Tratamentul intraarticular pentru gonartroza

Tratamentul intraarticular în gonartroză este reprezentat de vascosuplimentarea cu acid hialuronic, injecțiile intraarticulare cu cortizon sau cu plasma proprie imbogatita cu trombocite sau fibrina, PRP sau PRF.

Artroza (numită și osteoartrită) este o boală progresivă și degenerativă a articulațiilor. Artroza genunchiului (numită gonartroză) nu poate fi prevenită în totalitate, dar, potrivit oamenilor de știință, există câțiva factori-cheie care pot fi controlați pentru a micșora șansele de a dezvolta durere articulară și durere la nivelul oaselor genunchiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dacă gonartroza s-a instalat și pacientul se confruntă cu simptomele bolii, există mai multe tratamente pe care medicul i le poate prescrie. În cele ce urmează, vom discuta despre tratamentul intraarticular în gonartroză, care implică injecțiile cu acid hialuronic, cortizon dar si plasma proprie imbogatita cu trombocite din sangele pacinentului, prin tehnicile PRP si PRF.

Cum acționează tratamentul intraarticular în gonartroză?

Când se compară injectarea intrarticulară cu acid hialuronic cu injectarea intraarticulară cu un preparat cortizonic, beneficiul maxim are loc la momente diferite. Astfel, administarea produselor cortizonice duce la rezultate superioare în prima lună, iar în cazul administrării acidului hialuronic, efectele benefice maxime se constată în intervalul cuprins între o lună și 6 luni.

Fiecare medicament injectabil poate avea un rol diferit în tratarea pacienților cu gonartroză. Tratamentul cortizonic poate avea utilitate pentru a rezolva rapid un episod acut de durere la nivelul articulației genunchiului, pentru a face „o punte” până la instalarea efectului altor tratamente suplimentare. În schimb, injecțiile cu acid hialuronic sunt utilizate pentru a produce un control pe termen lung al simptomelor.

Atunci când se evaluează rezultatele injectării intrarticulare cu acid hialuronic, amploarea beneficiului simptomatic nu este singurul criteriu pe care ar trebui să se bazeze recomandarea de a face sau nu o astfel de procedură.

Chiar și în rândul pacienților fără o ameliorare simptomatică semnificativă, injecțiile cu acid hialuronic pot avea beneficii structurale asupra cartilajului, cunoscut fiind faptul că scăderea cantității și modificarea compoziției lichidului sinovial pot determina o creștere a riscului de deteriorare a cartilajului articular la nivelul genunchiului.

Opțiuni pentru a ține sub control durerea în cazul pacienților cu gonartroză

Injecții cu corticosteroizi

Injecțiile intraarticulare cu cortizon (o injecție făcută în articulație pentru a reduce edemul dureros) ar putea oferi o calmare pe termen scurt și ar putea îmbunătăți funcția articulațiilor la pacienții care nu sunt pregătiți pentru un tratament chirurgical sau care nu pot fi supuși unuia. Concret, injecțiile cu cortizon oferă o ușurare rapidă a simptomelor, cam în 24-48 de ore, iar durerea este combătută cam 6-12 săptămâni.

Unele cercetări au arătat că la acei pacienți cu simptome de gonartroză care au primit o injecție intraarticulară cu corticosteroizi s-a constatat o reduce a durerii și a redorii (acea rigiditate articulară) și o îmbunătățire a funcției articulației până la 6 luni după tratament. Aceste injecții se pot face cam de două ori pe an – există îngrijorarea că dacă sunt folosite mai des, pot deteriora celulele din genunchi care produc cartilaj, deși studii¹ recente nu au confirmat aceste asocieri.

Vascosuplimentare cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este, ca parte componentă a lichidului sinovial, folosit adesea în practica medicală pentru tratamentul intraarticular al gonartrozei. Acidul hialuronic este privit ca un bun lubrifiant pentru articulația afectată de boală, în timpul stresului la care este supusă articulația, dar și ca „amortizor” sau agent care absoarbe șocul.

În dezvoltarea gonartrozei se poate observa o reducere impresionantă în ceea ce privește concentrația și greutatea moleculară a acidului hialuronic endogen (de origine internă), ceea ce duce în cele din urmă la reducerea proprietăților vascoelastice ale lichidului sinovial și la inducerea unor mecanisme proinflamatorii.

