Totul despre virusul West Nile: Cauze, Simptome & Tratament

1. Informatii generale despre virusul West Nile

● Ce este virusul West Nile
● Cauzele infectiei cu virusul West Nile
● Simptomele infectiei cu virusul West Nile
● Metode de diagnosticare pentru virusul West Nile
● Riscurile si complicatiile infectiei cu virusul West Nile
● Factorii de risc pentru virusul West Nile

2. Tratarea infectiei cu virusul West Nile

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Terapia cu interferon
● Despre perioada de recuperare

3. Prevenirea infectiei cu virusul West Nile

Informatii generale despre virusul West Nile

La finalul lunii iulie 2018, un caz de infectie cu virusul West Nile a fost confirmat si in tara noastra, mai exact, la Iasi. O persoana a fost muscata de un tantar, iar astfel a fost infectata cu acest virus. Astazi ne propunem sa aflam mai multe despre acest tip de virus, ce simptome are infectia cu virusul West Nile si ce tratament exista pentru infectie.

Ce este virusul West Nile (VWN)

O muscatura de tantar se poate transforma in ceva mult mai grav daca te infecteaza cu virusul West Nile (abreviat WNV). Tantarii transmit acest virus prin inteparea unei pasari deja infectate, iar apoi prin inteparea unei persoane. Cu toate acestea, nu toti oamenii muscati de tantari infectati dezvolta complicatii de tipul infectiei cu West Nile.

Perioada de incubatie pentru virusul West Nile

Majoritatea infectiilor cauzate de virusul West Nile au loc in sezonul cald, cand tantarii sunt activi mai mult ca in oricare alt moment din an. Perioada de incubatie, adica perioada cuprinsa intre momentul in care o persoana este muscata de un tantar infectat si momentul cand apar semnele si simptomele infectiei, variaza de la doua pana la 14 zile.

La oameni, perioada de incubatie este de regula, potrivit organizatiilor europene, intre 2 si 6 zile, desi perioade de incubatie de pana la 21 de zile au fost raportate la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

In cat timp se manifesta virusul West Nile

In functie de perioada de incubatie, care poate sa difere de la o persoana la alta, manifestarile infectiei cu virusul West Nile (adica simptomele) pot sa apara la 2 pana la 14 zile de la momentul muscaturii de tantar.

Cum se transmite virusul West Nile

De regula, virusul West Nile se transmite la oameni si la animale prin intermediul tantarilor infectati. Cum ajung acestia sa devina purtatorii virusului? Tantarii ajung sa fie infectati atunci cand se hranesc cu sangele pasarilor infectate cu virusul West Nile. Tantarii infectati sunt cei care transmit virusul la oameni si la alte animale, prin muscatura.

Transmiterea virusului West Nile de la un om la altul poate avea loc prin intermediul substantelor de origine umana: transfuzii de sange si de componente ale sangelui sau transplantul de tesuturi, celule sau organe de la un donator infectat cu virusul West Nile.

Intr-un numar foarte mic de cazuri, virusul West Nile s-a putut raspandi si:

• prin expunerea persoanelor care lucreaza intr-un laborator

• prin transfuzii de sange si prin donarea de organe

• de la mama la bebelus, in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau in perioada de alaptare.

Cum NU se transmite virusul West Nile

Virusul West Nile nu se transmite:

• Prin tuse, prin stranut sau prin atingere;

• Prin atingerea unor animale vii;

• Prin atingerea si manevrarea unor pasari infectate, vii sau moarte. Chiar si asa, evita sa intri in contact (cu mainile neprotejate) cu animalele moarte, atunci cand le manevrezi sau le muti. Daca vrei sa arunci o pasare moarta, foloseste manusi de unica folosinta sau saci de plastic grosi pentru a aseza animalul mort in tomberon;

• Prin consumul unor pasari sau animale infectate; respecta intotdeauna instructiunile si recomandarile specialistilor, gateste bine carnea, fie ca provine de la pasari, fie ca provine de la mamifere.

Cand are loc transmiterea virusului West Nile (in ce luni)

Transmiterea virusului West Nile are loc in perioadele din an cand tantarii sunt activi - de exemplu, intre lunile de primavara si toamna, iar cele mai multe infectii cu VWN la oameni sunt observate intre lunile iulie si septembrie.

Cauzele infectiei cu virusul West Nile

Tantarii infectati transmit, de regula, virusul West Nile. Initial, tantarul musca o pasare infectata si abia apoi inteapa o persoana sau un alt animal, transmitand VWN.

