Nivelul personal de fericire, un punct la care ne întoarcem constant

O carieră satisfăcătoare și o căsnicie reușită ar putea fi considerate motive de fericire în viața unei persoane, dar e posibil ca fericirea pe termen lung să nu se obțină neapărat în aceste moduri, arată noi cercetări¹.

Trăim într-o cultură care valorizează „experiențele”. Acestea sunt adesea promovate în mass-media și prin cei care le vând ca fiind esențiale pentru îmbunătățirea stării noastre de bine. Cu toții știm că evenimente de viață cu adevărat importante, cum ar fi căsătoria, nașterea, pierderea locului de muncă sau moartea persoanei iubite ne pot influența pozitiv sau negativ starea personală. Dar în ce măsură se întâmplă acest lucru și pentru cât timp?

O echipă de cercetători și-a propus să măsoare efectul evenimentelor majore din viață - în total 18 - asupra bunăstării personale. Pentru acest lucru, s-a folosit un eșantion de aproximativ 14.000 de adulți australieni urmăriți de-a lungul a peste 16 ani. Unele dintre rezultatele obținute erau de așteptat, altele s-au dovedit surprinzătoare.

Vrei să afli mai multe despre tine?

În general, rezultatele studiului de față arată că evenimentele pozitive, precum căsătoria, au îmbunătățit unele aspecte ale bunăstării personale, în timp ce evenimentele negative precum șocurile legate de starea de sănătate au avut efecte negative mai mari - așa cum era de așteptat. Pentru ambele tipuri de evenimente, atât cele bune, cât și cele rele, schimbările în ceea ce privește bunăstarea au fost temporare, de obicei dispărând după 3-4 ani de la producerea lor. Care au fost cele mai interesante constatări ale studiului?

Fericirea vs. satisfacția personală

Studiul a făcut diferența între două aspecte diferite ale bunăstării: „fericirea” și „satisfacția”. Cercetătorii tratează adesea cei doi termeni ca fiind același lucru, dar în realitate sunt diferiți.

Pe de o parte, fericirea este aspectul pozitiv al emoțiilor noastre. Fericirea auto-raportată a oamenilor tinde să fie destul de stabilă la vârsta adultă și urmează ceea ce psihologii numesc „teoria punctelor de referință ” - fiecare om are un nivel de fericire „normal” la care tinde să se întoarcă de-a lungul timpului.

Pe de altă parte, satisfacția vieții este determinată mai mult de sentimentul de împlinire, de realizare. O persoană poate fi satisfăcută, de exemplu, pentru că are un loc de muncă bun și o familie sănătoasă și totuși să fie nefericită. 

Evenimentele de viață afectează adesea fericirea și satisfacția în același mod: lucrurile care te fac mai fericit tind să îți îmbunătățească și satisfacția vieții, dar nu întotdeauna, iar mărimea efectelor diferă frecvent. În cazul nașterii unui copil, contrastul este accentuat. Imediat după naștere, părinții sunt mai satisfăcuți, dar mai puțin fericiți, probabil din cauza cerințelelor solicitante asociate cu îngrijirea unui nou-născut (de exemplu, privarea de somn).

Modificările nivelului de bunăstare sunt temporare

După aproape toate evenimentele (atât bune, cât și rele), bunăstarea tinde să revină la acel nivel personal pe care îl avem fiecare. Acest proces este cunoscut sub numele de adaptare hedonică - pe măsură ce oamenii se adaptează la noile lor circumstanțe, bunăstarea revine la linia de bază. Acest lucru a fost sugerat și de alte studii.

Vestea bună este că, chiar și după un eveniment de viață extrem de neplăcut, majoritatea oamenilor par să revină în cele din urmă la nivelul lor de bunăstare. Chiar și după un eveniment negativ extrem, cum ar fi moartea unei persoane dragi, bunăstarea oamenilor se recuperează în general în 2-3 ani. Acest lucru nu înseamnă că experiența nu i-a îndurerat sau că nu se mai simt triști uneori, ci că se pot simți din nou fericiți.

Evenimentele negative ne influențează mai puternic

Efectele dăunătoare ale evenimentelor neplăcute asupra bunăstării depășesc efectele pozitive al evenimentelor bune. De asemenea, efectele unor evenimente negative durează mai mult. Acest lucru este cauzat în parte de faptul că majoritatea oamenilor sunt fericiți și satisfăcuți, în general, deci există mai mult „spațiu” pentru a se simți mai rău decât mai bine. 

De fapt, nu se poate spune cu certitudine că există vreun efect pozitiv cumulativ al evenimentelor bune asupra fericirii. Cu toate acestea, căsătoria, pensionarea, nașterea și câștigurile financiare - toate îmbunătățesc temporar satisfacția generală a vieții.

 
 

Constatarea cum că „pierderile” afectează mai mult decât „câștigurile” oglindesc zeci de ani de cercetare în economia comportamentală care arată că oamenii, în general, depun mai mult efort pentru a evita pierderile decât pentru a urmări câștigurile. Evenimentele negative care au cele mai mari efecte asupra unei persoane sunt moartea soțului sau a copilului, pierderile financiare serioase, vătămarea corporală, boala și despărțirea.

Concedierea are un efect puternic, dar care trece rapid

Un nou loc de muncă, o promovare, o concediere sau o schimbare de domiciliu sunt evenimente pe care oamenii le rețin adesea ca fiind stresante sau ca fiind motiv de sărbătorire. Dar, în medie, acestea nu par să afecteze grav starea de bine, efectele find relativ mici și în general trecătoare.

Acest lucru s-ar putea întâmpla din cauza diferențelor în natura acestor evenimente pentru fiecare persoană sau pentru că ele apar frecvent. De exemplu, a fi concediat poate fi un lucru devastator. Dar, pentru cineva apropiat de vârsta pensionării, care ia și o primă substanțială de concediere, ar putea fi o experiență pozitivă.

Un element important pentru studiul de față, spun oamenii de știință implicați, este că acesta reflectă experiențele medii ale oamenilor. Este probabil să existe, de exemplu, unele persoane care experimentează îmbunătățiri de durată a stării de bine după evenimente pozitive, nu doar un entuziasm pe termen scurt. Este nevoie de alte studii pentru a identifica acești oameni diferiți și a izola caracteristicile care prezic cum vor arăta răspunsurile la diferite evenimente.

Ce contează cu adevărat în viață?

Se poate spune că rezultatele studiului avertizează împotriva alergării după fericire doar prin trăirea unor experiențe pozitive. Impactul pare mic și trecător, pe măsură ce adaptarea hedonică ne trage înapoi spre limita noastră de bunăstare.

În schimb, s-ar putea să ne descurcăm mai bine concentrându-ne pe lucrurile care ne protejează de la a ne simți devastați de evenimentele negative. Factorii cei mai importanți sunt relațiile puternice pe care le stabilim, o stare bună de sănătate și gestionarea expunerii la pierderile financiare.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - The differential impact of major life events on cognitive and affective wellbeing
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352827319302204
1. Studiul „The differential impact of major life events on cognitive and affective wellbeing”, apărut în SSM - Population Health, Volume 10, April 2020, 100533, https://doi.org/10.1016/j.ssmph.2019.100533, autori: Nathan Kettlewell et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0