Un atac cerebral (AVC) creste semnificativ riscul de dementa [studiu]

In cadrul celui mai mare studiu de acest gen, cercetatorii au ajuns la concluzia ca un accident vascular cerebral dubleaza riscul ca o persoana sa dezvolte, in cele din urma, dementa.

avc risc dementa

Studiile au demonstrat, in trecut, o asociere intre un atac cerebral si un risc crescut de a dezvolta dementa. Pana acum, insa, nu a fost posibil sa se evalueze cu exactitate cat de mult creste acest risc.

Ce asociere exista intre accidentul vascular cerebral si riscul de dementa

Recent, oamenii de stiinta au analizat un numar mare de studii anterioare, pentru a trage niste concluzii mai clare in legatura cu potentialele legaturi dintre atacul cerebral si dementa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta de la University of Exeter Medical School, din Marea Britanie, au publicat in august 2018 rezultatele cercetarii lor, in revista "Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association".

Echipa de cercetatori a preluat informatiile din 48 de studii, care au inclus date de la aproximativ 3,2 milioane de participanti. Aceasta este considerata cea mai mare meta-analiza de acest gen si a generat asocieri clare intre cele doua afectiuni.

Dr. Ilianna Lourida, cea care a condus aceasta cercetare, a declarat: "Am descoperit ca un istoric medical de accident vascular cerebral creste riscul de dementa cu pana la aproape 70%, iar atacurile cerebrale mai recente aproape ca au dublat riscul".

Rezultatele cercetatorilor sunt foarte importante, chiar si dupa ce s-au tinut sub control factorii de risc cunoscuti deja pentru dementa, cum ar fi: hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si diabetul.

"Avand in vedere cat de frecvente sunt atat accidentul vascular cerebral si dementa, aceasta asociere puternica dintre ele reprezinta o descoperire importanta. Progresele facute in ceea ce priveste preventia atacului cerebral si ingrijirea post-AVC ar putea, prin urmare, sa joace un rol esential in prevenirea dementei", a mai declarat dr. Ilianna Lourida.

Concluziile au legatura cu regiunea din creier afectata de accidentul vascular cerebral

Autorii studiului au identificat diferentele in riscurile dintre studiile individuale analizate. Ei cred ca aceasta concluzie la care au ajuns s-ar putea datora regiunii creierului care a fost afectata de atacul cerebral si de cat de multe daune cerebrale au avut loc in tesutul respectiv.

Echipa mai crede si ca riscul crescut de dementa ca urmare a unui atac cerebral ar putea fi mult mai pronuntat in cazul barbatilor, insa aceasta teorie va trebui cercetata pe viitor, pentru a fi clarificata.

Oamenii de stiinta vor continua sa identifice si alti factori care ar putea fi implicati in AVC. De exemplu, se stie ca etnia si educatia joaca un rol in riscul de dementa, asa ca s-ar putea sa fie util modul prin care un AVC ar modifica riscul acesta la diferite populatii.

"Se crede ca aproximativ o treime dintre cazurile de dementa au potentialul de a fi prevenite, desi aceasta estimare nu ia in considerare riscul asociat cu accidentul vascular cerebral", a spus in incheiere un alt autor al studiului, dr. David Llewellyn, citat de medicalnewstoday.com.

Care sunt simptomele dementei

Dementa nu este o boala in sine, ci mai degraba o "colectie" de simptome care rezulta de pe urma daunelor creierului care au fost provocate de diferite boli, cum ar fi maladia Alzheimer.

Aceste simptome variaza, in functie de partea creierului care a fost deteriorata. Exista unele simptome precoce care pot sa apara inainte de a se stabili diagnosticul de dementa, iar acestea sunt:

  • pierderile de memorie
  • probleme de concentrare
  • pacientului ii este dificil sa indeplineasca sarcini zilnice cu care este familiarizat, cum ar fi faptul ca este confuz cand primeste restul corect cand merge la cumparaturi
  • pacientului ii este dificil sa urmareasca sirul unei conversatii sau ii este greu sa isi gaseasca cuvintele potrivite
  • pacientul este confuz in legatura cu timpul (momentul zilei) si locul
  • pacientul are schimbari de dispozitie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/dementia/symptoms/
  • Analiza "Stroke and dementia risk: A systematic review and meta-analysis", publicata in 2018 in Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association, autori: Elżbieta Kuźma, Ilianna Lourida, Sarah F. Moore, Deborah A. Levine, Obioha C. Ukoumunne, David J. Llewellyn.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0