In cazuri rare, prin transfuziile de sange, prin transplantul de organe, prin alaptare sau in sarcina (prin placenta) se poate transmite mai departe virusul si se poate raspandi infectia. Virusul West Nile nu poate transmis prin sarut sau atingand o alta persoana.

Simptomele infectiei cu virusul West Nile

Daca o persoana are in organism virusul West Nile, de regula va prezenta primele simptome ale infectiei in interval de 3 pana la 14 zile de la muscatura de tantar. Simptomele infectiei pot varia ca severitate.

Simptomele severe ale infectiei cu virusul West Nile pot fi:

• febra

• confuzie

• convulsii

• slabiciune musculara

• pierderea vederii

• amorteala

• paralizie

• coma.

O infectie grava poate dura mai multe saptamani. In cazuri rare, o infectie severa poate cauza leziuni permanente ale creierului. O infectie usoara, de regula, nu dureaza atat de mult.

Formele usoare ale infectiei cu virusul West Nile pot fi confundate cu gripa. Simptomele includ:

• febra

dureri de cap

• dureri in tot corpul

• greata

• varsaturi

• ganglioni limfatici umflati

• eruptii pe zona pieptului, pe abdomen sau spate.

La majoritatea oamenilor, nu apar simptome. Cam 8 din 10 persoane infectate cu virusul West Nile nu vor dezvolta niciun fel de simptome, potrivit CDC. La unii pacienti, apare febra. Aproximativ unul din 5 oameni infectati dezvolta febra, insotita de alte simptome: dureri de cap, dureri prin tot corpul, dureri articulare, varsaturi, diaree, eruptie cutanata. Starile de oboseala si de slabiciune pot dura saptamani sau luni.

La un numar mic de persoane pot sa apara simptome grave. Aproximativ unul din 150 de oameni care sunt infectati cu virusul West Nile dezvolta o boala severa, care ii afecteaza sistemul nervos central, cum ar fi encefalita (inflamatia creierului) sau meningita (inflamatia membranelor care acopera creierul si maduva spinarii).

Simptomele infectiei grave includ: febra mare, dureri de cap, rigiditatea / intepenirea gatului, dezorientare, coma, tremur, convulsii, slabiciune musculara, pierderea vederii, amorteala si paralizie.

Metode de diagnosticare pentru virusul West Nile

Este esential sa mergi la medicul tau daca dezvolti simptomele descrise mai sus. Totodata, daca o persoana din apropierea ta are acest tip de simptome, este bine sa o duci la medic. Specialistul in boli infectioase poate recomanda o serie de teste pentru a depista o posibila infectie cu virusul West Nile.

Pe langa efectuarea examinarii fizice a pacientului, medicul poate confirma prezenta virusului West Nile sau prezenta unei boli asociate cu VWN (cum ar fi meningita sau encefalita) prin efectuarea unuia dintre urmatoarele teste:

Teste de laborator

In cele mai multe cazuri, medicul poate diagnostica virusul West Nile printr-un simplu test de sange. Acest test poate determina daca persoana are materialul genetic sau anticorpii prezenti in sange, asociati cu virusul West Nile.

Punctia lombara

Daca simptomele pacientului sunt severe si asociate cu semne la nivelul creierului, medicul poate recomanda o punctie lombara. Acest test implica introducerea unui ac in coloana vertebrala, pentru a se extrage lichidul.

Virusul West Nile poate creste valorile globulelor albe din lichidul cefalorahidian, ceea ce indica o infectie. Asa ca este important ca lichidul cefalorahidian sa fie analizat, pentru a se afla daca exista o infectie si daca exista anticorpi ai virusului West Nile.

RMN sau alte investigatii la nivelul creierului

Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) sau alte metode imagistice pot ajuta la detectarea inflamatiei si afectarii creierului. In unele cazuri, o electroencefalograma (EEG), o procedura care masoara activitatea creierului, poate fi folosita ca metoda de diagnosticare. Si RMN-ul poate sa ajute, fiind o procedura care este utila la detectarea inflamatiei creierului.

Riscurile si complicatiile infectiei cu virusul West Nile

Virusul West Nile poate cauza o infectie severa in cazul persoanelor de peste 60 de ani si in cazul celor cu un sistem imunitar slabit, spun specialistii. Daca infectia este diagnosticata si tratata rapid, prognosticul pentru recuperarea pacientului este bun. Infectia intr-o forma severa poate sa aiba loc la persoanele de orice varsta, insa chiar si asa, indivizii cu varste peste 60 de ani au un risc crescut.

