Modalitatile de tratament in accidentul vascular cerebral (AVC)

Tratamentul după accidentul vascular cerebral (AVC) se efectuează doar sub supravegherea medicului, într-o unitate spitalicească și numai după punerea unui diagnostic cert de AVC. Ce presupune acest tratament și ce implică procesul de recuperare după AVC?

Un accident vascular cerebral este o întrerupere bruscă a fluxului sangvin continuu către creier și reprezintă o urgență medicală. Un AVC apare atunci când un vas de sânge din creier se blochează sau se îngustează ori când un vas de sânge se sparge și vărsă sânge în creier. Când se vorbește de tratament după AVC, se spune că „timpul înseamnă creier”, ceea ce s-ar traduce prin faptul că, cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât mai bine va fi pentru pacient.

Medicii folosesc mai multe instrumente pentru a ajuta la diagnosticarea rapidă și precisă a accidentului vascular cerebral. Primul pas este un examen neurologic, o evaluare detaliată a semnelor și simptomelor persoanei și aflarea momentului în care au început simptomele. Datorită importanței cruciale a tratamentului precoce, evaluarea poate începe chiar în ambulanță. Medicii folosesc, de asemenea, o varietate de tehnici de imagistică cerebrală pentru a diagnostica accidentul vascular cerebral, a determina tipul de AVC și locația exactă a leziunilor și pentru a evalua persoana pentru a stabili cel mai bun tratament.

O tomografie computerizată simplă a capului și a creierului este cea mai utilizată procedură imagistică pentru a exclude sângerarea. Un efect al accidentului vascular cerebral ischemic este stagnarea mișcării apei prin celulele din țesutul cerebral lezat, de aceea, imagistica de difuziune (DWI), un tip special de RMN, care măsoară mișcarea apei în țesutul cerebral, poate fi utilizată. Angiografia pe bază de cateter este o procedură utilizată pentru a determina blocajele arterelor sau venelor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratarea accidentului vascular cerebral

Un accident vascular cerebral poate provoca daune permanente în câteva minute până la ore, de aceea ajutorul medical de urgență este imperativ. Tratamentul după un accident vascular cerebral se încadrează în general în trei abordări terapeutice:

  • Asistență medicală sau chirurgicală de urgență acordată imediat după un accident vascular cerebral pentru a minimiza amploarea leziunilor;
  • Tratament pentru prevenirea unui al doilea accident vascular cerebral sau recurent;
  • Recuperare după AVC pentru ameliorarea dizabilităților care rezultă în urma unui atac cerebral.

Tratamentul pentru accidentul vascular cerebral ischemic sau pentru un atac ischemic tranzitoriu poate include medicamente și proceduri medicale. Tratamentul accidentului vascular cerebral hemoragic implică găsirea și controlul cauzei sângerării. S-au făcut progrese remarcabile în terapia accidentului vascular cerebral acut, în special cu stentarea și dispozitivele pentru îndepărtarea cheagurilor pentru a restabili fluxul sangvin în arterele cerebrale.

Tratament după AVC: activatorul de plasminogen tisular

Când o persoană are un AVC, este necesar să fie transportată de urgență la spital. Se pot administra medicamente care dizolvă cheagurile de sânge, cum ar fi activatorul de plasminogen tisular. Acest medicament trebuie administrat, însă, în mai puțin de 4 ore de la debutul accidentului vascular. 

Tratament după AVC: anticoagulante

Se mai pot administra anticoagulante - așa cum le spune și numele, acestea au rolul de a împiedica sângele să coaguleze excesiv - sau se administrează medicamente precum aspirină sau clopidogrel, care împiedică trombii (așa cum sunt numite cheagurile de sânge) deja existenți să se lărgească. Anticoagulantele NU se folosesc în tratamentul accidentului vascular de natură hemoragică pentru că ar face ca hemoragia să devină și mai abundentă!

Tratament după AVC: tromboliza intra-arterială

Tromboliza intra-arterială este o procedură care presupune inserarea unui cateter intra-arterial la limita dintre abdomen și membrul inferior. Acesta este filetat până la nivelul arterelor cerebrale. Prin intermediul lui se pot administra medicamente și apoi se poate extrage cheagul de sânge.

Tratament după AVC: intervenție chirurgicală

În cazul accidentului vascular cerebral hemoragic, este necesar să fie identificată mai întâi sursa hemoragiei și apoi se face tratamentul, care este de natură chirurgicală. Intervenția chirurgicală poate să fie reprezentată de clipsarea unui anevrism sau de reparații la nivelul arterelor cerebrale pentru a preveni hemoragiile ulterioare.

Recuperarea după un accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral vine la pachet de multe ori, din nefericire, cu numeroase complicații și urmări severe, în urma cărora recuperarea se face dificil sau nu se mai poate realiza pe deplin. Printre cele mai frecvente consecințe se numără:

  • Slăbiciune musculară și pierderea flexibilității musculare;
  • Cheaguri sangvine multiple;
  • Probleme la înghițirea alimentelor;
  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare.

