Poeziile stimuleaza pozitiv activitatea creierului

Din pacate, odata cu terminarea scolii foarte multi romani nu mai citesc poezii, desi cercetatorii au constatat cu surprindere ca citirea poeziilor ar putea fi de un real ajutor pentru sanatatea sistemului nervos si activitatii cerebrale, intarziind chiar aparitia unor afectiuni degenerative si mentinad starea de relaxare, memorie si atentie. Cercetarile s-au axat pe sonetele lui Shakespeare, haiku-urile japoneze sau poemele din Tara Galilor.

Oamenii de stiinta insa sustin ca orice alta poezie la care rezonam in functie de cultura proprie, in special cele cu muzicalitate deosebita, rima si ritm constant, ar putea fi "cablate" direct la creierul uman.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Este prima data cand studiem prelucrarea inconstienta a constructiilor poetice de catre creier," a afirmat cercetatorul Guillaume Thierry, de la Universitatea Bangor din Tara Galilor, intr-un comunicat de presa al revistei "Psychology". Thierry a definit poezia ca "un anumit tip de exprimare literara care transmite sentimente, ganduri si idei prin constrangeri metrice, rima si aliteratie."

 

De ce ne face bine lectura

Conform cercetatorilor, oamenii par sa aiba o bucurie subconstienta cand citesc o poezie - chiar daca nu intotdeauna inteleg sensul exact. Oamenii de stiinta s-au intrebat daca creierul nu cumva este configurat pentru a aprecia rimele literare si un anumit ritm sau cadenta a versurilor.

 

 

Ca investigare suplimentara, Thierry si echipa au creat probele literare care au urmat regulile unei forme traditionale de poezie din Tara Galilor, numit Cynghanedd, bazat pe o anumita accentuare a consoanelor si cuvintelor, aliteratie si rima, apropiate mai degraba de poezia clasica.

Ei au creat, de asemenea mostre care nu respectau aceste reguli - respectiv fara rima si ritm regulat. De exemplu, poemele haiku, ce nu respecta aceste reguli. Ca asa intelegeti, reproducem cateva fragmente haiku scrise de Masayuki Inui (pseudonim Ban’ya Natsuishi)

Haiku-ul meu

un mic cedru

de noua-sute-nouazeci-si-noua de ani

*

Fructul acesta

e o reptila –

vant din Java

*

Cautand

al 13-lea etaj

seara in New York

 

 

Participantii au fost rugati sa evalueze fragmentele de text ca fiind "bun" sau "rau", bazat pe modul in care acestea au fost percepute.

Studiul a constatat ca voluntarii au considerat de obicei fragmentele de poezie care erau conforme cu regulile poeziei Cynghanedd "bune", si le-au clasificat pe cele care incalca aceste reguli ca "rele."

Cu ajutorul unor metode imagistice de scanare a creierului, grupurile lui Thierry au cartografiat raspunsul electric potential al creierului (Brain Potential ERP), intr-o fractiune de secunda dupa auzirea cuvintelor finale din versuri sau propozitii. ERP masoara raspunsul creierului la un eveniment de stimulare, senzorial sau intelectual.

Cercetatorii au observat un raspuns electrofiziologic in creierul celor care au fost expusi la orice structura a frazei care se potriveste cu modelele poeziei Cynghanedd, ritm, rima si aliteratie. In schimb, aceste raspunsuri ERP nu au fost observate cand modelele acestui tip de poezie nu au fost urmate. Potrivit lui Thierry, aceasta este prima data cand cercetatorii au urmarit reactiile inconstiente ale creierului la poezie. "Este extrem de interesant sa ne gandim ca poezia poate inspira si stimula mintea umana".

In concluzie, cititi mai multe poezii, alegeti stilul poetic care va place, incercati chiar sa le memorati sau sa le rostiti cu voce tare. Incurajati copiii sa iubeasca poezia, este o forma minunata de relaxare, de a obtine usor o stare de bine, visare si readucerea romatismului in viata voastra.

Poezia, in orice forma detensioneaza si poate imbunatati activitatea creierului intr-un mod neobisnuit.

 

 

Va propunem chiar acum o poezie frumoasa su recomandarea sa mai cautati si alte poezii pe internet sau in biblioteca proprie, poeme a caror muzicalitate sa va aduca placere si sa va incepeti ziua cu aceasta lectura.

Acest studiu nu trebuie interpretat ca o descurajare a lecturii poemelor moderne, in asa zisele "versuri albe", pline de sens si idei valoroase. Important este ca sa va dedicati complet lecturii si sa va placa ce cititi. Efectele minunate nu vor intarzia sa apara!

Dragostea, de Nicolae Labis

Cu ea si maine-oi hoinari sub soare,

Vom fi noi doi, zburdalnici ori cuminti...

Dar ma mai multumesc si astazi oare

Doar sarutari si-mbratisari fierbinti?

Ades, in loc sa cugete, ea rade,

Saruturile-nabusesc idei,

Totusi iubesc, inca iubesc frenetic,

Faptura ei si mersul lin al ei.

De maine, rasuci-voi tot ce-a fost -

Iubirea va lua drum nou, ori piere.

Sunt sigur, ea ma va privi ciudat

Si lacrama-va, poate, in tacere.

Ii va fi grea. Si mie-mi va fi greu.

Voi indura, gandind ce-o sa urmeze.

Cand urci pe munte, truda ti-o infrangi

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Visand la piscuri, nalte metereze.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0