Trucuri de ingrijire pe care orice blonda trebuie sa le stie

Femeile care își vopsesc părul blond trebuie să fie mai atente la rutina de îngrijire a podoabei capilare întrucât decolorarea și vopsirea acesteia agresează textura firelor de păr. Hidratarea și repararea podoabei capilare sunt importante pentru părul vopsit blond, așa că trebuie să pui accentul pe aceste două procese dacă vrei să ai un păr frumos și sănătos.

Părul blond natural poate fi greu de întreținut, deoarece este adesea fin și își pierde luciul natural dacă nu este îngrijit corespunzător. Însă și părul blond vopsit trebuie îngrijit. Altfel, culoarea se estompează mult prea repede.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată cum îngrijești părul vopsit blond!

Achiziționează-ți un cap de duș cu filtru

Un inamic puternic al podoabei capilare poate fi chiar apa cu care te speli. Schimbă capul de duș cu unul cu filtru încorporat, care va elimina din apă clorul, derivații acestuia, precum și calcarul sau alte minerale. Acești compuși care se regăsesc în apa pe care o folosești atunci când te speli penetrează puternic textura firului de păr, deshidratându-l și eliminându-i strălucirea.

Folosește un șampon nuanțator cu reflexe mov

Odată expus la soare, părul vopsit blond capătă o nuanță portocalie destul de neplăcută, asemănătoare morcovului. Pentru a contracara acest efect pe care razele soarelui îl au asupra părului blond, folosește un șampon nuanțator cu reflexe mov pentru a-ți spală părul.  

Există două tipuri de șampon de care fiecare persoană blondă are nevoie: un șampon mov și un șampon pentru îngrijirea culorii. Primul (cunoscut și sub numele de șampon pentru blonde) neutralizează pigmentul portocaliu, menținând un ton rece al blondului.

Nu numai că este greu să menții părul blond sănătos, dar este și dificil să scapi de acea nuanță de alamă aproape inevitabilă. De aceea, ia în considerare să combini un șampon cu reflexe mov cu un șampon pentru îngrijirea culorii. 

Șamponul cu reflexe mov poate schimba culoarea blondului tău dacă îl folosești prea des sau prea curând după ședința de colorare, deoarece părul va fi deosebit de poros și absorbant. Dacă îți speli părul doar de câteva ori pe săptămână, îți recomand să aștepți două săptămâni înainte de a încorpora un șampon cu reflexe mov în rutina de îngrijire a părului. 

Acestea fiind spuse, un șampon cu reflexe mov nu ar trebui să înlocuiască șamponul obișnuit. Prin urmare, dacă îți speli părul de două ori pe săptămână, folosește-l pe cel cu reflexe mov o singură dată.

Folosește o mască proteică

Întrucât părul blond are tendința de a fi mai fragil, este indicat să folosești o mască de păr pe bază de proteine cel puțin o dată pe săptămână. O asemenea mască va fortifica structura firelor de păr.

Udă-ți părul înainte de a intra în piscină

Apa cu clor din piscină îți va agresa părul, deshidratându-l și făcându-l să fie mai fragil. Poți preveni acest lucru udându-ți părul cu apă de la robinet înainte de a intra în piscină. Astfel, te asiguri că parul tău nu va absorbi prea multă apă cu clor. 

Dacă vrei să ieși din piscină cu părul mătăsos, poți folosi următorul truc: aplică balsam de păr care nu necesită uscare pe lungimea firelor de păr înainte de a intra în apa din piscină. Balsamul va hidrata parul, dar va crea totodată și un strat protector, care îți va ocroti părul.

Protejează-ți părul împotriva razelor UV

Nu doar pielea trebuie protejată de soare, ci și părul vopsit și tratat chimic are nevoie de hidratare suplimentară și protecție împotriva soarelui pentru a preveni deteriorarea și pierderea nutrienților părului. Tratamentele folosite te vor ajuta să îți menții părul neted și hidratat. De aceea, este important să optezi pentru un produs cu protecție UV, astfel încât soarele să nu îți estompeze culoarea părului.

Soarele nu numai că îți decolorează nuanța părului, însă îți și usucă podoaba capilară. Poți preveni acest lucru aplicând întotdeauna, înainte de a ieși din casă, un produs de îngrijire cu factor de protecție împotriva radiațiilor UV. Pălăriile și șepcile sunt și ele de mare ajutor.

Evită perioadele de vârf ale zilei, vara între 11:00 -16:00 când nivelul radiațiilor ultraviolete depășește nivelul maxim admis.

Aplică întotdeauna un ulei vegetal pe păr înainte de a înota sau de a sta la soare. Acesta va proteja culoarea și va hrăni în profunzime părul. Poți opta și pentru un ulei special creat special pentru a proteja părul vopsit și pentru a preveni ruperea firelor. Acesta ar trebui să aibă în compoziție și SPF. 

