Majoritatea dependentelor de opioide apar dupa interventiile chirurgicale (studiu)

Noi cercetări avertizează că unii pacienți operați cărora li se prescriu opioide pentru reducerea durerilor post-operatorii se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta dependență de opioide pe termen lung. Află mai multe despre abuzul de opioide și cum poate fi evitat.

Opioidele reprezintă un grup larg de medicamente pentru calmarea durerii care funcționează prin interacțiunea cu receptorii opioizi din celulele noastre. Analgezicele opioide sunt, în general, sigure atunci când sunt luate pentru o perioadă scurtă de timp și așa cum sunt prescrise de medic, respectând dozele și durata de utilizare. Însă, deoarece, pe lângă ușurarea durerii, produc euforie, pot fi utilizate greșit (luate diferit sau într-o cantitate mai mare decât cea prescrisă). 

E important de știut că utilizarea regulată a opioidelor, chiar dacă urmează precis indicațiile medicului, ar putea duce la dependență. Cu atât mai mult atunci când sunt utilizate greșit, analgezicele opioide pot duce la dependență, incidente de supradozaj și decese.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dependența de opioide și intervențiile chirurgicale

Factorii de risc pentru abuzul sau dependența de opioide includ tulburările psihice netratate, medii sociale sau familiale care încurajează utilizarea abuzivă, dar și trecerea printr-o intervenție chirurgicală. În acest context, o analiză recentă a examinat peste 36.000 de pacienți operați care au folosit opioide timp de jumătate de an. Niciunul dintre aceștia nu mai urmase un tratament cu opioide înainte de procedura chirurgicală.

„Am descoperit că între 5 și 6% dintre pacienții care nu mai folosiseră opioide înainte de operație au continuat să recurgă la acestea mult timp după perioada de recuperare considerată normală în cazul unei intervenții chirurgicale”, a precizat autorul studiului, dr. Chad Brummett. Acesta este directorul departamentului de cercetare în materie de dureri la Școală de Medicină a Universității Michigan.

„În plus, ratele privind utilizarea în caz de dureri cronice au fost aceleași atât pentru pacienții cu operații majore, cât și pentru cei cu operații minore, ceea ce sugerează că pacienții continuă să folosească aceste analgezice și pentru altceva decât durerea apărută după o intervenție chirurgicală”, a mai adăugat acesta.

Fumătorii și dependenții de alcool, risc mai mare de a ajunge dependenți de opioide

Studiul a arătat că riscul cel mai mare a fost în rândul fumătorilor, al pacienților care au avut probleme cu alcoolul și/sau medicamentele în trecut, în rândul celor diagnosticați anterior cu depresie și anxietate și în cazul celor cu istoric de dureri cronice.

Riscul a fost cu 30% mai mare pentru pacienții fumători și cei cu istoric de abuz de alcool și/sau medicamente. Iar riscul crescut s-a ridicat la aproape 50% în cazul pacienților cu artrită, a declarat cercetătorul. Rezultatul este că „prescripțiile medicale de analgezice eliberate pentru intervențiile chirurgicale reprezintă o cauză majoră de noi utilizări de opioide pentru dureri cronice pentru milioane de americani în fiecare an” a spus Brummett.

Hidrocodona și oxicodona, cele mai prescrise opioide

Anual, peste 50 de milioane de intervenții chirurgicale au loc în SUA, au subliniat autorii studiului. În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru controlarea durerilor este un medicament opioid, precum hidrocodonă/paracetamol sau oxicodonă. Brummett susține că nu este neobișnuit ca pacienților să li se prescrie timp de o săptămână aceste medicamente pentru durerile post-operatorii.

Dar SUA se confruntă cu o epidemie de analgezice opioide, peste 10 milioane de persoane folosind prescripții medicale pentru opioide din motive nemedicale, potrivit U.S Department of Health and Human Services (Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA). Între timp, din 1999 încoace, numărul prescripțiilor medicale pentru opioide este de patru ori mai mare, deși nu s-a înregistrat o creștere proporțională a nivelului de durere în rândul pacienților din SUA, a mai adăugat agenția.

Intervențiile chirurgicale majore și minore au crescut riscul de abuz de opioide

Media pacienților care au participat la studiu a fost de 45 de ani. Aproximativ două treimi au fost femei, trei sferturi au fost caucazieni, toți au suferit o intervenție chirurgicală între anii 2013 și 2014. Circa 80% au suferit intervenții chirurgicale minore, precum îndepărtarea venelor varicoase sau o gamă de intervenții chirurgicale minim invazive. Restul de 20% au suferit intervenții chirurgicale majore, precum histerectomii sau colectomii. Chiar înainte de operații, pacienților li s-au prescris un număr de 30 până la 45 de tablete de medicamente opioide.

Dar după intervențiile chirurgicale, aproximativ 6% atât dintre pacienții care au suferit intervenții chirurgicale minore, cât și dintre cei care au suferit intervenții chirurgicale majore au obținut alte trei prescripții medicale, ajungând la o medie totală de aproximativ 125 de pastile pe parcursul unei perioade post-operatorii între 3 și 6 luni, potrivit raportului. În schimb, în rândul grupului de bărbați și femei care nu s-au operat și cărora nu li s-au prescris medicamente opioide în ultimul an, mai puțin de 0,5% au urmat tendința similară de abuz de opioide pe termen lung.

