Trucuri care te ajuta sa gatesti mai rapid si mai sanatos

Știi deja cât de importantă pentru sănătatea ta este alimentația sănătoasă, însă nu reușești deloc să schimbi modul în care gătești și rețetele pe care le prepari de ani de zile? Ei bine, poate că ai impresia că gătitul sănătos durează mai mult sau este mai complicat, însă aceste trucuri îți vor face viață mult mai ușoară.

Modifică-ți lista de cumpărături

Ca să îți fie mult mai ușor să gătești un preparat sănătos la orice oră, e bine să ai întotdeauna la îndemână ingrediente sănătoase. Așadar, trebuie să îți modifici lista de cumpărături. Renunță la mezeluri și înlocuiește-le cu carne slabă de pui, pește sau curcan, care se gătește foarte repede ori cu conserve de ton sau de sardine.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Înlocuiește dulciurile cu fructe proaspete, fie ele de proveniență locală, fie exotice. Renunță la condimentele nesănătoase care potențează aroma preparatului, însă care conțin o sumedenie de substanțe chimice dăunătoare și alege, mai degrabă, plante aromatice și condimente în ghiveci sau proaspete. 

Trucuri care te ajută să gătești mai rapid și mai sănătos

Încearcă să ai o bucătărie organizată

Organizarea constantă a bucătăriei te poate ajuta să economisești mult timp. De exemplu, pune brânzeturile într-un sertar al frigiderului, legumele în altul, carnea pe un raft maj jos și iaurturile și laptele pe ușa frigiderului. Așa eviți și să cumperi alimente pe care le ai deja în frigider. Iar ingredientele pe care le utilizezi în aproape fiecare rețetă, cum ar fi uleiul sau sarea și piperul, păstrează-le pe blatul de lângă aragaz, ca să le ai mereu la îndemână. 

Congelează verdețurile în ulei de măsline 

Pentru a economisi timp, poți spăla ierburile aromatice o dată la câteva săptămâni, le poți toca, iar apoi le poți pune în forme de cuburi de gheață, amestecate cu ulei de măsline. Congelează amestecul de ulei și ierburi aromatice și folosește cuburile la nevoie, în funcție de preparatul gătit. Poți congela mărar, pătrunjel, busuioc, maghiran sau orice alte ierburi îți dorești în ulei de măsline.

Plănuiește-ți mesele la început de săptămână 

Plănuindu-ți mesele încă de la începutul săptămânii. Așa vei face cumpărăturile cu atenție și vei achiziționa numai produse de care chiar ai nevoie ca să respecți meniul stabilit. 

Toacă legumele în avans 

La începutul fiecărei săptămâni, fă-ți timp pentru a spăla, toca și congela toate legumele de care vei avea nevoie în săptămână care începe. Poți toca și congela morcov, ceapă, usturoi, ardei gras ori țelină, pentru a avea întotdeauna legumele necesare preparării unui fel de mâncare la îndemână. Astfel, vei economisi timp și gătitul va părea o joacă de copil.

Folosește rețete de gătit într-o singură cratiță

De multe ori renunți la gătit tocmai pentru că știi că vei murdări o grămadă de vase și vei pierde apoi foarte mult timp pentru a le spăla, mai ales dacă nu ai mașină de spălat vase. Poți evita muntele de vase murdare alegând rețete care se gătesc într-o singură cratiță. Ghiveciul de legume, ostropelul și tocana sunt câteva exemple de preparate care se gătesc într-o singură cratiță. 

Fă-ți un stoc de alimente uscate 

Dacă ai mereu în dulap orez, paste integrale, mălai sau făină, îți va fi ușor să încropești o masă rapidă și sănătoasă în momentele în care nu ai chef să mergi la cumpărături.

Adaptează rețetele în funcție de nevoile tale

E bine să respecți rețetele atunci când gătești, însă având în vedere că îți dorești să gătești sănătos și știi regulile de bază ale unei alimentații corecte, dar poți adapta rețetă astfel încât să devină mai sănătoasă. Spre exemplu, redu cantitatea de ulei sau de unt folosită la jumătate și alege întotdeauna uleiuri sănătoase. De asemenea, poți reduce cantitatea de zahăr folosită ori poți înlocui zahărul cu alternative mai sănătoase precum mierea sau cu îndulcitori pe bază de stevie.

Înlocuiește sosurile nesănătoase cu alternative naturale și benefice pentru organism 

Renunță complet la sosurile pe bază de maioneză sau alte ingrediente nesănătoase. Poți prepara un sos sănătos pe bază de piure de avocado cu ierburi aromatice. Acest sos poate fi folosit și pe post de dressing pentru salate.

Folosește o tigaie de calitate atunci când gătești 

Folosind o tigaie antiaderentă de calitate superioară atunci când gătești vei putea să reduci considerabil cantitatea de ulei folosită la gătit. De asemenea, ideal ar fi să ungi carnea cu ulei înainte de a o pune în tigaie, nu să încălzești uleiul în tigaie și apoi să adaugi carnea. Acest lucru este valabil și în cazul legumelor.

