Tulburarea obsesiv-compulsiva este favorizata de lipsa soarelui

Tulburarea obsesiv-compulsiva este caracterizata de gandurile obsesive si comportamentele compulsive. Simptomele acestei tulburari psihice pot afecta serios calitatea vietii individului.

Un studiu facut recent in domeniu scoate la iveala o legatura neasteptata dintre lipsa soarelui si tulburarea obsesiv-compulsiva.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetatorii de la Universitatea Binghamton din New York, SUA, au descoperit ca locul in care traieste o persoana poate influenta modul in care se manifesta tulburarea obsesiv-compulsiva.

Concret, acest studiu arata ca persoanele care traiesc in zone cu mai mult soare au de-a face cu simptome mai reduse ale tulburarii obsesiv-compulsive, comparativ cu persoanele care locuiesc in zone cu mai putin soare.

Explicatia pentru aceasta asociere are legatura cu ritmul circadian al organismului. Persoanele din zonele cu mai putin soare au adesea dereglari ale ritmului circadian. Iar dereglarile ritmului circadian accentueaza simptomele acestei tulburari psihice.

Mai mult decat atat, pacientii care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva acuza adesea tulburari de somn – mai exact, acestea intampina dificultati la adormire. In consecinta, adesea pacientii cu tulburare obsesiv-compulsiva se trezesc a doua zi mai tarziu, pentru a compensa orele pierdute cu incercarea nereusita de a adormi. Astfel, ritmul circadian este din nou dereglat, iar simptomele tulburarii obsesiv-compulsive sunt mai severe.

Persoanele care locuiesc in zone amplasate la o altitudine mare au de-a face adesea cu o accentuare a simptomelor acestei tulburari psihice, intrucat in aceste zone soarele apare mai rar pe cer, comparativ cu zonele amplasate la o altitudine mai mica.

Un alt studiu facut tot de cercetatorii de la Universitatea Binghamton a aratat ca persoanele care reusesc sa se culce devreme seara au sanse mai mari de a isi controla gandurile obsesive si comportamentul compulsiv in ziua urmatoare.

 

 

Jessica Schubert, care a facut parte din echipa de cercetatori, sustine ca aceste studii au aratat ca tiparele de somn neobisnuite pot afecta functiile cognitive. Specialistii au constatat, astfel, ca somnul poate influenta capacitatea pacientilor de a-si controla gandurile si impulsurile.

Pacientii care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva si nu dorm cand si cum trebuie sunt afectati de o reducere a abilitatii de controlare a gandurilor si a comportamentelor.

Oamenii de stiinta care au facut aceste studii au de gand sa continue cercetarile, dorind sa dovedeasca faptul ca lumina de dimineata poate fi folosita pentru a ameliora tulburarea obsesiv-compulsiva.

Tulburarea aceasta este tratata cu ajutorul mai multor strategii combinate: suport psihologic (psiholog, psihiatru), medicatie (anxiolitice, antidepresive), strategii pentru reducerea anxietatii (meditatie, yoga, exercitii de respiratie) si suportul familiei/ prietenilor.

Multi pacienti care sufera de tulburare obsesiv-compulsiva sunt tratati prin medicatie, insa studiile facute in domeniu au aratat ca tratamentul medicamentos nu rezolva cauza care declanseaza aceasta tulburare psihica. Psihoterapia cognitiv-comportamentala si schimbarea stilului de viata ajuta mai mult atunci cand vine vorba despre tratarea cauzei. 

Peste 90% dintre pacientii care se trateaza numai prin medicatie au de-a face cu o revenire a simptomelor tulburarii obsesiv-compulsive dupa ce opresc tratamentul. Pe de alta parte, pacientii care folosesc terapie cognitiv-comportamentala, in asociere cu modificari la capitolul stil de viata, reusesc sa isi tina mai bine sub control aceasta tulburare de natura anxioasa, chiar si pe termen lung.

Somnul odihnitor, dieta sanatoasa si sportul sunt de mare ajutor pacientilor care sufera de tulburari psihice. Lipsa somnului accentueaza anxietatea anticipatorie, accentuand astfel si simptomele tulburarii obsesiv-compulsive. Oboseala mareste, totodata, si secretia de cortizol si adrenalina – hormoni specifici stresului, care afecteaza in mod negativ chimia creierului.

Dieta sanatoasa este si ea importanta, pentru ca majoritatea alimentelor nesanatoase contribuie la aparitia inflamatiei in organism, care, la randul ei, altereaza structurile cerebrale. Exercitiile fizice practicate in mod constant ajuta creierul sa faca fata mai bine stresului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0