Anticonceptionalele si riscul de AVC

Pilulele contraceptive cresc riscul de a suferi un accident vascular cerebral ischemic, dar riscul acesta este foarte mic pentru femeile care nu au si alti factori de risc in ce priveste un AVC.

Contraceptivele orale, asa cum arata un studiu recent, cresc riscul de a avea un AVC ischemic, scrie sciencedaily.com, insa acest risc este foarte mic in cazul femeilor care nu "indeplinesc" si alti factori de risc ai unui AVC, potrivit unei lucrari publicate in jurnalul MedLink Neurology de expertii de la Loyola Medicine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pilulele contraceptive nu cresc riscul de accidente vasculare hemoragice, au scris medicii neurologi Sarkis Morales-Vidal si José Biller. Accidentele vasculare ischemice, care sunt raspunzatoare de aproximativ 85% dintre toate AVC-urile, sunt cauzate de cheaguri de sange. Pe de alta parte, accidentele vasculare hemoragice sunt cauzate de o sangerare care are loc in creier.

De-a lungul timpului, mai multe mecanisme au fost propuse, pentru a explica de ce contraceptivele orale cresc riscul unui AVC, inclusiv prin faptul ca ele cresc tensiunea arteriala si ca fac sangele hipercoagulabil (mai predispus sa formeze cheaguri).

Atunci cand prescriu contraceptive hormonale, medicii ar trebui sa ia in considerare tipul de contraceptiv si doza de estrogen sau de progesteron, precum si ruta de administrare (cum ar fi pilula sau un plasture).

"Contraceptivul ideal este cel cu cele mai mici doze de estrogen si de progesteron, care va fi eficient in ce priveste prevenirea unei sarcini nedorite, in timp ce reduce la minimum efectele adverse", au scris Morales si Biller in lucrarea lor.

Pentru femeile tinere sanatoase, care nu prezinta niciunul dintre factorii de risc ai accidentului vascular cerebral, riscul de AVC asociat cu contraceptivele orale este foarte mic. "Chiar si asa, in cazul femeilor care au alti factori de risc ai AVC-ului, acelasi risc pare mai mare si, in majoritatea cazurilor, folosirea contraceptivelor orale ar trebui descurajata", mai scriu medicii neurologici citati.

Acesti factori de risc includ hipertensiunea arteriala, fumatul si durerile de cap de tipul migrenelor, in special migrenele cu perturbari senzoriale (numite migrene cu aura).

Cu toate aceste avertismente din partea expertilor, este posibil ca femeile sa nu fie intotdeauna testate in mod corespunzator. Un studiu anterior a constatat ca, dintre femeile cu unul sau mai multi factori de risc asociati cu AVC, doar 15% si-au amintit ca au fost sfatuite de medic sa nu inceapa sa ia contraceptive orale si doar 36% si-au adus aminte ca li s-a spus sa opreasca utilizarea anticonceptionalelor. 15% dintre femei inca au continuat sa ia contraceptive orale, in ciuda faptului ca li s-a spus sa intrerupa tratamentul.

Ce trebuie sa retii

Accidentul vascular cerebral nu este o afectiune geriatrica, nu e o boala a varstnicilor. Si nu este un eveniment care se intampla doar persoanelor fumatoare, care au hipertensiune arteriala sau colesterolul marit.

Acestia sunt cei mai frecvent intalniti factori de risc, insa accidentul vascular cerebral poate sa afecteze orice persoana, la orice varsta.

Factorii de risc ai unui AVC pentru femeile sub 55 de ani

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista si alti factori de risc pentru AVC care sunt indeosebi importanti pentru femeile sub 55 de ani. Acesti factori de risc includ:

  • Migrenele - studiile recente arata ca femeile care sufera de migrena cu aura pot fi de pana la 10 ori mai predispuse sa sufere un AVC, in functie de alti factori de risc.
  • Pilulele contraceptive: femeile care iau contraceptive orale (chiar si cele care contin o doza mica de estrogen) pot avea un risc de doua ori mai mare sa sufere un AVC, in comparatie cu cele care nu iau contraceptive orale; riscul acestor femei creste daca si alti factori de risc sunt prezenti.
  • Hipertensiunea: femeile cu hipertensiune primara sau secundara au un risc mai mare de AVC.
  • Terapia de substitutie hormonala: femeile care iau acest gen de terapie ar putea avea un risc usor crescut de a suferi un accident vascular cerebral.


Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0