Un cercetător roman creează „sânge artificial”

Mereu auzim  de „criza de  sânge” din sistem. În plus,  din păcate, oamenii donează cu greu, cel puțin în România. Este firesc să se caute permanent soluții în ceea ce privește înlocuirea acestui prețios material biologic, de care atârnă, în momente critice, viața multor pacienți.

De aceea este meritoriu să auzi și de astfel de vești bune din partea cercetătorilor români și sper să fie o veste bună ce să anunțe reluarea tradiției cercetărilor medicale fundamentale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

M-am bucurat să aflu că, o echipă de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, condusă de conf. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu muncește, de șase ani de zile, pentru a produce… sânge artificial.

„Rețeta de sânge” conține apă, săruri și o protein numită hemeritrină. Aceasta din urmă este extrasă din viermii marini. Ca agent de protecție față de agenții de stress, se poate adăuga și albumină.

„Invenția” s-ar dovedi a fi de un real folos în cazul accidentelor și a chirurgiei, atunci când este nevoie de mult sânge în timp scurt.

 

 

Până acum, au fost realizate teste pe șoareci de laborator, care au fost mulțumitoare. După ce testele pe animale vor fi finalizate cu success, se va trece și la testarea pe oameni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Silaghi-Dumitrescu subliniază că ceea ce încearcă ei să producă nu este un înlocuitor al sângelui, ci ceva care să permit organismului să funcționeze până când va avea capacitatea de a-și regenera propria rezervă de sânge.

El duce idea mai departe și spune că și-ar dori să creeze sânge artificial instant, sub formă de praf, care ar putea fi depozitat în orice condiții. Exemplul cel mai concludent venit din partea cercetătorului a fost cel al soldaților, care ar putea avea acest praf cu ei și l-ar folosi, adăugând doar apă, în cazul în care ar fi răniți.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0