Stresul social: cum influențează sănătatea cardiacă a femeilor?

Felul în care se simte o femeie de vârstă mijlocie legat de rolul ei acasă și la locul de muncă poate afecta mai mulți factori care îi influențează sănătatea inimii, arată noi cercetări. Ce efecte are acest stres social?

Un studiu¹ publicat în decembrie 2020 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a descoperit că femeile care se simțeau mai stresate la locul de muncă sau în rolurile lor de îngrijitoare, mame și soții aveau un risc mai mare de a se confrunta cu o tensiune arterială crescută, de a fi supraponderale și de a nu avea o alimentație sănătoasă.

În schimb, femeile care simțeau că rolurile lor acasă și în societate sunt mai satisfăcătoare erau mai susceptibile să fie mai active din punct de vedere fizic și să nu fumeze, aspecte care contribuie la susținerea sănătății inimii.

Stresul și efectele asupra sănătății inimii

Studiul a încercat să stabilească dacă stresul social și recompensa rolurilor sociale pentru femeile cu vârste cuprinse între 42 și 61 de ani ar avea impact asupra capacității lor de a menține o bună sănătate a inimii. Sănătatea inimii a fost măsurată prin șapte factori de risc: indicele de masă corporală, tensiunea arterială, zahărul din sânge, nivelurile de colesterol, activitatea fizică, alimentația și fumatul. Măsurile fac parte din ceea ce American Heart Association numește „Life's Simple 7”.

Studiul a constatat că femeile care au simțit că rolurile lor sunt pline de satisfacții aveau cu 58% mai multe șanse de a se angaja în cel puțin două ore de activitate fizică moderată până la intensă pe săptămână și cu 30% mai multe șanse de a nu fuma. 

Ghidurile autorităților sanitare recomandă adulților să obțină cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată sau 75 de minute pe săptămână de activitate fizică viguroasă (sau o combinație a ambelor tipuri de activități).

De asemenea, studiul a constatat că, pentru fiecare punct în plus pe care o femeie l-a obținut la scorul mediu de stres, respectiva avea cu 13% mai puține șanse de a menține o tensiune arterială ideală, cu 10% mai puține șanse de a menține un IMC cu o valoare sub 30 (care este definiția clinică a obezității), și cu 18% mai puține șanse de a menține o alimentație sănătoasă.

Dar dacă stresul și recompensele au influențat comportamentele sănătoase ale inimii unei femei sau dacă aceste comportamente i-au afectat sentimentele cu privire la rolurile ei rămâne neclar.

Având în vedere că a fost vorba de un studiu observațional, nu se poate spune în ce direcție merge această relație, afirmă oamenii de știință. Chiar și pentru femeile cu obiceiuri sănătoase, cercetătorii nu știu dacă mai puțin stres și o satisfacție mai mare a vieții au jucat un rol important. Femeile cu roluri sociale mai satisfăcătoare se simt mai motivate să facă mișcare regulată? Sau rolurile sociale în sine sunt mai active din punct de vedere fizic?

Cu siguranță, multe femei la vârstă mijlocie ar putea beneficia de un sprijin social mai mare și de resurse pentru a face față stresului. Recomandarea specialiștilor este ca femeile să nu-și asume atât de multe roluri încât acestea să devină o povară și să le pună în pericol sănătatea fizică și mentală. Este important ca sarcinile de la serviciu cât și cele din gospodărie să fie împărțite echitabil.

Măsurile pentru o sănătate mai bună a inimii ajută și creierul

Vârsta mijlocie poate fi un moment critic pentru sănătate, mai ales la femei. În plus față de schimbările fizice și mentale care au loc odată cu menopauza, femeile de vârsta a doua ar putea avea grijă atât de copii, cât și de părinții în vârstă, iar relațiile lor cu soții și cele de la locul de muncă se pot schimba, de asemenea. Ce se întâmplă cu o persoană în acești ani are consecințe directe asupra sănătății și bunăstării sale pe măsură ce înaintează în vârstă, până la bătrânețe, când devin mai susceptibile de a se confrunta cu boli fizice și cu dizabilități.

Potrivit autorităților sanitare, gestionarea factorilor de risc reprezentați de cele șapte valori ale sănătății ajută la menținerea nu doar a sănătății inimii. Poate, de asemenea, îmbunătăți sănătatea creierului și poate întârzia sau chiar preveni apariția demenței.

Cercetările din ultimii ani au arătat tot mai mult următorul lucru: ceea ce este sănătos pentru inimă este sănătos și pentru creier. Studii anterioare au arătat că persoanele care au obținut un scor mai mare la comportamentele sănătoase pentru inimă în „Life's Simple 7” au prezentat performanțe cognitive mai bune decât cele cu mai puține comportamente sănătoase pentru inimă.

Acest studiu oferă unele indicații că rolurile cu recompense ridicate din viața noastră pot amortiza unele dintre efectele negative pe care stresul le are asupra sănătății, spun savanții. Rolurile recompensatoare sunt o cale foarte importantă pe care femeile trebuie să o ia în calcul, deoarece acest lucru este ceva modificabil. 

De exemplu, se pot căuta oportunități de muncă mai pline de satisfacții care pot contrabalansa stresul. De asemenea, acasă, se pot delega sarcinile pentru ca femeia să nu fie singura care se ocupă de gospodărie.

În prezent, modificările aduse rolurilor și responsabilităților femeilor provocate de carantină și de aranjamentele la serviciu prin munca la domiciliu pot exacerba stresul, pot reduce sprijinul social și pot limita oportunitățile de activitate fizică.

Multe femeile fac un fel de echilibristică între muncă de acasă, îngrijirea copiilor mici și supravegherea școlii online și atenția față de membrii mai în vârstă ai familiei. Pentru gestionarea stresului, se recomandă nu doar împărțirea sarcinilor la nivel de familie, ci și mici schimbări care pot avea efecte mari.

Fiecare persoană se confruntă diferit cu stresul, iar pentru gestionarea acestuia se pot aplica metode diferite. Pentru unele persoane funcționează metode precum meditația, exercițiile de respirație sau conștientizarea prezentului și clarificarea obiectivelor. Pentru altele, sunt utile suplimentele alimentare cum ar fi magneziul și vitamina B6, care să le combată oboseala, să le ofere energie și să le crească buna dispoziție. Nu în ultimul rând, unele persoane combat stresul prin exerciții fizice sau prin plimbări zilnice în parc sau în alt colț de natură.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAHA - Social Role Stress, Reward, and the American Heart Association Life’s Simple 7 in Midlife Women: The Study of Women’s Health Across the Nation
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.120.017489
1. Studiul „Social Role Stress, Reward, and the American Heart Association Life’s Simple 7 in Midlife Women: The Study of Women’s Health Across the Nation”, apărut în Journal of the American Heart Association. 2020; https://doi.org/10.1161/JAHA.120.017489, autori: Andrea L. Stewart et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0