Ce implica recuperarea dupa un accident vascular cerebral

Un pacient poate incepe tratamentul recuperator in ambulator sau la domiciliu. Exista centre speciale de recuperare dupa accidentul vascular cerebral (AVC).

Programele recuperatorii pot fi initiate in centre speciale, iar un astfel de program recuperator intensiv, coordonat medical, poate dura in jur de 2-3 saptamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Treptat, se recuperereaza marea majoritatea a functiilor afectate dupa aacidentul vascular cerebral. Unele dizabilitati sunt recuperate mai rapid, insa altele dupa mai multi ani, lucru care depinde de mai multi factori (de varsta pacientului, de bolile asociate, detratamentul concomitent al acestuia).

Recuperarea functiilor pierdute depinde, insa, si de extinderea tesutului cerebral afectat in urma accidentului vascular cerebral. Creierul uman are o capacitate mare de refacere, iar zonele din creier neafectate de accidentul vascular cerebral pot prelua functia tesutului cerebral afectat.

Programul de reabilitare dupa un accident vascular cerebral implica mai multe specialitati si pentru succesul terapeutic al pacientului este necesar lucrul in echipa, multidisciplinar.

Logopedul ajuta pacientul sa isi insuseasca noi metode de comunicare, verbala si non-verbala. Se ocupa de problemele de vorbire, ajuta pacientul sa invete sa scrie si sa citeasca.

Asistentul social ajuta pacientul sa se reintegreze social, sa isi gaseasca o ocupatie sau o noua slujba adaptata capacitatilor acestuia.

Fiziokinetoterapeutul este specialistul care evalueaza si trateaza afectiunile legate de miscare, coordonare si echilibru.

Specialistul in terapia ocupationala este cel care ajuta pacientul sa isi recapete capacitatile esentiale supravietuirii independente: mancatul, scrisul, cititul, imbracatul etc.

Psihiatrul este esential pentru recuperarea emotionala a pacientului care a supravietuit accidentului vascular cerebral si se confrunta cu depresia.

Din aceasta echipa mai pot face parte nutritionistul, ortopedul, specialistul in terapia ocupationala etc.

Reabilitarea poate fi una anevoiasa si este necesar, pe tot parcursul ei, de sustinerea si de sprijinul moral din partea apropiatilor pacientului. Consilierea psihologica este la fel de importanta ca si reabilitarea fizica pentru recuperarea emotionala a pacientilor care au suferit un AVC.

La ce sa te astepti in perioada de recuperare

Reabilitarea este o parte importanta a recuperarii dupa un accident vascular cerebral. Tocmai de aceea este important sa stii (mai ales daca cineva apropiat tie, o persoana draga, a avut un AVC) ce etape sunt implicate in recuperarea pacientului cu AVC.

Leziunea de la creier cauzata de un accident vascular cerebral poate duce la probleme pe termen lung si la probleme de diferite tipuri. Desi unii pacienti se pot recupera relativ rapid, multi oameni care au trecut printr-un AVC au nevoie de sprijin pe termen lung, de specialisti, pentur a-i ajuta sa isi redobandeasca, pe cat posibil, independenta.

Procesul de recuperare depinde de simptomele pacientilor si de severitatea accidentului vascular cerebral. De cele mai multe ori, recuperarea incepe in spital si continua acasa sau la un centru local, in comunitate, o data ce pacientul se simte suficient de bine pentru a parasi spitalul.

O echipa de specialisti este la dispozitia pacientului, pentru a-l ajuta in cele ce urmeaza cu recuperarea sa, iar printre acestia se numara psihoterapeuti, psihologi, terapeuti ocupationali, logopezi si specialisti in recapatarea limbajului si abilitatilor de comunicare, medici nutritionisti si asistente medicale specializate, precum si medici specialisti.

Impactul psihologic

Doua dintre cele mai frecvent intalnite probleme psihologice care pot afecta pacientul dupa un accident vascular cerebral sunt:

 1. Depresia - multi oameni se confrunta cu accese sau episoade intense de plans si se simt neajutorati, iar de multe ori se retrag din activitatile sociale;
 2. Anxietatea - caz in care oamenii se confrunta cu sentimente generale de frica si de anxietate, uneori scoase in evidenta de episoade de frica intensa si necontrolata (atacuri de anxietate).

 

Totodata, in aceasta perioada, sunt intalnite si sentimentele de furie, de frustrare si de dezorientare ori confuzie.

Impactul cognitiv

Cognitia este un termen folosit de oamenii de stiinta, pentru a se referi la multe procese si functii pe care creierul nostru le foloseste pentru a procesa informatiile. Una sau mai multe functii cognitive pot fi intrerupte sau afectate de un accident vascular cerebral, inclusiv:

 • comunicarea - atat verbala, cat si scrisa;
 • perceptia spatiului inconjurator - cand constientizezi in mod natural locul in care corpul tau este in relatie cu mediul tau imediat;
 • memoria;
 • concentrarea;
 • functia executiva - capacitatea de a planifica, de a rezolva probleme si de a rationa in legatura cu situatiile;
 • practica sau rutina - capacitatea de a efectua activitati fizice care necesita iscusinta sau o experienta, cum ar fi sa te imbraci sau sa iti prepari o cana cu ceai.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Ca parte din tratamentul tau, fiecare dintre functiile tale cognitive va fi evaluata, iar apoi un plan de tratament si de recuperare va fi creat de specialisti.

Sa nu uitam ca un accident vascular cerebral poate cauza:

 • probleme legate de miscare/de deplasare, slabiciune sau paralizie pe o parte a corpului
 • probleme legate de comunicare
 • probleme la inghitire
 • probleme de vedere,
 • afectarea controlului vezicii urinare si a miscarilor intestinale si altele.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0