă (prin sex vaginal, anal sau oral).
  • Dacă o femeie este înțepată de un țânțar infectat, virusul Zika poate trece prin placentă și poate afecta fătul. Deși oricine poate contracta acest virus, femeile însărcinate se află la cel mai mare risc, din cauza anomaliilor neurologice pe care le poate cauza.  
  • Cele mai răspândite simptome ale infectării cu virusul Zika sunt febra, erupția cutanată maculopapulară, durerea articulară, conjunctivita și durerea de cap. Doar una din cinci persoane prezintă de obicei aceste simptome, la un nivel moderat.
  • În prezent, nu există vaccin și nici medicamente care să prevină sau care să trateze infecția cu virusul Zika. Persoana care prezintă simptome ale infectării trebuie să bea multă apă, să se odihnească la pat și să ia paracetamol. Femeile însărcinate trebuie să ceară sfatul medicului și să fie monitorizate.
  • Cea mai bună metodă de prevenire a infectării este evitarea călătoriilor în zonele în care există epidemii de Zika.

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

1 Studiul „Molecular signatures associated with prostate cancer cell line (PC-3) exposure to inactivated Zika virus”, apărut în Scientific Reports (2019). DOI: 10.1038/s41598-019-51954-8 , autori: Jeany Delafiori et al.
https://medicalxpress.com/news/2020-01-zika-inhibits-proliferation-prostate-cancer.html 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/zika

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0