Prin urmare, spun specialiștii, scopul injecțiilor intraarticulare cu acid hialuronic exogen (din afara organismului) este de a înlocui acel deficit de acid hialuronic indus de artroză și de a stimula producția de acid hialuronic propriu organismului.

Mai mult, spun experții, acidul hialuronic poate calma simptomele gonartrozei prin multiple mecanisme, inclusiv prin inhibarea unor enzime și a unor procese inflamatorii, prin stimularea metabolismului condrocitelor – celulele adulte ale cartilajului – și prin sinteza unor componente din cartilajul articular.

Spre deosebire de tratamentul medicamentos, injecțiile au mai puține efecte secundare

Tratamentul gonartrozei cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) este legat de un risc crescut de reacții adverse grave gastrointestinale și cardiovasculare, indicând utilizarea limitată a acestora, potrivit unei analize² a mai multor studii apărută în 2021. Profilul de siguranță al AINS contrazice caracterul cronic al gonartrozei, boală în care pacienții necesită tratament simptomatic prelungit.

Un tratament alternativ pentru pacienții cu gonatroză este acest tratament intraarticular, injecții cu cortizon sau vascosuplimente cu acid hialuronic. Injecțiile cu acid hialuronic au efecte similare asupra reducerii durerii și îmbunătățirii funcției în comparație cu utilizarea AINS, dar fără efectele secundare menționate mai sus. 

Eficacitatea acestor injecții a fost investigată pe larg în studii randomizate controlate și ulterior în diferite revizuiri sistematice și meta-analize, care au arătat că eficacitatea maximă este atinsă între una și două luni, iar efectele reziduale persistă până la șase luni de la tratament.

Există tot mai multe dovezi științifice că, în spectrul de derivați de acid hialuronic disponibili, eficacitatea produselor din acid hialuronic cu o greutate moleculară mare (HMW) este superioară eficacității derivaților cu greutate moleculară mică. Efectele secundare sunt minime, de obicei implică o mică durere la locul injectării.

Care pacienți ar trebui să facă injecții cu acid hialuronic?

Medicii nu pot prezice care pacienți vor beneficia de vascosuplimentare cu acid hialuronic, dar le prescriu celor ale căror simptome nu se reduc cu analgezice sau cu alte tratamente non-medicamentoase, cum ar fi compresle calde sau cele reci. Injecțiile cu acid hialuronic sunt adesea încercate de persoanele care nu pot lua analgezice cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul sau naproxenul sodic sau nu pot face o intervenție chirurgicală de înlocuire totală a genunchiului.

Cum se procedează pentru vascosuplimentare cu acid hialuronic?

În funcție de tipul de injecție cu acid hialuronic pe care o folosește medicul, se poate face o singură injecție sau trei până la cinci injecții la distanță de o săptămână. Dacă genunchiul este umflat cu exces de lichid, medicul poate injecta mai întâi un analgezic local, apoi introduce un ac în articulație pentru a extrage excesul de lichid. Cu același ac medicul poate injecta și acidul hialuronic în articulația genunchiului. După injecție, pacientul nu ar trebui să care greutăți timp de una sau două zile.
 

Tratamentele intraarticulare cu PRP si PRF

Suspensiile de trombocite denumite Plasmă bogată în trombocite (PRP) se aseamana cu  concentratul de trombocite utilizat în medicina transfuzională, dar exista mai multe tehnologii; unele dintre ele nu mai sunt suspensii de trombocite, ci biomateriale solide pe bază de fibrină numite fibrină bogată în trombocite (PRF).

În tehnicile PRP, sângele este colectat cu anticoagulant și apoi centrifugat, în timp ce în tehnicile PRF, sângele este colectat fără anticoagulant și imediat centrifugat 
Atât trombocitele, cât și fibrina sunt implicate în procesele naturale de vindecare ale corpului, iar PRP și PRF conțin ambele un număr mai mare de trombocite decât în ​​mod normal pentru o acțiune de vindecare îmbunătățită. Dar există câteva diferențe importante între cele două produse, începând cu modul în care sunt procesate

PRP este procesat la o viteză mai mare

Campanie DOC-Time RMN

Pentru a face atât PRP, cât și PRF, proba de sânge este rotită cu o viteză mare, permițând componentelor mai grele ale sângelui să se scufunde în partea de jos a recipientului, în timp ce trombocitele mai ușoare și plasma rămân în partea de sus. Acest proces facilitează extragerea numai a trombocitelor și a plasmei - sau PRP.

