Uleiul esential de pin: beneficii si recomandari

Uleiul esențial de pin este obținut din acele de pin și are o mulțime de proprietăți curative, motiv pentru care este folosit de sute de ani pentru tratarea, ameliorarea și chiar și vindecarea multor afecțiuni.
Pe vremea Greciei Antice, Hipocrate folosea uleiul de pin pentru reducerea durerilor și pentru calmarea nervilor.

Uleiul de pin are o mulțime de beneficii pentru sănătate, în primul rând datorită conținutului fenolic, și, în al doilea rând, datorită substanțelor acide, care luptă cu germenii și previn multiplicările bacteriene.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce conține uleiul de pin

Mugurii de pin au în compoziție ulei volatil, dar și esență bogată în pimen care îi conferă puternice proprietăți antiseptice, substanțe amare, taninuri și rezine, pe când ramurile tinere conțin ulei eteric, rășină, tanin, rezine, derivați fenolici, vitamina C. 

Beneficii ulei esențial de pin

Uleiurile esențiale, care sunt obținute prin presare mecanică sau distilare sunt extracte de plante concentrate care păstrează mirosul și aroma naturală a sursei lor. Fiecare ulei esențial are o compoziție unică de compuși cu proprietăți vindecătoare, iar acești compuși influențează mirosul, absorbția și efectele pe care produsul îl are asupra corpului. Așa că dacă vrei să beneficiezi de proprietățile curative ale uleiul esențial de pin, optează pentru un ulei bio și nu unul sintetic.

Reduce roșeața și umflăturile de la nivelul pielii

Uleiul de pin este cunoscut pentru rolul său în tratarea diferitelor probleme ale pielii. De exemplu, acest tip de ulei este recomandat pentru tratarea psoriazisului, mâncărimii, coșurilor, eczemelor, bolilor de piele, pielii uscate, scabiei, rănilor minore. În urma utilizării uleiului de pin, pielea își recapătă strălucirea și hidratarea de care are nevoie. 

Un alt beneficiu al uleiului de pin asupra pielii este că poate acționa ca un antioxidant pentru radicalii liberi, aceștia din urmă având un impact negativ asupra pielii. Radicalii liberi atacă celulele sănătoase ale pielii, favorizând îmbătrânire prematură, apariția ridurilor și lăsarea pielii, așa cum arată un studiu foarte vechi.  Totuși, un studiu din 2021 arată că extractul de ulei de pin are o activitatea antioxidantă mai intensă decât uleiurile esențiale de pin analizate 1.  Pielea poate fi calmată prin masarea cu ulei de pin, de preferat după un duș fierbinte, pentru a facilita pătrunderea substanțelor active în piele.

Expectorant eficient 

Uleiul de pin acționează precum un decongestionant nazal, dar și precum un expectorant de mare ajutor în tratarea tusei. Totodată, uleiul de pin reduce și riscul de infecție a sinusurilor.

Tratează cele mai comune afecțiuni dermatologice 

Psoriazisul, eczemele, coșurile și chiar și înțepăturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul uleiului esențial de pin. Acest lucru este posibil datorită efectelor sale antioxidante, care combat acțiunea radicalilor liberi la nivelul pielii.

Este un analgezic eficient 

Uleiul esențial de pin are efecte analgezice, așa că este un remediu excelent pentru durerile articulare, pentru ameliorarea simptomelor artritei, dar și pentru tratarea durerilor reumatice.

Accelerează metabolismul 

Acest ulei esențial accelerează metabolismul și ajută și la tratarea problemelor intestinale. Fiind un diuretic eficient, uleiul de pin cauzează urinare frecventă. Dacă este stimulată frecvența și cantitatea de urină eliminată, sunt îndepărtate o cantitate mai mare de acid uric, apă, sare și grăsime din organism. În plus, se pare că uleiul de pin poate să aibă grijă și de rinichi, întrucât poate să elimine toxinele într-un ritm rapid prin urinare.

Eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii 

Uleiul esențial de pin este extrem de eficient în tratarea problemelor aparatului respirator, adesea fiind folosit pe post de ingredient în siropurile pentru tuse. Întrucât este un expectorant eficient, poate fi folosit atunci când este vorba despre tusea productivă.

Ajută la îndepărtarea păduchilor din podoaba capilară

Dacă tu sau copilul tău aveți probleme cu păduchii, uleiul de pin poate fi de ajutor. Acesta trebuie aplicat pe scalp, dar și pe lungimea firelor de păr, și lăsat să acționeze până când păduchii cad.

Funcționează precum un calmant 

Uleiul esențial de pin are beneficii și la nivel emoțional. Acesta ajută la liniștirea în situațiile stresante, elimină tensiunea nervoasă și are efecte benefice asupra anxietății. Iar specialiștii spun că masajul regulat cu ulei esențial de pin poate să amelioreze anxietatea și tensiunea nervoasă. Unde mai pui că studii mai vechi au arătat că uleiul de pin este eficient pentru persoanele care suferă de pierderi de memorie și care nu se pot concentra? Totuși sunt necesare cercetări suplimentare care să confirme aceste beneficiile pe care acest tip de ulei esențial le are la nivel emoțional.  Totodată, uleiul de pin poate combate și oboseala suprarenală.

De ajutor în dureri articulare

În plus, uleiul de pin este un leac la îndemâna persoanelor care suferă de dureri articulare, artrită și afecțiuni reumatismale. Iar beneficiile acestui tip de ulei esențial nu se opresc aici, întrucât uleiul de pin este și antiinflamator, ceea ce înseamnă că poate reduce inflamația și înroșirea zonelor afectate, eliminând simultan durerea, potrivit unui studiu mai vechi. 

