Modalitatile de tratament in accidentul vascular cerebral (AVC)

Tratamentul se efectueaza doar sub supravegherea medicului, intr-o unitate spitaliceasca si numai dupa punerea unui diagnostic cert de AVC (accident vascular cerebral).

Se pot administra medicamente care dizolva cheagurile de sange (de exemplu, activatorul de plasminogen tisular). Acest medicament trebuie administrat in mai putin de 4 ore de la debutul accidentului vascular. Se mai pot administra anticoagulante (asa cum le spune si numele, ele au rolul de a impiedica sangele sa coaguleze excesiv) sau exista medicamente care impiedica trombii (asa cum sunt numite cheagurile sanguine) deja existenti sa se largeasca (aspirina sau clopidogrel).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Anticoagulantele NU se folosesc in tratamentul accidentului vascular de natura hemoragica pentru ca ar face ca hemoragia sa devina si mai abundenta!

Tromboliza intra-arteriala este o procedura care presupune inserarea unui cateter intra-arterial la limita dintre abdomen si membrul inferior. Acesta este filetat pana la nivelul arterelor cerebrale. Prin intermediul lui se pot administra medicamente si apoi se poate extrage cheagul de sange.

In cazul accidentului vascular cerebral hemoragic, este necesar sa fie identificata mai intai sursa hemoragiei si apoi se face tratamentul, care este de natura chirurgicala. Interventia chirurgicala poate sa fie reprezentata de: clipsarea unui anevrism sau de reparatii la nivelul arterelor cerebrale pentru a preveni hemoragiile ulterioare.

Recuperarea dupa un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral vine la pachet de multe ori, din nefericire, cu numeroase complicatii si urmari severe, in urma carora recuperarea se face dificil sau nu se mai poate realiza pe deplin. Printre cele mai frecvente consecinte se numara:

• Slabiciune musculara si pierderea flexibilitatii musculare;

• Cheaguri sanguine multiple;

• Probleme la inghitirea alimentelor;

• Pierderea controlului asupra vezicii urinare.

Timpul de recuperare dupa un astfel de eveniment variaza de la cateva saptamani, la cateva luni sau chiar ani de zile. Un stil de viata sanatos ajuta la recuperarea dupa un AVC.

Terapia medicamentoasa cu anticoagulante (in cazul AVC-ului ischemic) este de lunga durata, dar trebuie avut in vedere faptul ca acestea pot provoca hemoragii. De aceea tratamentul trebuie urmat cu strictete dupa cum este prescris de medic si la orice semnal, adica la orice sangerare care apare (in scaun, in urina, sangerari nazale, voma insotita de sange) trebuie sa va adresati de urgenta unui medic.

Recuperarea poate fi legata de problemele de vorbire, dar si de cele care privesc dificultatile de inghitire, astfel poate fi necesar ajutorul unui logoped.

Recuperarea fizica, miscarea, exercitiile fizice ajuta musculatura sa isi revina. Nu in ultimul rand, suportul psihologic este un necesar absolut in aceasta conditie. Recuperarea este de cele mai multe ori anevoioasa, iar sprijinul familial poate face acest drum mai usor de suportat pentru pacient.

Preventia accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit sau poate fi intarziat debutul acestuia, la fel ca in multe alte afectiuni, printr-o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate, evitarea fumatului, a sedentarismului si cu un bun management al stresului. De asemenea, este important ca celelalte afectiuni care pot sa duca la un AVC sa fie tinute sub control si monitorizate permanent. In final, trebuie subliniat ca, odata ce a survenit un accident vascular cerebral, persoana in cauza este la risc pentru a suferi si alte accidente vasculare, comparativ cu persoanele sanatoase.

Echipa care se ocupa de recuperarea si reabilitarea pacientului dupa un AVC

Dupa tratamentul de urgenta, ingrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral se axeaza pe ajutarea persoanei sa isi recupereze cat mai mult din functiile pierdute si sa se reintoarca la o viata independenta. Impactul AVC-ului pe care l-ai avut depinde de zona creierului implicata si de cat de mult tesut cerebral a fost deteriorat in urma acestui eveniment.

Recuperarea fiecarui pacient cu AVC este diferita. In functie de starea ta, echipa de specialisti care se ocupa de tratamentul tau poate include:

  • un medic neurolog
  • medic care se ocupa de reabilitare (un psihiatru)
  • asistenta medicala
  • medic nutritionist
  • fizioterapeut
  • specialist in terapie ocupationala
  • logoped
  • asistent social
  • psiholog sau psihiatru.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0