Pancreatita cronica: cauze, simptome, tratament, diferenta fata de forma acuta

Pancreatita cronică reprezintă inflamația pancreasului, fiind o afecțiune care nu se vindecă și care nu se îmbunătățește. Boala se agravează în timp și duce la daune permanente la nivelul pancreasului. În cele din urmă, pancreatita cronică va afecta capacitatea pacientului de a digera alimentele și de a produce hormoni pancreatici.

Pancreatita cronică este, din păcate, o boală progresivă, pe termen lung, din categoria afecțiunilor inflamatorii. Este o boală a pancreasului, care duce la distrugeri permanente în ceea ce privește structura și funcționarea acestui organ. Să vedem din ce alte cauze poate să apară, ce simptome are persoana afectată și cum se gestionează această boală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze pancreatită cronică și statistici

Pancreasul este localizat în abdomen, în spatele stomacului și sub cutia toracică. Acest organ este specializat în producerea unor enzime și a unor hormoni importanți, care ajută la descompunerea și la digerarea alimentelor. De asemenea, produce și insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.

Pancreatita cronică este, de obicei, o complicație a episoadelor recurente de pancreatită acută. Această complicație poate duce la distrugeri permanente în interiorul pancreasului. Există numeroase cauze ale pancreatitei cronice. Cea mai frecventă este abuzul de alcool pe termen lung, iar specialiștii spun că aproximativ 70% dintre cazurile de pancreatită cronică sunt asociate cu un consum excesiv de băuturi alcoolice.

Ce diferențe există între forma acută și formă cronică a pancreatitei? Pancreatita acută apare subit și poate să aibă drept rezultat complicații care pun viața pacientului în pericol. Chiar și așa, cei mai mulți pacienți - aproape 80% - se recuperează complet. Pe de altă parte, pancreatita cronică este de regulă rezultatul unor distrugeri pe termen mai lung ale pancreasului, din cauza consumului de alcool. Forma cronică a pancreatitei este marcată de durere severă și de pierderea funcției pancreatice.

Alte cauze ale pancreatitei cronice:

  • Bolile autoimune - cele care debutează atunci când organismul atacă, în mod greșit, celulele și țesuturile sănătoase din corp;
  • Un canal pancreatic îngust - acesta este tubul care transportă enzimele de la pancreas către intestinul subțire;
  • Un blocaj al canalului pancreatic - fie din cauza unor calculi biliari (numiți și pietre ale vezicii biliare), fie din cauza unor calculi intraductali la nivelul pancreasului;
  • Fibroza chistică, o boală ereditară care determină acumularea de mucus în plămâni;
  • Factorii genetici - mutațiile genetice care există din cauza fibrozei chistice ori alte tipuri de anomalii la nivelul genelor pot fi o altă cauză de pancreatită cronică. Există chiar o formă a bolii numită pancreatită ereditară (boala se transmite în familie, iar asta înseamnă că există două sau mai multe rude apropiate din familie care au un istoric medical de pancreatită);
  • Un nivel mare de trigliceride (grăsimi) în sânge - această condiție mai este numită hipertrigliceridemie;
  • Și nivelul mare de calciu în sânge (condiție numită hipercalcemie) poate fi una dintre cauzele acestei boli a pancreasului.

Există și o formă de pancreatită cronică autoimună, în care sistemul imunitar al pacientului atacă pancreasul. 

În unele cazuri, nu există o cauză cunoscută pentru care ia naștere pancreatita cronică. În această situație, vorbim despre pancreatita cronică idiopatică, iar cele mai multe cazuri - în această situație de formă idiopatică - se dezvoltă la pacienții cu vârste între 10 și 20 de ani și la persoanele de peste 50 de ani. Prevalența bolii la nivel mondial este de aproximativ 45 de cazuri la 100.000 de persoane.

Simptome pancreatită cronică

Cei mai mulți pacienți cu pancreatită cronică se confruntă cu durere în zona superioară a abdomenului, deși se poate întâmpla ca unii pacienți să nu aibă nicio durere. Însă uneori durerea se poate răspândi spre spate, se poate agrava odată ce persoana mănâncă sau bea, iar în cele din urmă durerea devine constantă, debilitantă.

În unele cazuri, durerea abdominală dispare pe măsură ce boala se agravează, însă asta se întâmplă destul de rar. Alte simptome care pot indica o pancreatită cronică sunt:

  • greață
  • vărsături
  • scădere în greutate
  • diaree
  • scaune cu aspect uleios ori gras
  • scaune de culoarea pământului galben ori scaune deschise la culoare

Cele mai frecvente semne și simptome în pancreatita cronică sunt, așadar, durerea abdominală severă, care poate uneori să radieze înspre spate, și greața și vărsăturile, care apar cel mai adesea în timpul episoadelor de durere intensă.

Pe măsură ce pancreatita cronică progresează, iar capacitatea pancreasului de a produce sucuri digestive se deteriorează, pot să apară și simptome precum: scaune cu miros neplăcut și cu aspect uleios, balonare, crampe abdominale, flatulență. În cele din urmă, pancreasul nu va mai putea să producă deloc insulină, ducând la instalarea diabetului de tip 1.

Alte simptome, pe lângă durere, pot fi: malabsorbția alimentelor, ceea ce duce la scăderea în greutate sau la diaree, diabet, greață, vărsături, febră, creșterea ritmului cardiac.

Cum se diagnostichează pancreatita cronică?

