Vreme mai calduroasa, mai multe insomnii

Un nou studiu sugereaza ca temperaturile ridicate in timpul noptii asociate cu schimbarea climei, afecteaza calitatea somnului a milioane de oameni.

Americanii au raportat dublarea noptilor cu somn insuficient odata cu cresterea temperaturilor in timpul noptii pe durata lunilor de vara, conform analizei datelor federale privind sanatatea si evidentelor in materie de vreme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii vor intampina si mai multe dificultati legate de somn in urmatorii ani din cauza schimbarilor climatice, estimeaza autorul studiului, Nick Obradovich. Acesta este bursier postdoctoral la Kennedy School of Government in cadrul Universitatii Harvard.

„Cel mai probabil, schimbarile climatice vor creste frecventa temperaturilor neobisnuit de ridicate in timpul noptii” afirma Obradovich. „Daca va uitati la graficul climatic privind temperaturile din 2050 si 2099, se estimeaza ca vom asista la scaderea calitatii somnului ca urmare a cresterii temperaturilor”.

Americanii vor inregistra cu 9 milioane de nopti de somn de proasta calitate mai mult intr-o luna in care media temperaturilor in timpul noptii va fi cu 1,8 grade Fahrenheit peste media normala. Anual, asta inseamna 110 milioane de nopti de somn insuficient in plus, dupa cum sustin cercetatorii.

Obradovich si colegii sai au strans datele privind calitatea somnului americanilor dintr-un studiu in desfasurare, realizat de U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Una dintre intrebari este legata de numarul de nopti de somn insuficient, inregistrate de participanti in luna precedenta.

Ulterior, cercetatorii au cules date despre vremea din orasele in care locuiesc participantii la studiu si au comparat temperaturile din timpul noptii cu rapoartele de insomnii.

Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele cu venituri mici si seniorii sunt cei mai afectati de temperaturile ridicate:

Persoanele care castiga mai putin de 50.000 de dolari pe an au raportat aproape de trei ori mai multe nopti de somn insuficient in noptile mai calde decat de obicei, fata de cele cu venituri mai mari.

Adultii cu varsta peste 65 de ani au inregistrat de doua ori mai multe nopti nedormite decat adultii mai tineri.

Varstnicii cu venituri mici au fost cei mai afectati, inregistrand de 10 ori mai multe nopti cu insomnii decat oricine altcineva.

„In timpul perioadelor cu cele mai ridicate temperaturi si in randul populatiilor vulnerabile, am remarcat cele mai multe efecte” a precizat Obradovich. Persoanele cu venituri mici fie locuiesc in locuri fara aer conditionat, fie nu-si permit sa lase AC-ul sa functioneze permanent, a subliniat acesta.

Pe de alta parte, varstnicii nu mai au capacitatea de a-si regla temperatura corpului la fel ca persoanele tinere, ceea ce ii face cei mai vulnerabili in fata caldurii, a tinut sa sublinieze Obradovich.

Dr. Douglas Kirsch, expert in somn, sustine ca studiul propune „o supozitie rezonabila”. Acesta este director al Carolinas HealthCare Sleep Medicine din Charlotte, N.C. si nu a participat la studiu.

„Stim deja ca daca este prea cald, nu dormim bine” a spus Kirsch. „Pentru a dormi bine, organismul prefera temperaturile mai scazute. In special persoanele care sufera de tulburari de somn sunt mult mai predispuse la nevoia de temperaturi mai scazute pentru a dormi bine.”

In acelasi timp, estimarile privind insomniile datorate schimbarilor climatice trebuie privite cu scepticism, sustine Kirsch, care este si membru in consiliul de administratie al American Academy of Sleep Medicine.

Autorii studiului „au realizat numeroase estimari, potrivit carora, daca tendintele continua in acelasi sens, pe masura ce schimbarile climatice se inrautatesc si calitatea somnului se va inrautati”, spune Kirsch. „Cred ca este un argument destul de dificil de sustinut. Implica mai multe presupuneri.”

Cu toate acestea, Obradovich si Kirsch sunt de acord ca proasta calitate a somnului are un impact major asupra calitatii vietii si capacitatii de lucru.

Kirsch sustine ca o calitate buna a somnului contribuie la mentinerea capacitatii de concentrare, a atentiei si la o buna dispozitie.

„Toate aceste lucruri se deregleaza atunci cand nu dormim suficient”, sustine Kirsch. „Somnul insuficient este posibil sa conduca la performante slabe”.

Iar Obradovich a sugerat ca noptile cu temperaturi ridicate ar putea conduce si la cresterea numarului de decese in randul persoanelor varstnice, care au nevoie de somn pentru a-si reveni dupa stresul termic.

Aceste date se refera la Statele Unite, una dintre cele mai bogate tari din lume si o natiune cu temperaturi relativ temperate. „Daca am beneficia de date din India sau Brazilia, ne-am astepta ca efectele sa fie si mai mari in aceste tari,” a precizat Obradovich.

Raportul a fost publicat online pe 26 mai 2017 in revista Science Advances.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0