Tratamentele stomatologice la pacienții imunodeprimați

Un subiect delicat despre care poate nu se vorbește atât de des pe cât ar trebui este cazul pacienților cu boli transmisibile precum HIV sau hepatite.

Tratamentele stomatologice la pacienții imunodeprimați

Un subiect delicat despre care poate nu se vorbește atât de des pe cât ar trebui este cazul pacienților cu boli transmisibile precum HIV sau hepatite sau, în limbajul de specialitate, pacienți imunodeprimați. Din păcate, pacienții seropozitivi sau cei cu hepatite sunt respinși din clinici medicale din cauza contagiozității acestor afecțiuni. Sigur, sunt pacienți atipici, dar tratamentul stomatologic în sine nu diferă de cel al unui pacient sănătos. Pacienţii diagnosticaţi cu HIV continuă să întâmpine greutăţi în cabinetele stomatologice de la noi din țară, în România secolului al XXI-lea, iar persoanele seropozitive încă sunt discriminate. Iar mulţi dintre medicii stomatologi refuză să-i trateze din cauza infecţiei pe care o poartă.

Nu există până la ora actuală un tratament care vindecă pacienții de HIV, însă cu cu tratament medical și îngrijire eficientă, boala poate fi ținută sub control. Tratamentul utilizat pentru tratarea HIV se numește terapie antiretrovirală. Atunci când tratamentul este început din vreme și planul de tratament este respectat în fiecare zi, terapia antiretrovirală poate prelungi viața celor cu HIV și scade mult riscul de a transmite virusul altora. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacienții infectați cu HIV sunt complicații din punct de vedere medical și starea lor de sănătate se poate schimba foarte rapid, de aceea este foarte important ca înainte de orice tratament stomatologic medicul specialist să analizeze cu atenție istoricul medical al acestor pacienți. 

În general, evaluarea stării de sănătate a pacientului cu hepatită include:
a) screening pentru evaluarea problemei medicale;
b) evaluarea riscurilor pe care le are tratamentul stomatologic pentru pacient;

În evaluarea pacientului infectat cu HIV, preocupările pot fi, în general, clasificate ca fiind legate de probleme de:
a) hemostază;
b) infecții;
c) interacțiunea cu medicamentele pe care pacientul le ia;
d) capacitatea pacientului de a tolera tratamentul dentar.

Importanța sănătății orale pentru pacienții cu HIV

Aproape toți pacienții cu HIV sunt capabili să tolereze procedurile stomatologice de rutină. Totuși, planificarea tratamentului dentar trebuie să fie făcută individual, împreună cu medicul specialist. Pacienții cu HIV se pot confrunta cu sângerare anormală, intoleranță la glucoză sau hiperlipidemie, toate acestea pot fi identificate doar prin efectuarea unor analize la recomandarea medicului stomatolog. 

Alte afecțiuni care pot necesita modificarea tratamentului dentar sunt numărul redus de plachete <60.000 celule/mL, care pot afecta coagularea sau numărul de neutrofile din celulele albe din sânge <<500 celule / ml, ceea ce poate necesita profilaxia cu antibiotice

 
 

Cu toate acestea, utilizarea antibioticelor poate predispune pacienții la reacții adverse la medicamente, la suprainfecție și la microorganisme rezistente la medicamente, deci antibiotice trebuie utilizate doar în cazuri foarte rare și doar la recomandarea medicului. 

Indicațiile pentru extracții dentare și alte proceduri chirurgicale orale sunt aceleași pentru pacienții HIV pozitivi ca pentru orice alt pacient. 

Testele de rutină, importante înainte de tratamentul stomatologic

Am discutat cu Dr. Andreea Catrina despre dificultățile acestor pacienți, dar și despre abordarea corectă.

Atunci când vine vorba de managementul pacienților cu astfel de probleme sunt câteva aspect de care se ține cont în aplicarea tratamentului stomatologic. Manifestările bucale sub formă de leziuni sunt des întâlnite și uneori violente la aceste persoane, iar controlul stomatologic poate fi, în unele cazuri, locul unde se depistează o astfel de afecțiune. Nu de puține ori s-a întâmplat ca un control stomatologic de rutină să scoată la iveală necesitatea unor investigații suplimentare pentru diagnosticare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru cei care se confruntă cu astfel de afecțiuni am câteva sfaturi legate de tratamentul stomatologic. Înainte de începerea tratamentelor propriu-zise recomand efectuarea unor teste de rutină pentru a monitoriza statusul afecțiunii. E important să știm care este starea generală a pacientului. De asemenea, pacientul trebuie să spună medicului încă de la început că suferă de această afecțiune, astfel încât medical să poată lua măsurile de precauție necesare. Recunoașterea bolii duce în primul rând la adaptarea tratamentului la situația generală a organismului, pentru că și noi, medicii stomatologi, privim pacientul și istoricul medical în ansamblul său.

Totodată, este indicat că în astfel de cazuri să fie eliminată orice problemă cu cauză dentară, deoarece sistemul imunitar nu permite o vindecare rapidă. Pentru proceduri complexe se iau în considerare măsuri de hemostază locală (adică oprirea hemoragiei) și/sau spitalizare, după caz. Pacienții cu afecțiuni hepatice trebuie să evite tratamente cu antibiotice preum eritromicina, metronidazole, tetraciclină.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0