Vitamina B12 - cauze deficit, malabsorbtie, surse

Vitamina B 12 este o vitamina solubila in apa, pe care organismul o poate depozita pana la 4 ani. Excesul poate fi eliminat cu usurinta prin urina. Din punct de vedere al structurii sale, vitamina B 12 este cea mai complicata si complexa.

 

Vitamina B 12 joaca un rol vital in buna functionare a sistemului nervos si in procesul de formare a celulelor rosii. Totodata, aceasta ajuta si la sintetizarea ADN-ului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metabolismul fiecarei celule din organism are nevoie de aceasta vitamina, ea jucand un rol si in sintetizarea acizilor grasi si a producerii de energie. Ajutand organismul sa absoarba acidul folic, vitamina B12 faciliteaza eliberarea de energie pe parcursul zilei.

Corpul uman produce milioane de celule rosii in fiecare minut, insa fara vitamina B12, multiplicarea celulara este deficitara. Asta inseamna ca deificitul de vitamina B12 faciliteaza instalarea anemiei din cauza scaderii numarului de celule rosii din sange.

Valorile normale sunt de 160 până la 950 picograme pe mililitru (pg / ml) sau de 118 până la 701 picomoli pe litru (pmol / L). Intervalele de valori normale pot varia ușor între diferite laboratoare.

Deficit vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 nu numai ca poate cauza anemie si confuzie, insa creste riscul si de afectiuni precum dementa, paranoia ori depresie si schimbari comportamentale.

Simptome deficit de vitamina B12:

  • Furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor
  • Oboseala extrema
  • Slabiciune
  • Irascibilitate/ despresie
  • Constipatie
  • Pierderea apetitului
  • Scadere in greutate

Copiii foarte mici care sufera de deficit de vitamina B12 executa miscari anormale precum tremorul facial si gesturile reflexe.

Vitamina B12 se regaseste in mod deosebit in carne si produse lactate, ceea ce inseamna ca persoanele care adopta o dieta vegana stricta sunt predispuse deficitului de vitamina B12. In dieta vegana singura sursa alimentara de vitamina B12 o reprezinta alimentele fortifiate precum cerealele de la micul dejun.

 

 

Deficitul de vitamina B12 poate aparea si in urma inaintarii in varsta intrucat organismului ii este tot mai greu sa absoarba aceasta vitamina. Deficitul de vitamina B12 poate sa apara si in urma unei interventii chirurgicale de micsorare de stomac, din cauza consumului excesiv de alcool dar si in urma unui tratament medicamentos indelungat administrat pentru reducerea aciditatii de la stomac.

Urmatoarele afectiuni predispun la deficit de vitamina B12: gastrita atrofica, boala Crohn, boala celiaca, parazitii intestinali, afectiunile autoimune precum lupus.

Malabsorbtia vitaminei B12

Infectia cu Helicobacter Pylori, sensibilitatea la gluten, sindromul de intestin scurt si mutatia genetica MTHFR impiedica absorbtia vitaminei B12, facilitand deficitul. 

În plus, administrarea unor medicamente poate afecta capacitatea organismului de a absorbi vitamina B-12 administrat ca supliment.Deci nivelurile ridicate din sange pot arata ca de fapt aceasta circula dar nu este absorbita si urmeaza a fi excretata.Exemplele acestor medicamente includ:

  • cloramfenicolul (cloromicetina), care este un antibiotic
  • Antagoniști ai receptorilor H2 - ca in tratamentul antihipertensiv
  • metformina- in diabet si prediabet
  • inhibitori ai pompei de protoni- in boli gastrice sau ulcer 

Surse de vitamina B12

Vitamina B12 se regaseste in mod natural in produsele de origine animala precum pestele, carnea, ouale sau produsele lactate. Aceasta vitamina nu se regaseste in legume si fructe.

