Uleiurile recomandate pentru gatit la temperaturi ridicate

Atunci cand gatesti la temperaturi ridicate, e bine sa folosesti uleiuri care nu oxideaza rapid, capatand gust ranced. In timpul procesului de oxidare, uleiurile intra in contact cu oxigenul si formeaza radicali liberi si alte componente toxice pe care nu e bine sa le consumi.

Uleiurile pe baza de grasimi saturate si monosaturate sunt foarte rezistente la caldura, in timp ce uleiurile bogate in grasimi polinesaturate nu reactioneaza bine la caldura si ar trebui sa eviti utilizarea lor la gatit.

Cele mai bune uleiuri pentru gatit

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiul de cocos – peste 90% dintre acizii grasi din uleiul de cocos sunt grasimi saturate, rezistente la temperaturi crescute. Acest ulei are o consistenta semi-solida la temperatura camerei si poate rezista luni, chiar si ani fara sa rancezeasca. In urma cu cativa ani se credea ca grasimile saturate sunt nesanatoase, insa studiile facute recent au dovedit nu numai ca sunt inofensive, insa si ca aceste grasimi reprezinta o sursa sanatoasa de energie pentru oameni.

Mai mult decat atat, uleiul de cocos are si beneficii pentru sanatate, fiind bogat in acid lauric, care are efecte benefice asupra colesterolului, dar ajuta si la uciderea bacteriilor si a agentilor patogeni.

Foloseste un ulei de cocos extravirgin, de provenienta organica.

Untul – si untul a fost ocolit mult timp din cauza continutului bogat in grasimi saturate. Nu exista insa niciun motiv pentru care sa ne temem de unt intrucat este extrem de hranitor. Untul contine vitamina A, E si vitamina K2, dar este bogat si in acid linoleic si e extrem de sanatos.

Atunci cand gatesti cu unt, ar putea sa apara o mica problema, pe care o poti evita insa folosind unt clarificat. Datorita faptului ca untul din comert contine mici cantitati de zahar, acesta se poate arde in timpul procesului de gatire.

Uleiul de masline – uleiul de masline are o multime de beneficii pentru sanatate, iar in ultimii ani a devenit vedeta de pe raftul de uleiuri vegetale. Acest ulei are un efect pozitiv asupra colesterolului, imbunatateste sanatatea cardiaca si nu numai.

Un alt avantaj al acestui ulei consta in faptul ca este rezistent la caldura asa ca il poti folosi la gatit. Pentru a putea gati cu ulei de masline, alage intotdeauna uleiul de malsine extravirgin, dar asigura-te si ca il depozitezi intr-un loc uscat si racoros, pentru a preveni rancezirea.

Uleiul de palmier – ulei provenit din pulpa fructelor de palmier, acesta are o rezistenta ridicata la caldura, fiind ideal pentru gatit, fie ca este vorba despre temperaturi joase sau despre temperaturi foarte ridicate.

Mai mult decat atat, acest ulei este bogat si in vitamina E, in coenzima Q10 si alti nutrienti.

 

 

Uleiuri nerecomandate pentru gatit la temperaturi inalte

Exista si uleiuri pe care nu e indicat sa le folosim pentru gatitul la temperaturi inalte iar printre acestea se afla:

  • Uleiul de soia
  • Uleiul din sambure de struguri
  • Uleiul de floarea soarelui
  • Uleiul de susan
  • Uleiul de canola (de rapita)
  • Uleiul de porumb

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toate aceste uleiuri sunt obtinute dupa agresive si indelungi etape de procesare si sunt bogate in grasimi polinesaturate.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0