Pacientii cu anumite afectiuni, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea, boli renale si pacientii care au avut un transplant de organe au, de asemenea, un risc crescut in fata infectiei cu virusul West Nile.

Posibile complicatii si riscuri ale infectiei cu virusul West Nile

Virusul West Nile poate afecta oamenii in trei moduri:

1. Ca o infectie asimptomatica: in aproape 80% din cazuri, pacientii nu au semne si nu au simptome.

2. Ca febra West Nile: aproape 20% dintre pacientii se confrunta cu un sindrom febril usor.

3. Boli neuroinvazive - aproape 1% dintre pacientii cu infectia cauzata de virusul West Nile dezvolta complicatii in sistemul nervos central, care afecteaza creierul si maduva spinarii. Asadar, doar un procent mic dintre indivizii infectati dezvolta infectii neurologice mai grave, iar aproape 10% dintre aceste cazuri sunt fatale.

Posibilele complicatii sunt:

• encefalita sau inflamatia creierului

• meningita sau inflamatia tesuturilor care acopera creierul si maduva spinarii

• mielita sau poliomielita West Nile - o inflamatie a maduvei spinarii

• paralizia acuta flasca - slabiciune subita la nivelul bratelor, picioarelor si muschilor respiratorii.

Unele efecte neurologice pot fi, din pacate, permanente. Semnele si simptomele in cazul complicatiilor de la nivelul creierului si maduvei spinarii sunt:

• confuzie si dezorientare

• convulsii

• febra mare

• spasme musculare

• durere

• simptome asemanatoare cu cele ale bolii Parkinson, inclusiv tremur

• slabiciune subita, o slaba coordonare si paralizie partiala

• durere severa de cap

• gatul este intepenit

• stupoare

• coma.

Factorii de risc pentru virusul West Nile

Chiar daca o persoana este infectata, riscul de a dezvolta o boala grava asociata virusului West Nile este extrem de mic, specialistii spun ca mai putin de 1% dintre pacientii care sunt infectati cu VWN se imbolnavesc foarte grav. Majoritatea pacientilor care se imbolnavesc foarte tare se recupereaza complet.

Care sunt, deci, factorii de risc? Ai riscuri mai mari de a dezvolta o infectie severa sau fatala in functie de:

• Varsta - persoanele cu o varsta inaintata au un risc mai mare de imbolnavire si de complicatii;

• Anumite conditii medicale - unele boli, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea si bolile renale pot creste riscul acestor pacienti; la fel se intampla si in cazul pacientilor care au avut un transplant de organe.

• Anotimpurile - in anumite zone geografice, virusul West Nile poate sa apara la inceputul primaverii. Infectiile ating pragul critic catre finalul verii sau inceputul toamnei.

• Localizarea - faptul ca o persoana locuieste sau viziteaza o zona geografica in care virusul West Nile face ravagii creste riscul de infectie.

• Expunerea la tantari - daca o persoana petrece mult timp in aer liber, in natura, ii creste riscul de infectie cu virusul West Nile dupa ce este muscata de un tantar infectat.

• Cei care lucreaza intr-un laborator - infectia pacientului poate avea loc in laboratoarele in care este prezent virusul West Nile, asadar angajatii care lucreaza in astfel de laboratoare au un risc crescut.

Tratarea infectiei cu virusul West Nile

Deoarece este o afectiune virala, virusul West Nile nu are un leac, insa pacientului i se pot da calmante ori alte medicamente fara prescriptie medicala, precum ibuprofenul sau aspirina, pentru a calma simptomele infectiei cu acest virus (durerile musculare si durerile de cap).

Daca pacientul are creierul inflamat si umflat sau prezinta alte simptome grave, medicul ii poate administra lichide intravenoase si medicamente pe cale intravenoasa, pentru a reduce riscul unor infectii.

Alte potentiale tratamente care sunt cercetate pentru encefalita asociata cu virusul West Nile includ: un tip de imunoglobulina administrata intravenos, un anticorp special pentru virusul West Nile si medicamentele din clasa corticosteroizilor.

Terapia cu interferon

In prezent, se fac cercetari asupra terapiei cu interferon pentru tratarea infectiei cauzate de virusul West Nile. Terapia cu interferon este axata pe folosirea substantelor produse de sistemul imunitar, pentru a trata encefalita in cazul oamenilor infectati cu virusul West Nile.

Cercetarile nu sunt concludente in acest moment in legatura cu folosirea terapiei cu interferon pentru encefalita, prin urmare sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema.

Despre perioada de recuperare

Recuperarea, in cazul in care infectia cu virusul West Nile provoaca o boala grava, ar putea dura mai multe saptamani sau luni. Unele efecte la nivelul sistemului nervos central ar putea fi permanente.

