Meditația în timpul mersului: ce beneficii are

Meditația în timpul mersului te ajută să fii mai conștient de gândurile și de corpul tău și are multe beneficii pentru sănătate, printre care îmbunătățirea digestiei și reducerea anxietății.

Problemele vieții de zi cu zi, stresul de la muncă și obligațiile din familie ne pun la încercare echilibrul psihic. Pentru a avea grijă de sănătatea noastră mentală e bine să ne facem timp pentru hobby-urile noastre și pentru întâlnirile cu prietenii, să luăm câte un supliment antistres pe bază de plante precum floarea pasiunii sau roinița, ori de minerale și vitamine precum magneziul și B6 și, de ce nu, să apelăm la meditația în timpul mersului

Meditația oferă timp pentru relaxare și conștientizare crescută într-o lume stresantă, în care simțurile noastre sunt adesea amorțite. Cercetările sugerează că meditația are potențialul de a face pentru noi mai mult decât să ne atenueze temporar stresul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Educatorii, liderii spirituali și experții în sănătate mentală au dezvoltat zeci de forme de meditație. Această varietate sugerează că se poate găsi o formă de meditație pentru fiecare dintre noi, indiferent de personalitate sau stilul de viață. Meditația este de mai multe tipuri, printre care meditația Metta (cultivă o atitudine de compasiune și bunătate generală), meditația bazată pe scanarea mentală a corpului și pe relaxarea progresivă, meditația mindfulness (încurajează conștientizarea mediului înconjurător), meditația de conștientizare a respirației, meditația Zen (asemănătoare cu mindfulness, dar necesită mai multă disciplină) și altele. 

Unele dintre formele de meditație se pot practica individual, pentru altele este nevoie de un îndrumător specializat. O formă simplă de meditație, la care poți apela de unul singur, este cea efectuată în timpul mersului. Poate că e mai dificil să meditezi în drum spre serviciu, dar, măcar o dată pe săptămână, te poți duce să meditezi din mers într-un parc sau în altă zonă verde și liniștită.

Ce este meditația din mers și cum ne ajută

Meditația în timpul mersului este exact ceea ce arată denumirea ei: să te concentrezi în liniște asupra ta în timp ce mergi. Meditația presupune eliberarea de gândurile negative și conștientizarea gândurilor pozitive, atenția asupra propriului corp și a propriei respirații, precum și a mediului înconjurător sau chiar numărarea pașilor în timp ce te deplasezi, concentrându-te doar pe respirație și pe această operațiune. 

Poți practica acest tip de meditație și în casă, mergând în cerc sau înainte și înapoi pe un hol sau când te plimbi afară într-o zonă liniștită (un parc, o pădure).

Meditația în timpul mersului are multe beneficii:

Stimularea circulației 

Meditația în timpul mersului poate fi folosită mai ales de persoanele care stau așezate mult timp de-a lungul zilei, pentru a contribui la o mai bună circulație a sângelui, în special la nivelul picioarelor. Meditația în timpul mersului este o modalitate excelentă de a stimula circulația sângelui, dar și de a-ți crește nivelul de energie. 

Îmbunătățirea digestiei 

Mersul pe jos după ce ai mâncat este o modalitate fantastică de a stimula digestia, mai ales dacă te simți greoi sau plin. Mișcarea ajută alimentele să se deplaseze prin tractul digestiv și, de asemenea, poate preveni constipația. Așadar, dacă tot ai ieșit să te plimbi după masă, de ce să nu meditezi în același timp, îndreptându-ți atenția spre ce simți din interior și spre ce percepi din exterior în acele momente?

Reduce anxietatea 

Dacă încerci să îți reduci nivelul de stres, poți face o ședință de meditație așezat, după care să meditezi în mers. Un studiu¹ din 2017, efectuat pe adulți tineri, a arătat că mersul pe jos este mai eficient în reducerea simptomelor anxietății atunci când este combinat cu meditația în poziție așezat. Participanții care au arătat cele mai semnificative modificări ale nivelului de anxietate fie au meditat așezați, fie au meditat înainte de a merge pe jos, fie au mers pe jos înainte de a medita. Grupul de control, în care s-au aflat persoane care doar au mers, nu a arătat îmbunătățiri semnificative. Fiecare sesiune de meditație sau de mers a fost de 10 minute.