Dezinfectant eficient 

Totodată, acest ulei are proprietăți antiseptice și poate fi folosit pentru tratarea tăieturilor, zgârieturilor și leziunilor de la nivelul pielii. Mai mult decât atât, uleiul de pin are și proprietăți antifungice, așa că îl poți folosi pentru prevenirea și tratarea micozelor.

Împrospătează aerul

Uleiurile esențiale de pin sunt folosite în aromoterapie pentru a împrospăta aerul, motiv pentru care este un ingredient frecvent în odorizantele pentru locuință, birouri și vehicule. Multe produse despre care se crede că au în compoziție ulei de pin conțin foarte puțin sau nu au deloc în compoziție ulei de pin, așa că este important să verifici eticheta odorizantului pe care urmează să-l cumperi.

Cum folosești uleiul esențial de pin pentru a te bucura de toate beneficiile sale

Întrucât consumul de ulei esențial de pin îți poate pune sănătatea în pericol, nu-l consuma intern. Pentru a folosi uleiul esențial de pin fără să îți pui sănătatea în pericol, este recomandat să îl folosești pentru aromaterapie sau pentru masaj.

Folosește un difuzor

Aceasta este una dintre cele mai populare modalități de utilizare a uleiurilor esențiale. Ca să împrospătezi aerul din cameră tot ce trebuie să faci este să pui câteva picături de ulei esențial de pin într-un difuzor plin cu apă. După ce pornești difuzorul, acesta va difuza aburi cu miros de ulei de pin.

Poți să-l inhalezi 

În cazul în care nu ai achiziționat un difuzor, te poți bucura de beneficiile aromatice ale uleiului esențial de pin prin inhalare. Pentru asta, toarnă câteva picături de ulei esențial de pin pe un șervețel și inhalează mirosul. 

Aplică-l local

Uleiul esențial de pin poate fi aplicat pe piele, fie direct, fie prin masaj. Este important de menționat că uleiul esențial de pin trebuie diluat înainte de a fi aplicat direct pe piele. Poți să folosești pentru asta un ulei vegetal, cum e uleiul de floarea-soarelui. Iar ca să te asiguri că nu ești alergic la uleiul esențial de pin, aplică o picătură de ulei pe mână și așteaptă 24 de ore. Dacă nu apar reacții precum umflare, roșeață sau mâncărime, înseamnă că poți aplica ulei esențial de pin în siguranță. 

Adaugă-l în apa de baie

Uleiurile esențiale pot fi folosite și în apa de baie. Tot ce trebuie să faci este să adaugi 2-3 picături de ulei esențial în apa caldă din cadă.   

Efectele secundare ale uleiului de pin

Când sunt utilizate în aromoterapie, uleiurile esențiale pot avea câteva efecte neplăcute. De exemplu, acest tip de ulei poate să fie toxic pentru gravide, copii și animale de companie. Este posibil să te confrunți și cu reacții la nivelul pielii după aplici ulei esențial de pin. Printre aceste reacții se numără: 

  • roşeaţă
  • urticarie
  • mâncărime
  • piele uscată
  • umflătură
  • descojirea pielii

Iar în cazul în care se dovedește că ești alergic la polenul de pini, nu folosi acest tip de ulei esențial. Deși există un număr însemnat de studii farmacologice care au arătat că polenul de pini are multe beneficii potențiale pentru sănătate, în special ca agent topic pentru bolile de piele 2, acesta poate da alergii. 

Poți să-ți dai seama că ești alergic la polenul de pin dacă dezvolți simptome asemănătoare alergiei, cum ar fi strănutul sau erupțiile cutanate. De altfel, la câteva secunde după expunerea la un alergen, cum este și pinul, poate să apară o reacție alergică severă și bruscă. Aceasta mai este denumită și anafilaxie și poate duce la simptome care pun viața în pericol, inclusiv:

  • umflarea căilor respiratorii
  • incapacitatea de a respira
  • o scădere bruscă și severă a tensiunii arteriale

În acest caz, sună de urgență la Salvare. Dacă nu este tratată în timp util,   anafilaxia poate duce la deces. 

Câteva precizări înainte de folosi ulei esențial de pin

Folosirea uleiurilor esențiale precum pinul trebuie discutată cu medicul, înainte de utilizare, în special dacă urmează să naști sau dacă ai vreo afecțiune preexistentă. Ca să minimizezi riscul de reacții adverse, ține cont de aceste recomandări: 

  • Nu aplica niciodată uleiuri esențiale pe zona ochilor.  
  • Aplică pe piele de fiecare dată ulei esențial combinat cu un ulei vegetal.  
  • Nu ingera niciodată uleiuri esențiale.
  • În caz de ingerare accidentală, sună la 112. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Antioxidant Potential of Pine Needles: A Systematic Study on the Essential Oils and Extracts of 46 Species of the Genus Pinus”, Foods. 2021 Jan, Aikaterini Koutsaviti, Samer Toutoungy, Rouba Saliba, Sofia Loupassaki, Olga Tzakou, Vassilios Roussis, Efstathia Ioannou
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7827367/
2 Studiul „The potential effects and use of Chinese herbal medicine pine pollen (Pinus Pollen) : a bibliometric analysis of pharmacological and clinical studies”, 2019,Liang, S-B, Liang, N, Bu, F-L, Lai, B-Y, Zhang, Y-P, Cao, H-J, Fei, Y-T, Robinson, N and Liu, J-P
https://openresearch.lsbu.ac.uk/item/88x68
National Institute of Environmental Health Sciences - Essential Oils
https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/essential-oils/index.cfm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0