Majoritatea pacientilor se recupereaza complet, fara tratament medical. In unele cazuri, tratamentele medicamentoase, eliberate fara prescriptie medicala, pot ajuta in calmarea simptomelor.

Simptomele grave vor necesita spitalizarea pacientului si un tratament suplimentar, care sa ajute organismul sa lupte cu infectia cauzata de virusul West Nile, cum ar fi aparatele care ajuta pacientul sa respire si administrarea intravenoasa a lichidelor.

Prevenirea infectiei cu virusul West Nile

Cea mai eficienta modalitate pentru a preveni infectia cauzata de virusul West Nile este sa se evite muscaturile de tantar. Sa nu uitam ca tantarii pot sa provoace disconfort atat ziua, cat si noaptea. Este important, asadar, sa tinem cont de cateva masuri care ne ajuta sa ne protejam pielea de tantari si sa prevenim o posibila infectie cu virusul West Nile.

Evitarea muscaturilor de tantar

In prezent, nu exista un vaccin disponibil care sa ne protejeze impotriva virusului West Nile. Oamenii nu pot transmite boala, asa ca cea mai buna preventie este sa evitam muscaturile de tantari. Este important sa avem in vedere cateva lucruri, pentru a evita muscaturile tantarilor:

• Hainele - pielea trebuie acoperita cat mai bine, cu bluze cu maneci lungi si cu pantaloni lungi, cu sosete inalte.

• Produsele repelente contra tantarilor - Este bine sa folosesti, atunci cand petreci mai mult timp afara, in sezonul cald, un produs repelent, cu actiune contra tantarilor.

• Plase si usi de protectie, care nu permit tantarilor sa patrunda in casa - Este important sa ai atat la usi, cat si la ferestre plase de protectie. Totodata, carutul sau patutul copilului sau bebelusului poate fi acoperit cu o panza subtire, care sa il protejeze pe cel mic de tantari. Important este ca aceasta sa nu aiba gauri mari.

• Evita sapunurile foarte aromate si parfumurile puternice, pentru ca acestea pot atrage tantarii.

• Alege cu atentie momentul zilei cand petreci timp afara. Nu uita ca tantarii sunt in numar mare in special la rasarit si la apus.

• Apa statuta din unele balti - Retine ca daca ai locuri in care apa stagneaza, in jurul locuintei tale si in curte, acestea sunt un mediu propice in care tantarii se inmultesc in voie.

Eliminarea tantarilor din locurile importante (serviciu, locuinta, loc de joaca, etc.)

Expertii spun ca exista anumite aspecte pe care le putem controla, cand este vorba despre tantari si infectia cu virusul West Nile. Elimina tantarii din locuinta ta, folosind produse speciale, menite sa ii tina la distanta. De asemenea, daca vei colabora cu vecinii tai sau cu cei din comunitatea ta, poti lua anumite masuri pentru a reduce numarul tantarilor din jurul locuintei si din cartierul vostru.

Reducerea riscului de inmultire a tantarilor, din cauza apei statute din anumite zone

Pentru a reduce riscul de infectie cu virusul West Nile din cauza apei statute, tine cont de cateva reguli importante:

• Verifica daca ai zone cu apa statuta pe langa locuinta si indeparteaza aceasta apa. Evita sa amplasezi cortul in apropierea lacurilor si altor surse de apa.

• Indeparteaza apa din farfuriile in care tii ghivecele cu flori sau evita sa folosesti astfel de farfurii, sub ghivece, tocmai pentru a nu atrage tantarii.

• Schimba apa florilor din vaza, la fiecare doua zile, si spala si clateste bine interiorul vazei, dupa fiecare folosire.

Cum sa impiedici tantarii sa depuna oua in apa sau in apropierea apei, daca stai la curte:

* O data pe saptamana, goleste si spala sau acopera (ori arunca direct) orice obicecte in care apa poate sa se stranga, cum ar fi cauciucurile, galetile, jucariile, piscinele gonflabile, ghivecele sau tomberoanele de mici dimensiuni.

* Verifica des atat interiorul, cat si exteriorul si nu lasa apa sa se acumuleze in unele zone, nu permite sa se formeze baltoace in care tantarii isi pot depune ouale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/westnile/symptoms/index.html
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/west-nile-virus/diagnosis-treatment/drc-20350325
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/west-nile-virus/
  • European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) - https://ecdc.europa.eu/en/west-nile-fever/facts/factsheet-about-west-nile-fever

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0