Doza de opioide ar trebui redusă treptat

Brummett a admis că gestionarea durerilor este importantă. Iar „opioidele încă sunt niște medicamente foarte bune pentru tratarea durerilor acute după operații sau accidente”, a mai adăugat acesta. „Totuși, în zilele sau săptămânile după operație, pacienții ar trebui să reducă treptat doză de opioide, chiar dacă încă mai au dureri” a precizat acesta. „Dacă durerile devin cronice, trebuie să recurgă la îngrijiri medicale suplimentare și să ia în considerare alte medicamente și alternative la opioide”.

Dependența de opioide poate apărea doar după cinci zile. „Medicii trebuie să fie precauți în ceea ce privește prescrierea de opioide și să aibă în vedere riscurile potențiale ale acestora după intervențiile chirurgicale” a mai declarat Brummett. O sugestie: testarea pacienților cu ajutorul unor chestionare, pentru stabilirea istoricului de „durere, dispoziție și funcționare”.

Anita Gupta, membru în departamentul de relații internaționale al Școlii Woodrow Wilson din cadrul Universității Princeton, a precizat că pacienții și medicii ar trebui să petreacă mai mult timp discutând față în față. „Ar fi trebuit să facem teste de mult timp. Nu toți pacienții sunt la fel.” a spus Gupta. „Fiecare pacient are nevoie de tratamente diferite” a explicat aceasta. Gupta este de acord că „în lipsa altor alternative, opioidele rămân principalele medicamente pentru tratarea durerilor. Dar pacienții operați sunt foarte complecși. Iar gestionarea eficientă și sigură a durerilor necesită îngrijiri centrate mai mult pe pacient, prin urmare, atunci când prescriem opioide o facem în mod responsabil”.

Cum funcționează opioidele?

„Opioid” este un termen umbrelă care reprezintă toți compușii care se leagă de receptorii opioizi. Acești receptori se găsesc în sistemul nervos central și periferic, precum și în tractul gastrointestinal. Acești receptori reglează multe funcții ale corpului, inclusiv durerea, starea de spirit, stresul, respirația, recompensa și funcțiile gastrointestinale.

Odată activați, receptorii opioizi inițiază un val de reacții chimice care modulează transmiterea semnalelor de durere. De asemenea, opioidele fac ca neuronii care produc dopamină, neurotransmițător care joacă un rol în modul în care simțim plăcerea, să se declanșeze mai frecvent, ceea ce creează senzația de euforie. Căutarea acestei senzații duce la dependență.

Persoanele care folosesc opioide în mod regulat dezvoltă în curând toleranță la aceste efecte și tind să ia din ce în ce mai mult medicament în încercarea de a obține intensitatea inițială a euforiei. Utilizarea cronică sau abuzul de opioide poate duce la dependență psihologică și fizică. Nu toți care iau un opioid pe bază de rețetă devin dependenți. Când instrucțiunile de prescripție sunt urmate cu atenție, riscurile de a deveni dependenți sunt reduse.

Care sunt efectele secundare ale opioidelor?

Efectele secundare frecvente ale opioidelor includ somnolență (sedare), amețeli, greață și vărsături, constipație, dependență fizică, toleranță, depresie respiratorie. Efectele secundare mai puțin frecvente ale opioidelor includ o sensibilitate crescută la senzația de durere și un răspuns extrem la durere (hiperalgezie), întârzierea golirii gastrice (procesul prin care conținutul stomacului este mutat în intestinul subțire), rigiditate musculară, convulsii musculare rapide, involuntare, aritmie, mâncărimi ale pielii, gură uscată.

Cum poți preveni abuzul de opioide?

În primul rând, înainte de a lua astfel de medicamente, discută cu medicul dacă există și alte opțiuni pentru tine, pentru a lua cea mai informată decizie. O analiză recentă sugerează că prescrierea de opioide după ce pacientul pleacă din spital nu reduce intensitatea durerii, dar crește evenimentele adverse.

Dacă, totuși, concluzia este că ar fi indicat să iei acest gen de medicamente, ține cont de următoarele îndrumări:

  • Nu lua niciodată opioidele prescrise mai des sau în cantități mai mari decât cele indicate de medic.
  • Anunță întotdeauna medicul dacă ai orice reacții adverse sau îngrijorări cu privire la utilizarea opioidelor.
  • Evită să iei aceste medicamente cu alcool și alte substanțe sau medicamente. Este foarte periculos să combini opioidele cu alte medicamente, în special cu cele care provoacă somnolență (benzodiazepine, relaxante musculare, hipnotice).
  • Nu oferi altor persoane opioidele pe care medicul ți le-a prescris ție și păstrează aceste medicamente într-un loc sigur. Nu le lăsa nicidecum la îndemâna copiilor!
  • Dacă ți-au rămas medicamente neutilizate la sfârșitul tratamentului, mergi la o farmacie și întreabă dacă le poți returna acolo.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Prevent Opioid Misuse
https://www.cdc.gov/opioids/patients/prevent-misuse.html
NCBI - New Persistent Opioid Use After Minor and Major Surgery in U.S. Adults
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7050825/
Studiul „New Persistent Opioid Use After Minor and Major Surgery in U.S. Adults”, apărut în JAMA Surg. 2017 Jun 21; 152(6): e170504. Published online 2017 Jun 21. doi: 10.1001/jamasurg.2017.0504, autori: Chad M. Brummett et al.
The Lancet - Opioid versus opioid-free analgesia after surgical discharge: a systematic review and meta-analysis of randomised trials
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00582-7/fulltext
Studiul „Opioid versus opioid-free analgesia after surgical discharge: a systematic review and meta-analysis of randomised trials”, apărut în The Lancet, 2022, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)00582-7, autori: Julio F. Fiore Jr. Et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0