5 simptome ale unui AVC pe care e posibil sa le ignori

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre principalele cauze de deces. Afectarea creierului de pe urma unui AVC, numit si "atac cerebral" poate fi micsorata daca acest eveniment major este tratat prompt.

Din pacate, este destul de comun "scenariul" in care pacientul confunda simptomele unui AVC cu alte probleme de sanatate, lucru care intarzie accesul la tratament, tocmai din acest motiv medicii ne sfatuiesc sa nu ignoram niciodata simptomele de accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit rd.com, in fiecare minut al unui accident vascular cerebral, creierul tau pierde, estimativ, 1,9 milioane de celule. Fiecare ora in care accidentul vascular cerebral ramane netratat iti imbatraneste creierul cu echivalentul a 3 ani si jumatate. Cu cat dureaza mai mult un AVC sau cu cat pacientul nu primeste tratamentul mai repede, cu atat este mai mare riscul ca persoana sa aiba dificultati de vorbire, pierderi de memorie sau modificari de comportament.

Iata ce simptome aparent banale sunt trecute cu vederea de pacientii care sufera un AVC

1. Crezi ca extenuarea te face sa vezi dublu

Problemele de vedere, cum ar fi faptul ca vezi dublu, ca ai vederea incetosata sau ca iti pierzi vederea in unul dintre ochi pot fi exemple de simptome ale unui accident vascular cerebral, dar multi oameni dau vina pentru aceste simptome pe varsta inaintata sau pe oboseala. Un vas de sange blocat poate reduce cantitatea de oxigen care ajunge la ochii tai, ceea ce cauzeaza probleme de vedere care s-ar putea sa nu fie acompaniate de orice alte simptome ale unui AVC. Asa ca mare atentie la aceste semne.

2. Crezi ca bratul tau este amortit deoarece "doar ai dormit"

Daca te trezesti dupa un pui de somn si bratul sau piciorul tau este amortit, este usor sa presupui ca este vorba de un nerv presat. Nu trebuie sa te simti de parca ai fi o persoana ipohondra. Daca bratul tau este brusc amortit sau il simti slabit, iar senzatia aceasta nu dispare in cateva minute, suna la 112. Scaderea fluxului de sange prin arterele care trec prin coloana ta vertebrala pana in spatele capului tau cauzeaza amorteala sau slabiciune pe o parte a corpului, asa ca nu ignora nici acest simptom.

3. Dai vina pe medicamentele tale pentru ca ai vorbirea ingreunata, ca articulezi cuvintele greu

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru durere, pot provoca o vorbire ingreunata, iar pacientii adeseori atribuie problemele legate de vorbire si de articulare a cuvintelor medicamentelor pe care le iau. Insa acesta nu este un afect secundar pe care il ai de obicei. Ai putea avea in acel moment un accident vascular cerebral si tocmai de aceea ar trebui sa ceri imediat ajutor.

4. Presupui ca alcoolul este de vina pentru faptul ca te clatini

Oamenii cred ca au probleme ori dificultati cand vine vorba de echilibru deoarece au baut o bautura alcoolica, dar trebuie sa fii sigur ca alcoolul e cu adevarat vinovatul. Nu vei avea probleme ce iti afecteaza echilibrul daca ai consumat mai devreme, in acea zi, o bautura alcoolica. Ar putea fi vorba de o reducere a fluxului sangvin in creier. Daca subit incepi sa te impiedici, nu poti sa mergi in linie dreapta sau ai o ameteala subita, nu astepta ca aceste simptome sa treaca de la sine. Suna imediat la 112!

5. Ai o durere de cap suparatoare insa crezi ca e doar o migrena

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ar putea fi vorba doar de o migrena, dar daca nu esti predispus la migrene, ar putea fi un accident vascular cerebral. Durerile de cap de tipul migrenelor se pot deghiza in "hainele" unui accident vascular cerebral, deoarece au aceleasi simptome neurologice. Asa ca medicii ne sfatuiesc sa nu trecem cu vederea nici acest simptom, chiar daca pare banal.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0