Reglează glicemia diabeticilor

 
 

Un mic studiu² din 2016 a concluzionat că meditația are un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge și a circulației la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Participanții au practicat meditația în timpul mersului pentru 30 de minute, de 3 ori pe săptămână timp de 12 săptămâni.

Reduce depresia 

Este important să rămâi activ, mai ales pe măsură ce te apropii de vârsta a treia. Conform unor cercetări recente, persoanele în vârstă au mai puține simptome de depresie după ce practică meditații în timpul mersului de 3 ori pe săptămână timp de 12 săptămâni. De asemenea, acestea își pot regla valorile tensiunii arteriale.

Îmbunătățește starea de spirit 

Când este posibil, ia în calcul o plimbare în natură, cum ar fi un parc, o grădină sau o pădure. Meditația în timp ce mergi prin aceste zone verzi și cu aer curat te ajută să ai o stare de spirit mai bună, să te simți mai echilibrat și să-și menții creierul activ.

Crește calitatea somnului 

Meditația în mers practicată dimineața reduce stresul și anxietatea, iar cea practicată după-amiaza sau seara te calmează, îți curăță mintea de problemele zilei și te ajută să dormi mai profund noaptea.

Te ajută să vii mai ușor cu idei noi și creative

Practicarea meditației în timpul mersului îți poate aduce mai multă claritate a minții și astfel te vei putea concentra mai ușor la rezolvarea problemelor și îți vei stimula creativitatea. Unele cercetări au arătat deja că există o legătură între mindfulness și creativitate, dar sunt necesare mai multe studii care să examineze aspecte specifice ale creativității în raport cu meditația.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Cum poti practica meditatia in timpul mersului?

Meditația în timpul mersului sau plimbărilor poate fi o metodă eficientă de relaxare și reducere a stresului.

Iată câteva sfaturi pentru a începe:

  • Concentreaza-te asupra respirației si incearca  să o sincronizezi cu pașii. În timp ce mergi, inspira adânc și expira pe măsură ce faceți un pas. Acest lucru  poate ajuta să te relaxezi, dar și să te focusezi mai bine asupra meditatiei

  •  Încearca să observi mediul înconjurător în timp ce mergi sau te plimbi. Poți observa cum arată natura sau cum se mișcă oamenii din jurul tau. Încearca să fii conștienta de senzațiile corpului în timp ce faci asta.

  • Utilizeaza o mantră sau o afirmație pozitivă, care te poate ajuta să te concentezii mai bine în timpul meditației în timpul mersului sau plimbărilor. Repeta cuvinte sau fraze pozitive pentru a te ajuta să te relaxezi ,dar si sa te axezi asupra meditatiei.

  • În general, pentru a obtine o stare mai profunda de meditatie este recomandat sa inchideți ochii, insa, evident, in timpul plimbarii aceasta nu este o idee buna pentru siguranta.  In schimb, te  poti focusa pe zone mai indepartate privirii, dacă mergi pe o suprafata plana si sigura și sa privesti cerul, apusul, norii care se misca, muntele din indeprtare etc. Aceasta poate ajuta la focusarea atenției și la reducerea distragerii.

  • Foloseste o aplicație de meditație,  care oferă sesiuni de meditație în timpul mersului sau plimbărilor. Acestea pot fi o modalitate excelentă de a te ghida prin meditație și de a te ajuta să prelungesti starea de meditatie.

În general, meditația în timpul mersului sau plimbărilor poate fi o modalitate eficientă de a te relaxa și de a reduce stresul.

Încearca  să găsesti modalități care  funcționează cel mai bine și să faci din  meditație o parte regulată a rutinei zilnice.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What is the best type of meditation?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320392
Healthline - The Benefits of Meditation Walks
https://www.healthline.com/health/walking-meditation
1. Studiul „Differential Experimental Effects of a Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on State Anxiety Among Young Adults”, apărut în American Journal of Health Promotion, 2017, https://doi.org/10.1177/0890117117744913, autori: Meghan K. Edwards et al.
2. Studiul „Effects of Buddhist walking meditation on glycemic control and vascular function in patients with type 2 diabetes”, apărut în Complementary Therapies in Medicine, Volume 26, June 2016, Pages 92-97, autori: Atikarn Gainey et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0