Alimentele care reprezinta surse bogate in vitamina B12 sunt urmatoarele:

  • Carnea de vita, carnea de porc, carnea de pasare si carnea de miel
  • Pestele, in special tonul si eglefinul
  • Laptele, branza, iaurtul
  • Unele produse pe baza de drojdie nutritiva
  • Ouale

Intrucat adeptii unei diete vegane nu consuma deloc produse de origine animala, acestia ar trebui sa ia suplimente alimentare pe baza de vitamina B12 pentru a evita deficitul. Aceste suplimente sunt in mod deosebit importante in timpul sarcinii si alaptarii.

Unele alimente pe baza de soia, dar si cerealele pentru micul dejun sunt fortificate cu vitamina B12.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Excesul de vitamina B12 

Teoretic, nu există o limită superioară pentru aportul de vitamina B-12, deoarece consumul de niveluri ridicate nu ar trebui sa cauzeze  probleme iar excesul sa se elimina din organism. Cu toate acestea, suplimentarea cu niveluri excesiv de ridicate de B12 a fost legată de unele efecte secundare negative. Mai multe studii au arătat că megadozele vitaminei pot duce la focare de acnee și rozacee, o afecțiune a pielii care provoacă roșeață și umflături insotite de acnee.

In plus,  a avea în mod natural niveluri ridicate de vitamina B-12 în organism fara ca sa luati un supliment  poate fi un motiv de îngrijorare, deoarece sugerează o afecțiune severă. Un statut anormal de ridicat de vitamina B-12 este peste 900 pg / ml. Acest rezultat poate sugera probleme cu  rinichii, diabet sau anumite forme de leucemie, boli hepatice (cum ar fi ciroză sau hepatită) tulburări mieloproliferative (de exemplu, policitemia vera, leucemia mielogenă cronică tumori mieloide ale sângelui, insuficiență renală cronică, boli autoimune sau inflamatorii,  boala Gaucher.

Persistența B12 crescută a fost asociată cu o incidență ridicată a cancerului solid ( carcinoame, sarcoame si limfoame)  la 60 de luni, spre deosebire de o creștere tranzitorie a B12. Cancerele solide reprezintă unul dintre principalele diagnostice găsite la pacienții cu B12 crescută inexplicabilă și persistentă. Un nivel crescut inexplicabil de B12 ar trebui confirmat ulterior printr-o a doua măsurare, care ar putea ajuta la identificarea pacienților la care ar fi de interes screeningul pentru cancerele solide. Nivelurile ridicate de cobalamina au fost asociate si cu riscul de cancer diagnosticat ulterior, mai ales în primul an de urmărire, precum un veritabil maker tumoral. Acest lucru poate avea implicații clinice pentru interpretarea nivelurilor ridicate de Vitamina B12.

Organismul nu absoarbe foarte eficient intotdeauna suplimentele de vitamina B-12. Aceasta înseamnă că, chiar dacă o persoană ia cantități foarte mari de vitamina B-12, corpul său nu absoarbe încă o cantitate semnificativă.

Dozele prea mari de vitamina B-12, precum cele utilizate pentru tratarea unei deficiențe de vitamina B12, pot provoca:

  • Durere de cap.
  • Greață și vărsături.
  • Diaree.
  • Oboseală sau slăbiciune.
  • Senzație de furnicături în mâini și picioare.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie 

1. Persistent elevation of plasma vitamin B12 is strongly associated with solid cancer, Valentin Lacombe, Floris Chabrun, Carole Lacout, 2021
2,Simonsen, K. et al. Vitamin B 12 and its binding proteins in hepatocellular carcinoma and chronic liver diseases. Scand. J. Gastroenterol. 49, 1096–1102 (2014).
3. Hannibal, L. et al. Hampered vitamin B12 metabolism in gaucher disease?. J. Inborn Errors Metab. Screen. 5, 232640981769235 (2017).
4. Arendt, J. F. B., Pedersen, L., Nexo, E. & Sørensen, H. T. Elevated plasma vitamin B12 levels as a marker for cancer: A population-based cohort study. J. Natl. Cancer Inst. 105, 1799–1805 (2013).
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0