PRF este procesat cu o viteză mai mică. Ca urmare, produsul finit mai păstrează unele celule albe din sânge, celule stem și, desigur, fibrină. Aceasta înseamnă că există mai mulți factori de vindecare purtători în PRF - în special, factori asociați cu trombocitele, fibrina și celulele stem. Viteza mai mică are, de asemenea, potențialul de a provoca mai puține daune celulelor individuale, ceea ce este deosebit de important atunci când se recoltează celule stem pentru vindecare.

PRF are de obicei un număr mai mare de trombocite


Acest lucru vă poate surprinde, având în vedere numele celor două produse. Dar, deoarece PRP este filat mai repede, multe dintre trombocite pot ajunge să fie lăsate în afara produsului final. Numărul de trombocite va fi în continuare mai mare decât ceea ce se găsește în mod normal în sângele dumneavoastră - în general de 3-5 ori mai mare.

Cu toate acestea, viteza mai mică asociată cu producția de PRF poate permite și mai multor trombocite să rămână în soluția finală. Asta înseamnă că poate fi o sursă și mai bogată de trombocite.

Timpul de eliberare este diferit


Producția de PRP utilizează un anticoagulant pentru a preveni coagularea probei de sânge în timp ce este procesată. În producția de PRF, fibrina (o componentă a cheagurilor) este lăsată să se formeze. Produsul final PRF formează un fel de schelă sau matrice care permite eliberarea trombocitelor mai lent odată ce sunt injectate.

De fapt, aceasta este una dintre cele mai mari diferențe în ceea ce privește modul în care este utilizat fiecare produs: PRP eliberează mai multe trombocite și factori de creștere mai rapid, în timp ce PRF eliberează trombocitele și factorii de creștere mai lent după injectare.

În ceea ce privește produsele de fibrină bogată în leucocite și trombocite (L-PRF), inclusiv cheaguri L-PRF și fibrinogen lichid, concentratele de trombocite sunt obținute prin centrifugarea unei probe de sânge întreg, eliminarea globulelor roșii și concentrarea componentelor care urmează să fie utilizate, cum ar fi precum fibrina, trombocitele, factorii de creștere, leucocitele și alte citokine și proteine ​​circulante [13]. Prin presarea cheagurilor de L-PRF se poate obține și un exudat, bogat în proteine ​​plasmatice precum fibronectina, vitronectina și trombospondina-1. Aceste proteine ​​plasmatice au un rol important în adeziunea și migrarea celulelor în cheagul de fibrină și pot îmbunătăți în continuare etapele incipiente ale vindecării leziunilor.

În comparație cu cheagurile L-PRF, un concentrat lichid de trombocite, leucocite, proteine ​​plasmatice și fibrinogen poate fi produs prin centrifugare mai scurtă a sângelui. Acest produs, numit fibrinogen lichid, este colectat înainte de coagulare și poate fi utilizat pentru administrarea locală a factorilor de creștere similari cheagurilor de fibrină. Cu toate acestea, în comparație cu cheagurile L-PRF, fibrinogenul lichid a fost mai puțin studiat și caracterizat în ceea ce privește cantitatea de diferiți factori de creștere. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Intra-articular corticosteroid knee injection induces a reduction in meniscal thickness with no treatment effect on cartilage volume: a case–control study
https://www.nature.com/articles/s41598-020-70064-4
1. Studiul „Intra-articular corticosteroid knee injection induces a reduction in meniscal thickness with no treatment effect on cartilage volume: a case–control study”, apărut în Sci Rep 10, 13789 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-70064-4, autori: Pelletier, JP., Raynauld, JP., Abram, F. et al. 
BMC - The effectiveness of high molecular weight hyaluronic acid for knee osteoarthritis in patients in the working age: a randomised controlled trial
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-019-2546-8
2. Studiul „The effectiveness of high molecular weight hyaluronic acid for knee osteoarthritis in patients in the working age: a randomised controlled trial”, BMC Musculoskelet Disord 20, 196 (2019), https://doi.org/10.1186/s12891-019-2546-8, autori: Hermans, J., Bierma-Zeinstra, S.M.A., Bos, P.K. et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0