Pancreatita cronică poate fi diagnosticată printr-o combinație de istoric medical, examinare fizică, teste de laborator și imagistică medicală. Medicul va cere un istoric detaliat al simptomelor și va efectua o examinare fizică pentru a căuta semnele posibile ale pancreatitei cronice, cum ar fi durerea abdominală, sensibilitatea în regiunea abdominală superioară și eventuale semne de icter.

Sângele și alte fluide corporale pot fi testate pentru a detecta nivelurile crescute de enzime pancreatice, cum ar fi amilaza și lipaza. De asemenea, teste suplimentare pot fi efectuate pentru a evalua funcția ficatului și a altor organe implicate. 

O ecografie poate fi utilizată pentru a vizualiza structura pancreasului și a altor organe din jur sau se poate recomanda o tomografie computerizată (CT), care poate oferi imagini mai detaliate ale pancreasului și poate ajuta la detectarea modificărilor structurale asociate cu pancreatita cronică. Imagistica prin rezonanță magnetică poate oferi imagini detaliate ale pancreasului și ale sistemului biliar, fiind utilă în diagnosticarea pancreatitei cronice și a complicațiilor asociate.

Tratamentul pentru pancreatita cronică

Forma cronică de pancreatită poate fi greu de tratat, fiind o adevărată provocare. Scopul tratamentului este de a reduce durerea abdominală și de a îmbunătăți malabsorbția, deci medicul va încerca să calmeze durererile pacientului și să rezolve pe cât posibil problemele nutriționale și metabolice care rezultă în urma pierderii funcției pancreasului. Tratamentul implică mai multe paliere, în funcție de severitate:

Schimbări necesare în stilul de viață

Pacienții cu pancreatită cronică ar trebui să ia anumite măsuri, cum ar fi să renunțe la consumul de alcool (pentru ca distrugerile la nivelul pancreasului să nu se accelereze) și să renunțe la fumat.

Controlul durerii

Tratamentul pentru pancreatita cronică ar trebui să se axeze nu doar pe calmarea simptomelor de tipul durerii, ci și pe tratarea depresiei, care este o consecință frecventă a durerii cronice.

Administrarea de insulină

Tratamentul cu insulină va deveni o parte importantă a tratamentului pancreatitei cronice, pentru tot restul vieții pacientului.

Intervenția chirurgicală

Medicul poate recomanda mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, pentru a trata cazurile mai grave de pancreatită cronică - de exemplu: chirurgia endoscopică, rezecția pancreasului (o parte a organului este îndepărtată chirurgical), pancreatectomie totală (printr-o operație, pancreasul este îndepărtat în totalitate), transplantul autolog de celule pancreatice (aceste celule vor funcționa în ficat, după ce sunt injectate în vena portă, și vor produce insulină).

Care este prognosticul pacientului cu pancreatită cronică?

Prognosticul nefavorabil este asociat cu consumul continuu de alcool, cu fumatul și cu prezența bolii hepatice în stadiu terminal. Supraviețuirea la 10 ani este de 70%, coborând până la 45% la 20 de ani. Complicațiile majore ale bolii includ formarea pseudochistului, obstrucția mecanică a căilor biliare și obstrucția duodenului. Complicațiile suplimentare includ diabetul (cam la 30% dintre pacienți), dezvoltarea varicelor gastrice și formarea de pseudoanevrism.

Cum se poate preveni pancreatita cronică?

Prevenirea pancreatitei cronice implică adoptarea unui stil de viață sănătos și evitarea factorilor de risc cunoscuți.

Evitarea consumului excesiv de alcool

Consumul abuziv de alcool este una dintre cele mai comune cauze ale pancreatitei cronice. Limitarea sau evitarea completă a consumului de alcool poate reduce riscul de dezvoltare a pancreatitei cronice.

Alimentația cât mai sănătoasă

O dietă plină de substanțe nutritive, adică bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe poate ajuta la menținerea sănătății pancreasului. Limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi animale și trans și zaharuri adăugate poate fi, de asemenea, benefică pentru prevenirea pancreatitei cronice.

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Supragreutatea și obezitatea pot crește riscul de pancreatită cronică. Menținerea unei greutăți sănătoase prin alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate poate reduce acest risc.

Evitarea fumatului

Fumatul poate crește riscul de pancreatită cronică, pe lângă multe alte boli. Renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară poate contribui la prevenirea acestei afecțiuni.

Gestionarea afecțiunilor medicale preexistente

Ținerea sub control a afecțiunilor medicale precum diabetul zaharat și hipertrigliceridemia existente poate reduce riscul de pancreatită cronică.

Evitarea expunerii la substanțe toxice și chimice

Contactul cu anumite substanțe toxice și chimice poate crește riscul de pancreatită cronică. Evitarea acestor substanțe și luarea măsurilor de protecție adecvate la locul de muncă pot contribui la prevenirea acestei afecțiuni.

Monitorizarea medicamentelor

Anumite medicamente pot crește riscul de pancreatită cronică. Este important să vorbești cu medicul de familie despre orice medicamente pe care le iei și să monitorizezi orice simptome neobișnuite.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Chronic Pancreatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482325/
The National Pancres Foundation - Chronic Pancreatitis
https://pancreasfoundation.org/pancreas-disease/chronic-pancreatitis/
NCBI - Incidence, prevalence, and comorbidities of chronic pancreatitis: A 7-year population-based study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10472896/
Studiul „Incidence, prevalence, and comorbidities of chronic pancreatitis: A 7-year population-based study”, apărut în World J Gastroenterol. 2023 Aug 14; 29(30): 4671–4684. Published online 2023 Aug 14. doi: 10.3748/wjg.v29.i30.4671, autori: Qiu-Yu Cai et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0