 

Alternează-ți șamponul și balsamul

Când vine vorba de menținerea părului blond, este important să folosești produse, precum șampoane și balsamuri fără sulfați. Sulfații sunt ingrediente folosite  pentru a ajuta la producerea unui efect de spumă. Însă, acestea elimină uleiurile naturale pe pe firul de păr, cât și umiditatea, ceea ce poate duce apoi la îndepărtarea vopselei de pe păr. 

Aplică o mască de hidratare a părului

Hairstyliștii subliniază importanța încorporării unei măști de înaltă calitate în rutina ta de îngrijire a părului.  Pentru a obține acasă rezultate asemănătoare celei de la salon, specialiștii recomandă să aplici masca pe părul umed, proaspăt șamponat, să o piepteni pentru a asigura o dispersie uniformă și apoi să acoperi părul cu o cască de duș timp de aproximativ 20 de minute. Ar trebui să alternezi între o mască cu proteine și o mască hidratantă în locul balsamului obișnuit.  

Mergi regulat la coafor

Scurtarea părului este unul dintre lucrurile recomandate pe care le poți face după un tratament dur, precum vopsirea părului. Tunde-te imediat sau cel puțin la o săptămână după ce ți-ai vopsit părul pentru a sigila vârfurile. Apoi fă-ți un obicei să treci pe la coafor la fiecare opt săptămâni.

Odată ce vârfurile firelor de păr sunt compromise, daunele vor continua să se afișeze pe șuviță și nu există cu adevărat niciun produs sau remediu care să poată reface asta cu adevărat. Așa că singura variantă care-ți rămâne la dispoziție este să îți tunzi părul. 

Fă pauze mai mari între vopsiri și decolorări

Încearcă să îți decolorezi/ vopsești părul mai rar, mai ales pe timp de vară. Vopseaua blondă este cea mai agresivă, așa că parul are nevoie de un interval de 10-12 săptămâni pentru a-și reveni după o vopsire.

Dormi pe o față de pernă de mătase

Poate ți se va părea un moft prea mare, dar fețele de pernă confecționate din mătase de dud de cea mai bună calitate lasă părul să alunece în loc să se întindă și să se rupă. În plus, vei observa semnificativ mai puține fire de păr rupte în jurul liniei părului.

Prelungește timpul dintre spălări folosind șampon uscat

Șamponul uscat este esențial în special în primele trei săptămâni după vopsirea părului, deoarece părul este deja susceptibil la rupere, iar șamponul tinde să îndepărteze și mai mult cuticula. Specialiștii recomandă șamponarea la fiecare trei până la patru zile. Poți prelungi timpul dintre spălări cât mai mult posibil cu șampon uscat.

Redu temperatura apei când șamponezi părul

Deși dușurile fierbinți par uimitoare pentru unii, nu sunt atât de grozave pentru culoarea părului tău. Când îți speli părul cu apă fierbinte, cuticula părului este deschisă, permițând culorii să se evapore în timpul șamponării. 

Pentru a preveni asta, încearcă să șamponezi părul cu apă ușor caldă și apoi să clătești cu apă rece. Apa caldă va permite șamponului și balsamului să pătrundă și să curețe firele de păr, în timp ce apa rece va ajuta la etanșarea umidității din balsam, prevenind în același timp decolorarea părului prin sigilarea cuticulei părului.

Usucă-ți părul într-un prosop din microfibră

Investește într-un prosop din microfibră, deoarece senzația ultra-moale și absorbantă ajută șuvițele să-și mențină textura naturală fără se încrețească sau să se deterioreze. 

Folosește ocazional placa de îndreptat părul sau ondulatorul

Folosește mai rar, mai ales pe perioada verii, uscătorul de păr, placa de îndreptat și ondulatorul. Aerul cald emanat de acestea îți agresează părul.

Folosirea unei plăci de îndreptat părul sau ondulatorului proaspăt vopsit este la fel ca atunci când faci plajă și ai arsuri solare grave. Evită expunerea directă la soare timp de două săptămâni după decolorare pentru a proteja părul. Iar dacă trebuie neapărat să te coafezi, folosește un spray termic.  

Aplică un spray cu protecție termică

Căldura va îndepărta culoarea părului și hidratarea și va duce la deteriorarea părului. Pentru a preveni apariția acestor probleme în timp ce utilizezi instrumente de styling fierbinți, încearcă să utilizezi un spray de protecție împotriva căldurii înainte de uscare sau coafare.

Spray-urile de protecție împotriva căldurii vor ajuta la reducerea pierderii de umiditate din interiorul părului, netezește firele de păr și vor ajuta la menținerea culorii.

Un bun produs de protecție termică pentru păr ar trebui să poată proteja părul de daunele provocate de căldură ridicată, precum și de razele dăunătoare UVA și UVB - care pot provoca fire uscate, fragile și decolorare. Tot ce trebuie să faci este să pulverizezi produsul pe părul uscat înainte de a folosi instrumente de styling fierbinți. Acesta poate proteja părul de daune UV și de căldură, dar ajută și la coafarea părului, oferind volum și reducând încrețirea.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Skin Cancer Foundation - All About Sunscreen
https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/sunscreen/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0