Endorfinele: rolul lor și cum le crești nivelul

Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii sau stresului. Ele sunt numite, adeseori, substanțe chimice care te ajută "să te simți bine", deoarece acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii.

Endorfinele sunt create, în principal, în hipotalamus și în glandele pituitare, deși ele pot să provină și din alte părți ale corpului. Nivelul endorfinelor în corpul uman variază de la o persoană la alta. Oamenii care au niveluri mai scăzute de endorfine sunt mai predispuși să aibă depresie sau fibromialgie, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest segment.

Cum stai cu fericirea?

Ce sunt endorfinele?

Acestea sunt substanțe chimice produse de corp pentru a calma stresul și durerea. Ele funcționează în mod similar cu o clasă de medicamente numite opioide. Aceste opioide alină durerea și pot produce o senzație de euforie. Ele sunt prescrise uneori pe termen scurt, după o operație sau pentru calmarea durerii.

În anii 1980, oamenii de știință au realizat că anumite substanțe chimice din corp acționează în mod similar cu medicamentele opioide, legându-se de aceeași receptori. Aceste substanțe erau endorfinele. S-a descoperit că endorfinele prezintă funcții nu doar ca neurotransmițători în sistemul nervos central, ci și ca hormoni peptidici eliberați în sistemul circulator de către glanda pituitară. Endorfinele au fost asociate clinic cu cazuri de probleme mentale, inclusiv autism, depresie și tulburare de depersonalizare, precum și cu activități precum râsul și exercițiile aerobice viguroase.

S-a stabilit că ameliorarea durerii experimentată ca urmare a eliberării de endorfine este mai mare decât cea a morfinei. β-endorfina (un opioid endogen) este una dintre substanțele neurochimice implicate în euforia indusă de efort. În plus, s-a descoperit că endorfinele sunt asociate cu stări de plăcere, inclusiv cu astfel de emoții provocate de râs, dragoste, sex și chiar alimente. Dintre cele trei tipuri de endorfine, beta-endorfinele au fost cele mai studiate, reprezentând majoritatea proprietăților funcționale ale endorfinelor. Cercetările sunt în curs de desfășurare pe fiecare tip pentru a înțelege în continuare întregul potențial funcțional al fiecăruia, împreună cu modul în care acestea pot fi utilizate într-un mod benefic din punct de vedere medical. Endorfinele exprimă dualitate funcțională, deoarece se încadrează în categoria fie a neurotransmițătorilor, fie a neuromodulatorilor din sistemul nervos central (SNC) și a hormonilor din glanda pituitară.

Endorfinele la nivel molecular

Studii recente sugerează că pro-opiomelanocortin (POMC) poate fi produs și de sistemul imunitar și, în consecință, oferă, de asemenea, o sursă de bază pentru producția de endorfine. POMC constă dintr-un lanț de 241 de aminoacizi, fiind scindat prin acțiunea enzimei (prohormon convertazele) în polipeptidă cu un singur lanț de 93 de aminoacizi beta-lipoproteină (beta-LPH). Beta-LPH este subdivizat prin intermediul enzimelor în hormonul de stimulare a beta-melanocitelor și endorfine, printre alte tipuri de molecule. Endorfinele sunt identificate ca trei peptide distincte numite alfa-endorfine, beta-endorfine și gamma-endorfine. Beta-endorfinele sunt cel mai lung lanț, conținând 31 de aminoacizi, iar al doilea cel mai lung lanț este gamma-endorfinele, constând dintr-un lanț de 17 aminoacizi, la fel ca și prima secvență de lanț de 17 aminoacizi a beta-endorfinelor.

În cele din urmă, al treilea și cel mai scurt tip de endorfine din secvența lanțului de aminoacizi este alfa-endorfinele. Alfa-endorfinele sunt lanțuri de aminoacizi formate din aceeași primă secvență de 16 aminoacizi ca și beta-endorfinele. Astfel, secvențele de beta-endorfine și gamma-endorfine au în esență secvența de alfa-endorfine imbricate în ele. Această configurație moleculară permite astfel acestor endorfine să fie agonistul receptorilor opioizi, aceiași receptori la care se leagă substanțele chimice derivate din opiu, cum ar fi morfina, pentru a declanșa răspunsuri fiziologice.

Cum crești nivelul de endorfine

Următoarele activități sunt promițătoare și reprezintă moduri simple prin care poți crește în mod natural nivelurile endorfinelor. Cu toate acestea, reține că rezultatele pot varia de la o persoană la alta, la fel cum și nivelul endorfinelor variază de la un individ la altul.

Exercițiile fizice regulate

Oamenii de știință au scanat creierul atleților atât înainte, cât și după o activitate fizică. Ei au descoperit o creștere în eliberarea de endorfine după efectuarea exercițiilor fizice. Pentru că activitatea fizică stimulează starea de spirit și crește valorile endorfinelor, unii medici prescriu exercițiile regulate ca tratament pentru formele ușoare spre moderate de depresie și pentru anxietate. Un studiu a arătat, de exemplu, ca exercițiile pot îmbunătăți unele simptome ale depresiei, în mod similar cu antidepresivele.

Prin faptul că oferi ceva

Faci voluntariat, donezi și îi ajuți pe semenii tăi? Toate aceste lucruri te pot face să te simți bine. Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit că oamenii care dau bani și fac acte caritabile și-au activat o serie de centri din creier care au legătură cu plăcerea. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea nivelurilor endorfinelor.

Yoga și meditație 

Meditația și yoga sunt cunoscute pentru efectele lor relaxante și pentru faptul că alungă stresul. Acest lucru ar putea fi parțial datorat eliberării de endorfine. Unele cercetări sugerează că yoga și meditația pot să reducă markerii stresului și pot să crească nivelurile de endorfine pe care creierul le secretă.

Alimentele picante

Persoanele care adoră mâncărurile picante ar putea descoperi că în acest mod se bucură de alte avantaje de pe urma alimentelor preferate. Unele cercetări sugerează că unele componente picante din ardeii iuți și alimente similare pot declanșa o senzație de durere în gură, lucru care încurajează secreția de endorfine.

Ciocolata neagră

O cercetare din 2013 sugerează că dacă mănânci ciocolată neagră, îți vei stimula producția de endorfine. Pudra de cacao și ciocolata conțin substanțe chimice numite flavonoide, care par să fie benefice pentru creier. O analiză din 2017 a constatat că un consum de ciocolată poate contribui la creșterea nivelului de endorfine, scrie medicalnewstoday.com. Ar trebui să optezi pentru produse care conțin cel puțin 70% cacao dacă vrei să îți îmbunătățești nivelul endorfinelor, spun specialiștii.

Râsul

Multe cercetări s-au efectuat în legătură cu beneficiile râsului, iar unele studii sugerează că acesta crește nivelul endorfinelor din creier. Un studiu din 2017 a constatat că actul acesta fiziologic şi social (râsul) care pentru unii pare banal, eliberează mai multe endorfine în creier.

Nivelurile scăzute îți afectează sănătatea

Când nivelurile endorfinelor sunt prea scăzute, sănătatea unei persoane poate avea de suferit. Cercetările arată că fără suficiente endorfine, te poți confrunta cu depresia, fibromialgia sau durerile de cap cronice.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biochemistry, Endorphin - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470306/ 
Endorphins: structure, roles and biogenesis - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6263434/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0