Alergii de toamna: cum le eviti, dar si cum le ameliorezi

Daca te gandeai ca doar primavara este anotimpul in care ies la iveala alergiile, afla ca nici toamna cei care sufera de alergii nu se pot bucura de prea mult timpul petrecut in natura, fara ca simptomele neplacute sa isi faca simtita prezenta.

Simptome alergii de toamna

Alergiile de toamna se manifesta ca orice alt tip de alergii, prin simptome precum: mancarimi la nivelul ochilor, lacrimare, congestie nazala, stranut, raspiratie suieratoare, crize de astm, iritatii la nivelul pielii, eczeme cutanate.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Trucuri care te ajuta sa faci fata alergiilor pe timp de toamna

Alergiile de toamna pot fi prevenite si ameliorate cu cateva remedii la indemana – iata despre ce este vorba!

Fii atent la factorii declansatori – pe timp de toamna exista doi inamici atunci cand vine vorba despre declansarea reactiilor alergice:

  • Ambrozia -  aceasta planta creste pe campuri, la marginea drumului si in parcuri asa ca o poti gasi in multe dintre locurile pe care le frecventezi. Polenul ambroziei declanseaza reactii alergice puternice. Evita locurile cu vegetatie abundenta pe timp de toamna, in special locurile in care stii ca exista ambrozie.
  • Mucegaiul – mucegaiul creste acolo unde este multa vegetatie, iar frunzele cazute din copaci si expuse umezelii adesea sunt acoperite de un strat gros de mucegai. Asta inseamna ca nu e recomandat, daca suferi de alergii, sa lasi frunzele sa se adune in curtea ta. Aduna-le si arunca-le la cosul de gunoi sau da-le foc pentru a reduce sansele ca mucegaiul sa aiba un loc prielnic in care sa se dezvolte si multiplice.


Ia-ti masuri de siguranta – acopera-ti fata cu o masca si cu ochelari atunci cand stii ca in zona se afla culturi de ambrozie ori cand aduni frunzele mucegaite din curte. De asemenea, atunci cand iesi din casa poti purta ochelari care sa iti protejeze ochii, iar nasul si gura le poti acoperi cu o esarfa. Spala-ti parul in fiecare seara pentru a indeparta polenul pe care il poti avea in podoaba capilara din timpul zilei. Petrece timp in natura dimineata devreme si seara foarte tarziu, atunci cand nivelul de polen din aer este mai scazut decat de obicei. Nu iti usca rufele afara, pe sarma, intrucat acestea colecteaza polenul din aer.

Foloseste un dezumidificator – in sezonul rece, atunci cand casa ta poate deveni un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului, e recomandat sa folosesti un dezumidificator, mai ales daca suferi deja de alergii. Acesta va mentine nivelul optim de umiditate in casa ta, impiedicand aparitia mucegaiului.

Foloseste tratamentul recomandat de medic – atunci cand simptomele au aparut deja, foloseste tratamentul recomandat de medic pentru a le ameliora.

Consuma alimente care lupta cu alergiile – o serie de alimente contin substante cu efect antialergic, care previn si trateaza totodata reactiile alergice. Este vorba despre alimentele precum: broccoli, varza Kale, ceapa, usturoiul, dovleacul, morcovul, telina, urzica.

Evita alimentele care favorizeaza declansarea unor reactii alergice – exista si alimente care favorizeaza declansarea reactiilor alergice, asa ca daca ai asemenea probleme e bine sa le gatesti inainte de a le consuma ori de a limita chiar consumul pana cand sezonul alergiilor trece. Alimentele care favorizeaza alergiile sunt: merele, bananele, pepenii, castravetii, dovleceii, ceaiul de musetel.

Ce poti face pentru a preveni reactiile alergice si pentru a trata simptomele, in cazul alergiilor de toamna:

  • Redu pe cat posibil expunerea la ambrozie si la alti factori poluanti. Tine ferestrele inchise si stai in locuinta. Foloseste aparatul de aer conditionat pentru a filtra aerul din casa si schimba sau curata filtrele acestuia in fiecare luna.
  • Daca esti alergic la mucegai, evita greblarea frunzelor sau strangerea acestora. Evita plimbarile prin padure sau prin alte zone unde au cazut frunzele.
  • Pentru a calma simptomele, ai in vedere urmatoarele medicamente: antihistaminice (pentru a reduce rinoreea, congestia nazala si frecventa stranutului), corticosteroizii nazali (pentru reducerea tuturor simptomelor si pentru blocarea reactiilor alergice), decongestionante (pentru a scapa de nasul infundat).

Mergi la medicul alergolog daca ai "febra fanului"

Termenul de "febra fanului" este folosit pentru a descrie simptomele alergiilor care apar vara tarziu. Ambrozia este o cauza frecventa a rinitei alergice,, iar planta incepe sa polenizeze, de regula, la finalul lui august si continua sa fie o problema in lunile urmatoare, pana da inghetul, in functie de zona in care locuiesti. Mergi la un medic alergolog pentru a-ti prescrie medicamentele necesare pentru a controla simptomele.

Alergenii din clasa sau scoala, o problema pentru copil

Toamna, micutul tau incepe un nou an scolar, insa acest anotimp ii poate crea probleme. Nu doar polenul de sezon si mucegaiul de pe frunze declanseaza alergii in aceasta perioada a anului. Sa nu uitam ca micutii sunt expusi adeseori la factori iritanti din sala de clasa si la substante care declanseaza alergiile. Poate fi vorba despre praful de creta sau de animalele de companie care sunt aduse la clasa, la anumite ore. Copiii cu alergii alimentare pot fi, totodata, expusi la anumiti alergeni, in functie de alimentele pe care le mananca cei din jurul lor.

Daca esti parinte, iar micutul are probleme de genul alergiilor, asigura-te ca ii informezi pe profesori sau pe educatori, in cazul in care este necesara administrarea de urgenta a unor medicamente, cum ar fi epinefrina si inhalatoarele.

 

Sursa: Shutterstock

Bibliografie:

  • American College of Allergy, Asthma & Immunology - https://acaai.org/news/four-things-you-might-not-know-about-fall-allergies
  • WebMD - https://www.webmd.com/allergies/fall-allergy-relief#1

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0