Un AVC poate avea multiple efecte negative

Timpul de recuperare după un astfel de eveniment variază de la câteva săptămâni, la câteva luni sau chiar ani întregi. Un stil de viață sănătos ajută la recuperarea după un AVC. Terapia medicamentoasă cu anticoagulante (în cazul AVC-ului ischemic) este de lungă durată, dar trebuie avut în vedere faptul că acestea pot provoca hemoragii. De aceea tratamentul trebuie urmat cu strictețe după cum este prescris de medic și la orice semnal, adică la orice sângerare care apare (în scaun, în urină, sângerări nazale, vărsături însoțite de sânge) trebuie ca pacientul să se adreseze de urgență unui medic.

Procesul de recuperare după AVC poate fi legat de problemele de vorbire, dar și de cele care privesc dificultățile de înghițire, astfel încât poate fi necesar ajutorul unui logoped. Recuperarea fizică, mișcarea, exercițiile fizice ajută musculatura să își revină. Nu în ultimul rând, suportul psihologic este un necesar absolut în această situație. 

E bine de știut și că procesul de recuperare după AVC este de cele mai multe ori anevoios, iar sprijinul familial poate face acest drum mai ușor de suportat pentru pacient.

Echipa care se ocupă de recuperarea și reabilitarea pacientului după un AVC

După tratamentul de urgență, îngrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral se axează pe ajutarea persoanei să își recupereze cât mai multe dintre funcțiile pierdute și să se reîntoarcă la o viață independentă. Impactul AVC-ului pe care l-ai avut depinde de zona creierului implicată și de cât de mult țesut cerebral a fost deteriorat în urma acestui eveniment.

Recuperarea fiecărui pacient cu AVC este diferită. În funcție de starea sa, echipa de specialiști care se ocupă de tratament poate include:

  • un medic neurolog
  • un medic nutriționist
  • un fizioterapeut
  • un specialist în terapie ocupațională
  • un logoped
  • un asistent social
  • un psiholog sau un medic psihiatru

Terapia fizică

Terapia fizică este principala formă de reabilitare pentru majoritatea persoanelor cu AVC. Scopul terapiei fizice este de a ajuta pacienții să reînvețe activități motorii simple, cum ar fi mersul, șezutul, statul în picioare, procesul de trecere de la un tip de mișcare la altul. Pentru a realiza acest lucru, kinetoterapeuții folosesc antrenamente și exerciții pentru a restabili mișcarea, echilibrul și coordonarea.

Terapia ocupațională

Terapia ocupațională îi ajută pe oameni să reînvețe abilitățile necesare pentru a efectua activități de zi cu zi, cum ar fi mâncatul, băutul și înghițitul, îmbrăcarea, îmbăierea, gătitul, cititul și scrisul și așa mai departe. Acest tip de terapie implică, de asemenea, exerciții și antrenament. 

Terapia logopedică

Terapia logopedică ajută persoanele cu AVC să reînvețe abilitățile de vorbire sau să învețe alte forme de comunicare. Terapia logopedică este potrivită pentru persoanele care nu au probleme cu gândirea, dar au probleme de înțelegere a vorbirii sau a cuvintelor scrise sau probleme de formare a cuvintelor.

Terapia vocațională 

Această terapie ajută oamenii să revină la serviciu. Aproximativ un sfert dintre toate accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani. Pentru majoritatea celor din această grupă de vârstă, întoarcerea la muncă este, deci, o preocupare majoră.

Terapia psihologică sau psihiatrică 

Ședințele de consiliere psihologică sau cele la medicul psihiatru poate ajuta pacienții pe măsură ce se recuperează după un accident vascular cerebral. E bine de știtu că depresia, anxietatea, frustrarea și furia sunt probleme des întâlnite la persoanele care au trecut printr-un AVC.

Având în vedere că, în ciuda progreselor recente în tratamentul după AVC, mai mult de jumătate dintre supraviețuitorii accidentului vascular cerebral, fie că sunt pacienți tineri, fie că sunt vârstnici, rămân cu deficiențe, oamenii de știință caută în continuare să dezvolte tehnici de reabilitare specifice. De asemenea, progresele recente în trombectomia endovasculară oferă noi oportunități de a lua în considerare agenții neuroprotectori pentru a extinde fereastra de timp pentru a restabili fluxul sangvin la creier, a proteja țesutul înconjurător și a îmbunătăți rezultatul funcțional pe termen lung.

Prevenția accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit sau poate fi întârziat debutul acestuia, la fel ca în cazul multor alte afecțiuni, printr-o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului, a sedentarismului și cu o bună gestionare a stresului. De asemenea, este important ca și celelalte afecțiuni care pot să ducă la un AVC (cum ar fi diabetul) să fie ținute sub control și monitorizate permanent. În final, trebuie subliniat că, odată ce a survenit un accident vascular cerebral, persoana în cauză este la risc pentru a suferi și alte accidente vasculare, comparativ cu persoanele sănătoase.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHLBI – Stroke Treatment
https://www.nhlbi.nih.gov/health/stroke/treatment
CDC - Treat and Recover from Stroke 
https://www.cdc.gov/stroke/treatments.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0