Un posibil tratament pentru glaucom este in curs de dezvoltare

Mediatorii lipidici ar putea juca un rol important in combaterea bolilor neurodegenerative.

Oamenii de stiinta de la Universitatea California - Berkeley au descoperit ca moleculele care se gasesc in organism in mod natural, cunoscute si sub numele de mediatori de lipide ("lipid mediators") au potentialul de a opri progresia glaucomului, cea de-a doua cauza principala de orbire la nivel mondial.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concluziile oamenilor de stiinta specializati pe problemele de vedere au fost publicate in noiembrie 2017 in "Journal of Clinical Investigation" si marcheaza un pas important inainte in ceea ce priveste dezvoltarea unui leac pentru glaucom, o boala neurodegenerativa in care acumularea de lichid in partea frontala a ochiului provoaca leziuni ireversibile la nivelul nervului optic si provoaca pierderea vederii.

In prezent, nu exista niciun tratament pentru glaucom, boala despre care se estimeaza ca afecteaza 80 de milioane de oameni la nivel mondial, scrie sciencedaily.com.

"Aceasta descoperire nu doar ca ar putea duce la medicamente folosite pentru a trata glaucomul, dar acelasi mecanism si optiunile sale de prevenire pot fi aplicate si in alte boli neurodegenerative", a spus autorul principal al studiului, Karsten Gronert, profesor de optometrie la Universitatea California - Berkeley.

Folosind rozatoare ca modele, Karsten Gronert si alti cercetatori au descoperit ca mediatorii lipidici care regleaza inflamatia, cunoscuti si sub numele de lipoxine, secretate din celulele in forma de stea (cunoscute sub denumirea de astrocite, acele celule ale creierului de mari dimensiuni), au oprit degenerarea celulelor ganglionare ale retinei la sobolanii si la soarecii cu glaucom. Celulele ganglionare sunt neuronii retinei si ai nervului optic care primesc informatia de la fotoreceptori.

"Am analizat ceva despre care toata lumea a presupus ca era un lucru antiinflamator si am descoperit ca exact aceleasi mici molecule joaca un rol esentinal in neuroprotectie, ceea ce este cu adevarat interesant", a spus autorul principal al studiului, John Flanagan, decan si profesor de optometrie.

Mai exact, cercetatorii au descoperit ca astrocitele, care ajuta la mentinerea functiei creierului si care formeaza stratul de fibre nervoase al retinei si al nervului optic, elibereaza agenti biologici terapeutici cunoscuti sub numele de lipoxinele A4 si B4, dar doar atunci cand astrocitele sunt in repaus si mentin functia sistemului nervos.

"Se presupune ca astrocitele activate de leziuni elibereaza/declanseaza semnale de stres care ucid celulele ganglionare din retina, provocand leziuni ale nervilor optici", spune John Flanagan. Cu toate acestea, spune el, "cercetarea a descoperit ca astrocitele care sunt declansate de leziune opresc, de fapt, semnalele neuroprotective care previn leziunile nervilor optici".

Cercetatorii au descoperit secretii ale lipoxinelor A4 si B4 in astrocitele care erau in repaus in culturile de celule din retina si din capul nervului optic. Pentru a testa potentialul lor ca tratament, oamenii de stiinta au administrat lipoxinele unor rozatoare vreme de 8 saptamani dupa instalarea leziunilor asemanatoare glaucomului si neurodegenerarii.

Dupa 16 saptamani, oamenii de stiinta au masurat activitatea electrica in celulele ganglionare ale rozatoarelor, printre alte masuratori, si au descoperit ca lipoxina B4 in special a oprit degenerarea celulelor, scrie sciencedaily.com.

"Acest mediator lipidic (lipoxina B4) prea putin cunoscut a aratat ca are potentialul de a inversa moartea celulelor. Stim ca nu exista niciun medicament care poate face asta", a mai spus Karsten Gronert.

Lipoxinele au fost explorate si analizate ca fiind niste medicamente promitatoare si tintite pentru tratarea bolilor inflamatorii, dar nimeni nu le-a analizat din perspectiva aceasta, de a fi molecule neuroprotective, a completat Karsten Gronert.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In prezent, optiunea de tratament pentru glaucom este reducerea tensiunii oculare, dar nu exista tratamente eficiente pentru prevenirea sau pentru stoparea actiunii neurodegenerative a glaucomului, care este o boala ireversibila si care, in cele din urma, duce la orbire.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0