Scoate carnea din frigider înainte de a o găti

Dacă urmează să gătești un preparat cu carne, este important să o scoți din frigider cu cel mult o oră înainte. Carnea care ajunge la temperatura camerei se va găti mai uniform, spre deosebire de carnea rece, care se va găti rapid la exterior, dar nu se va încălzi suficient în interior.

Aranjează-ți toate ingredientele înainte de a găti

Ai auzit de expresia franțuzească„mise en place”? Această expresie înseamnă a pune lucrurile la locul lor, adică de a pregăti ingredientele și de a le așeza înainte de a încerca o rețetă. Dacă pregătești totul cu atenție înainte de a începe să gătești, vei vedea că totul va decurge mult mai ușor. De altfel, așa eviți gătirea excesivă a alimentelor dacă nu încerci să găsești ingrediente din cămară, de exemplu. 

Adaugă bicarbonat de sodiu înainte să gătești leguminoase

Știai că dacă adaugi puțin bicarbonat de sodiu în apa în care ai ținut la înmuiat fasolea, de exemplu, poți reduce timpul petrecut în bucătărie? De fapt, cercetătorii spun că bicarbonatul de sodiu adăugat în apă înainte de înmuierea boabelor de fasole le îmbunătățește textura și grăbește procesul de gătire.

Gătește legumele în vase încăpătoare

Dacă urmează să pregătești rapid o masă, permite legumelor să aibă mult spațiu în tigaie. Atunci când anumite alimente, în special atunci când legumele bogate în apă stau prea apropiate într-o tigaie, aburul emanat de fiecare legumă va împiedica bucățile din jur să se gătească rapid sau eficient. Dacă îți dorești ca legumele pe care le gătești să fie crocante la exterior, gătește-le într-un vas încăpător.

Prepară prăjituri și produse de patiserie vegane 

Pentru a prepara prăjituri cu mai puține calorii, dar și sărace în grăsimi saturate, poți renunța la ouă, unt și lapte atunci când prepari prăjituri. Spre exemplu, pentru a înlocui un ou într-o rețetă, amestecă 1 linguriță de semințe de in cu 3 linguri de apă și lasă amestecul să se îngroașe preț de 5 minute. Semințele de in au jumătate din caloriile ouălor și aproape deloc grăsimi saturate. Un alt truc folosit de vegani în prepararea prăjiturilor constă în înlocuirea a ½ cană de ulei cu ½ cană de sos de mere neîndulcit. Această înlocuire te scutește de aproape 900 de calorii.

Preîncălzește cuptorul

Probabil ai citit în majoritatea rețetelor care presupun coacerea la cuptor că trebuie să preîncălzești cuptorul chiar înainte să te apuci efectiv de gătit. Ei bine, regula aceasta nu este pusă la întâmplare. Indiferent dacă urmează să pui legume la cuptor sau să coci o prăjitură, preîncălzirea cuptorului va reduce minutele atât de necesare din timpul total de gătire.

Folosește un termometru pentru alimente

Poate că ne pricepem la gătit, dar cu siguranță nu putem aprecia temperatura unui aliment doar cu ochii. Iar asta poate duce adesea la alimente prea gătite sau insuficient gătite, riscând să ne alegem cu o intoxicație alimentară sau cu mâncăruri mult prea gătite. De aceea, folosirea unui termometru pentru alimente te va ajuta să măsori cu precizie când carnea este corect gătită, ajutându-te să economisești timp în bucătărie.

Spală vasele pe măsură ce le folosești

Dacă după ce ai terminat de gătit te așteaptă multe vase în chiuvetă, indicat ar fi să îți schimbi strategia. Asta înseamnă să începi să speli vasele sau să le pui în mașina de spălat vase, pe măsură ce le folosești. Această simplă sarcină multifuncțională te va ajuta ca până la terminarea mesei să îți termini și munca în bucătărie.  

Cum recunoști o toxiinfecție alimentară?

Riști să te alegi cu o toxiinfecție alimentară după ce ai înghițit anumiți germeni, cum ar fi Salmonella sau E. coli. Simptomele cu care te confrunți pot varia de la ușoare la grave și pot dura câteva ore sau câteva zile.

Printre cele mai comune simptome ale intoxicațiilor alimentare se numără:

  • Diaree
  • Dureri de stomac sau crampe
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Febră

Mergi la medic de urgență dacă apar simptome precum:

  • Diaree cu sânge
  • Diaree care durează mai mult de 3 zile
  • Febră mare
  • Vărsături atât de dese încât nu poți să bei lichide
  • Semne de deshidratare, care includ lipsa de urinare, gura și gâtul uscate, senzație de amețeală când stai în picioare

Nu mai amâna consultul medical nici dacă ești gravidă și ai febră și alte simptome asemănătoare gripei. Unele infecții ușoare pot cauza probleme cu sarcina.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Food Poisoning Symptoms
https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0