Obiective generale in recuperarea dupa accidentul vascular cerebral

Obiectivele generale de tratament in stadiul acut al unui accident vascular cerebral se concentreaza pe ameliorarea functiei cardiovasculare, respiratorii, de deglutitie si de alimentatie, iar apoi medicii au in vedere amelioarea tulburarilor de comunicare, statusul emotional si mental.

In primele faze ale accidentului vascular cerebral (AVC), medicii urmaresc redarea unei functionalitati minimale, crescand starea de constienta a hemicorpului (jumatatea dreapta sau stanga a corpului) afectat si prezervand functionalitatea hemicorpului sanatos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Programul de kinetoterapie urmareste, in stadiul initial:

  • reeducarea cardio-respiratorie si a functiilor vitale,
  • mentinerea mobilitatii articulare la nivelul segmentelor afectate dar si la nivelul segmentelor sanatoase,
  • prevenirea posturilor vicioase si a contracturilor musculare,
  • ameliorarea constientei asupra schemei corporale,
  • refacerea controlului motor asupra trunchiului si centurilor,
  • si ameliorarea tonusului muscular.


Ulterior, se urmareste promovarea abilitatii extremitatilor, prin antrenarea atenta a fiecarei faze de mers, pentru ca pacientul sa poata merge cat mai corect si prin antrenarea prehensiunii (actiunea mainii de a prinde obiectele cu ajutorul degetelor), in scopul de a utiliza cat mai bine mana in activitatile gestuale zilnice.

Pentru cresterea rezervei functionale a organismului, trebuie sa fie tratate afectiunile asociate accidentului vascular cerebral.

Obiectivele generale in stadiile ulterioare sunt reprezentate de ameliorarea si de perfectionarea functionalitatii de autoingrijire si deplasare, reintegrarea socio-profesionala si familiala a pacientului.

Se recomanda o evaluare prevocationala in scopul reintegrarii profesionale a pacientului. Astfel, dupa ce a suferit un AVC, pacientul trebuie sa fie evaluat din punct de vedere profesional, inainte de a se reintoarce la serviciu.

Programul de terapie ocupationala se desfasoara prin alegerea activitatilor in functie de lipsurile functionale ale pacientului si de capacitatea sa inter-relationala. Apoi pacientul este, practic, antrenat sau invatat sa utilizeze ortezele medicale (aparate ortopedice care au scopul de a sustine o functie locomotoare deficienta, ele se fixeaza pe partea afectata a corpului) recomandate de medic in activitatea gestuala zilnica.

Pentru ameliorarea comunicarii, se fac exercitii de logopedie cu personal specializat (un logoped).

Ce alte probleme pot sa apara dupa un accident vascular cerebral

Pacientul care a suferit un AVC poate sa fie afectat in mai multe moduri, de aceea, recuperarea dupa un astfel de eveniment cardiovascular major trebuie sa trateze, printre altele, si urmatoarele probleme:

Probleme legate de miscare/deplasare: AVC-ul poate cauza slabiciune sau paralizie pe o parte a corpului si poate avea drept rezultat dificultati in ceea ce priveste coordonarea si echilibrul. Fizioterapia va implica, cel mai adesea, mai multe sedinte pe saptamana, axandu-se pe exercitii special concepute pentru a imbunatati rezistenta musculaturii si pentru a depasi orice dificultati legate de mers.

Probleme in comunicare: dupa ce au suferit un AVC, multi pacienti au probleme legate de vorbire si de intelegere, precum si dificultati in ceea ce priveste scrisul si cititul. Daca acele parti ale creierului responsabile de limbaj sunt deteriorate, aceasta se numeste afazie (tulburare a vorbirii) sau disfazie. Daca exista o slabiciune in muschii implicati in vorbire, ca rezultat al leziunilor de la nivel cerebral, aceasta este cunoscuta ca disartrie.

Probleme la inghitire: leziunile cauzate de un AVC pot intrerupe reflexul normal de inghitire, asa ca este posibil ca mici bucati de alimente sa patrunda pe trahee. Problemele in ceea ce priveste inghitirea sunt cunoscute drept disfagie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Probleme de vedere: accidentul vascular cerebral uneori lezeaza parti ale creierului care primesc, proceseaza si interpreteaza informatia transmisa de ochi. Acest lucru poate avea drept rezultat pierderea a jumatate din campul vizual - de exemplu, pacientul poate sa vada doar pe partea stanga sau doar pe partea dreapta a zonei din fata lui. AVC-ul poate afecta controlul miscarilor muschilor ochilor, iar acest lucru provoaca vederea dubla.

Controlul vezicii urinare si al miscarilor intestinale este afectat: unele accidente vasculare cerebrale deterioreaza partea creierului care controleaza vezica urinara si motilitatea intestinala. Uneori, aceste leziuni cerebrale pot sa rezulte in incontinenta urinara si in dificultatea pacientului de a-si controla miscarile intestinale.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0