Tratamentul intraarticular cu celule stem in gonartroza

Este cunoscut faptul ca tratamentul gonartrozei, afectiune extrem de debilitanta, are mai multe optiuni terapeutice si escaladarea acestora se face trecand prin mai multe trepte de tratament, in functie de severitate.

S-au publicat concluziile unui studiu cu un tratament experimental cu celule stem proprii, care pot reduce durerea si inflamatia data de gonartroza promitand si scaderea progresiei radiologice a gonartrozei. Celulele stem folosite sunt reprezentate de adipocite, celulele care se regasesc in grasimea corporala a fiecaruia dintre noi si care au capacitatea de a se transforma in orice tip de celula necesara organismului si de a se regenera. Astfel, dupa extractia adipocitelor, dupa un proces de centrifugare, ele se injecteaza direct la nivel articular.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacientii inrolati au intre 50 si 75 ani si sufera de gonartroza avansata. Acest studiu s-a desfasurat in Germania si Franta, cuprizand 18 pacienti, in perioada 2012-2013.

 

 

Cateva date privind acest studiu si viitoarele sale tinte au aparut in 2016 in publicatia STEM CELLS Translational Medicine, sub supravegherea unui medic ortoped. Acesta spune ca in ciuda acestui tratament, pacientii nu sunt insa scutiti de la executarea exercitiilor fizice regulate si mentinerea unei greutati corporale optime. Rezultatele studiului au fost incurajatoare ameliorand durerea si crescand mobilitatea locala cu efecte secundare minime. Datorita acestor rezultate, in 10 centre din Europa acest studiu s-a redeschis, fiind in desfasurare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tu sau părinții tăi suferiți de dureri de genunchi? Completează chestionarul acesta pentru tine sau pentru ei și află rapid dacă acesta indică un risc de gonartroză. Dacă te înscrii în categoria de risc, primești un consult de specialitate gratuit! Ai nevoie de ajutor pentru completarea testului si descarcarea voucherului? Suna-ne la 021.527.87.87, in Call Center-ul dedicat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0