Tumorile ovariene cu celule germinale

Tumorile cu celule germinale sunt tumori agresive, din fericire, rar intalnite. Ele reprezinta aproximativ 5% din totalul tumorilor ovariene. Se intalnesc frecvent la femeile tinere sau la adolescente.

In general, spre deosebire de cancerele ovariene "clasice", sunt unilaterale si frecvent curabile, cu o conditie: depistarea in stadii incipiente. Punctul de plecare al acestor tumori este reprezentat de celulele germinale ovariene.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere histopatologic, se descriu mai multe subtipuri de tumori germinale:

1. Disgerminoame - cel mai frecvent intanite

2. Alte tumori germinale:

  • Tumori ale sinusului endodermal
  • Carcinoame embrionare
  • Poliembrioame
  • Coriocarcinoame
  • Teratoame
  • Tumori carcinoide
  • Tumori mixte.

Tabloul clinic

In foarte multe situatii, cancerul cu celule germinale poate fi total asimptomatic, iar depistarea se face in stadii avansate de boala. In alte situatii, pot exista simptome nespecifice de genul durerii pelvine, cresterea in volum a abdomenului, neregularitati ale ciclului menstrual sau sangerari vaginale repetitive.

Diagnosticul

Se bazeaza pe informatiile furnizate de examenul clinic general si de examinarea pelvina, ecografia transvaginala sau de examinari imagistice de inalta performanta tip Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara sau PET CT, markeri tumorali specifici, cum este Alfafetoproteina (AFP), Gonadotropina corionica umana (HCG) sau Inhibina B sau explorarea chirurgicala a cavitatii abdominale, prin laparotomie sau laparoscopie.

Prognosticul

Depinde, in esenta, de o serie de factori printre care: tipul tumorii, marimea tumorii, stadiul bolii, gradul de diferentiere al tumorii, dar si de statusul de performanta al pacientului.

Stadializare

In absenta criteriilor imagistice de boala metastatica, laparotomia descrie cel mai fidel extensia bolii printr-o examinare amanuntita a diafragmului, a firidelor parietocolice, a ganglionilor pelvini sau paraaortici precum si a omentului. Intotdeauna se examineaza si ovarul contralateral si se biopsiaza ori de cate ori exista suspiciunea afectarii acestuia.

De asemenea, citologia washing-ului peritoneal este obligatorie inainte de mobilizarea tumorii. In mod special pentru pacientele cu Disgerminoame se recurge adesea la limfangiografie, in vederea caracterizarii ganglionilor pelvini si paraaortici.

Tratament

Optiunile standard de tratament ale tumorilor germinale includ interventia chirurgicala, chimioterapia si radioterapia.

Din punct de vedere chirugical, interventia chirurgicala poate fi limitata la un singur ovar (in stadiile incipiente) sau implica ambele ovare si uterul.

Aproape toate pacientele cu cancer ovarian cu celule germinale, exceptand pacientele cu stadiul I de boala, cu teratom imatur cu grad I de diferentiere si disgerminoame in stadiul IA, necesita chimioterapie postoperatorie (adjuvanta).

Chimioterapia standard pentru tumorile ovariene cu celule germinale include o asociere dintre Vincristina, Dactinomicina si Ciclofosfamida (VAC), sau secvente cu Bleomicina, Etoposid si Cisplatin (BEP).

In situatii avansate de boala, atunci cand interventia chirurgicala de prima intentie este imposibila, se poate lua in considerare chimioterapia preoperatorie. Ulterior acesteia se practica interventia chirugicala de debulking, urmata eventual de chimioterapie adjuvanta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din pacate, in multe situatii, in ciuda terapiilor administrate, boala recidiveaza si evolueaza. In conditiile in care terapiile standard se dovedesc ineficiente, pacientele trebuie incurajate sa participe in trialuri clinice al caror subiect de studiu il reprezinta terapiile biologice, imunoterapia, terapia target sau asocierea acestora, pentru care studiile preliminare in vitro au demonstrat eficienta.

 

Foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0