Medicamentele pentru hipertensiune si colesterol ar putea preveni un AVC

Combinarea medicamentelor care scad tensiunea arteriala cu medicatia care scade valorile colesterolului a dus la reducerea accidentele vascular-cerebrale (persoanele care au prima data un astfel de eveniment cardiovascular) cu 44%, potrivit unei cercetari prezentate de Asociatia Americana de AVC, la inceputul anului 2018.

75% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt AVC care au loc pentru prima data (cercetarea nu se refera la recidiva unui AVC). Hipertensiunea arteriala si valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemie) cresc riscul de AVC, a 5-a cauza principala de deces in Statele Unite ale Americii, scrie medicalxpress.com. Cu toate acestea, nu se stie daca aceasta combinatie de medicamente care scad tensiunea arteriala si nivelul colesterolului ar putea proteja sau nu pacientii de un accident vascular cerebral.

Acum, insa, un studiu care a implicat 12.705 participanti din 21 de tari arata ca, individual vorbind, medicamentele care scad tensiunea arteriala sau colesterolul reduc, intr-adevar, riscul de AVC, insa atunci cand ele sunt combinate, ofera o protectie si mai mare.

Printre concluziile trase de acest studiu se regasesc urmatoarele:

* Faptul ca pacientul ia doze zilnice din doua medicamente pentru scaderea hipertensiunii arteriale (doza fixa de candesartan si hidroclorotiazida), impreuna cu un medicament pentru scaderea colesterolului (o doza mica de rosuvastatina), s-a dovedit a fi cea mai eficienta masura, reducand riscurile unui AVC (eveniment ce are loc prima data) cu pana la 44% in randul pacientilor care aveau un risc intermediar de boli cardiovasculare.

* In cazul pacientilor cu tensiunea arteriala foarte mare (valori de 143,5 mmHg sau peste acest prag), faptul ca luau 16 miligrame de candesartan, plus 12,5 miligrame de hidroclorotiazida in fiecare zi, le-a redus riscul de AVC cu 42%.

* In comparatie cu o substanta placebo administrata, riscul de accident vascular cerebral a fost redus cu 30% in randul participantilor care luau doze zilnice de 10 miligrame de rosuvastatina.

"Aceste rezultate indica faptul ca pentru prevenirea unui AVC in randul persoanelor cu risc moderat, medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale, plus medicamentele care reduc colesterolul ar trebui luate in considerare, mai ales la cei cu valori mari ale tensiunii arteriale, iar medicatia pentru reducerea nivelului colesterolului ar trebui, cu siguranta, luata in considerare pentru toti pacientii cu risc. Acestea sunt medicamente existente pe piata care sunt bine tolerate, au profiluri bune de siguranta si este usor pentru pacienti sa respecte tratamentul cu ele", a spus autorul principal al studiului, Jackie Bosch, de la McMaster University din Hamilton, din Ontario, Canada.

Aceste concluzii vin dintr-un mare studiu international (intitulat Heart Outcomes Prevention Evaluation Study), care s-a axat pe preventia accidentelor vasculare cerebrale si pe preventia bolilor de inima.

Varsta medie a participantilor a fost de 66 de ani. 46% dintre acestia au fost femei, iar 166 de accidente vasculare cerebrale au avut loc pe o perioada medie de 5,6 ani. La inceputul studiului, tensiunea arteriala medie a fost de 138/82 mm Hg. O masuratoare normala a tensiunii arteriale este situata in jurul valorii de 120/80 mm Hg.

Bazandu-se pe aceste concluzii, autoarea Jackie Bosch a mai spus ca cercetatorii vor acum sa dezvolte o singura pastila care produce aceleasi efecte pe care le are aceasta combinatie de mai multe substante care scad atat tensiunea arteriala, cat si colesterolul marit.

Ce poti face pentru a preveni un AVC

Cel mai bun mod prin care poti preveni un accident vascular cerebral este sa adopti o dieta sanatoasa, sa faci miscare in mod regulat, sa nu fumezi si sa nu consumi alcool in exces.

Acest gen de schimbari pe care le faci in stilul tau de viata pot reduce riscul de a avea unele probleme, cum ar fi:

* arterele ajung sa fie infundate din cauza depunerilor de substante grase (se instaleaza ateroscleroza)

* hipertensiunea arteriala

* valorile mari ale colesterolului (hipercolesterolemia).

Daca ai suferit deja un AVC, faptul ca iti schimbi stilul de viata te poate ajuta sa reduci riscul de a avea un al doilea AVC.

 

Tine sub control celelalte afectiuni pe care le ai

Daca ai fost diagnosticat cu o boala despre care se stie ca iti creste riscul de AVC, asigura-te ca acea afectiune este bine tinuta sub control, pentru ca acest lucru te ajuta sa previi viitoarele accidente vasculare cerebrale.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/stroke/prevention/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0