Noi tratamente în poliartrita reumatoidă. Neurostimularea, o soluție?

Unele persoane încearcă multe tratamente pentru poliartrita reumatoidă, cu mai mult sau mai puțin succes. Este neurostimularea o potențială soluție?

Poliartrita reumatoidă este o afecțiune cronică ce duce la umflarea articulațiilor, rigiditate și durere. Nu există un remediu cunoscut pentru vindecarea acestei boli, dar există tratamente disponibile pentru a ajuta la ușurarea simptomelor, limitarea leziunilor articulare și promovarea unei stări generale bune. Deoarece oamenii de știință continuă să dezvolte și să îmbunătățească tratamentele pentru poliartrita reumatoidă, medicul curant poate recomanda modificări ale planului de tratament atunci când este nevoie.

Inhibitorii enzimei JAK 

Multe persoane cu poliartrită reumatoidă utilizează un tip de medicament antireumatic cunoscut sub numele de metotrexat. Dar, în unele cazuri, această monoterapie nu este suficientă pentru a controla simptomele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Dacă ai luat metotrexat și încă te confrunți cu simptome moderate până la severe, medicul poate recomanda adăugarea unui inhibitor de Janus kinază (enzima JAK) în planul de tratament. Inhibitorii JAK ajută la oprirea reacțiilor chimice care provoacă inflamație în corp. Și metotrexatul face acest lucru, dar într-un mod diferit, iar pentru unii suferinzi de poliartrită reumatoidă, inhibitorii JAK funcționează mai eficient.

Până în prezent, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat trei tipuri de inhibitori ai enzimei JAK pentru tratarea poliartritei reumatoide:

  • tofacitinib, aprobat în 2012
  • baricitinib, aprobat în 2018
  • upadacitinib, aprobat în 2019

Cercetătorii continuă să studieze aceste medicamente pentru a afla cum se compară între ele și cum se compară cu alte opțiuni de tratament. De exemplu, oamenii de știință au descoperit recent că o combinație de metotrexat și upadacitinib a fost mai eficientă decât metotrexatul și adalimumabul pentru reducerea durerii și îmbunățirea mișcărilor la persoanele cu poliartrită reumatoidă. La acest studiu au participat peste 1.600 de persoane afectate.

De asemenea, există studii clinice în derulare pentru a dezvolta noi inhibitori ai enzimei JAK, inclusiv un medicament experimental cunoscut sub numele de filgotinib. Într-un studiu¹ clinic recent de fază III, filgotinibul s-a dovedit a fi mai eficient decât un placebo pentru tratarea poliartritei reumatoide la persoanele care au încercat anterior unul sau mai multe antireumatice Sunt necesare mai multe cercetări pentru a studia siguranța și eficacitatea pe termen lung a acestui medicament experimental.

Inhibitor de tirozin kinază Bruton

Tirozin kinaza Bruton (BTK) este o enzimă care joacă un rol în dezvoltarea inflamației. Pentru a-i bloca acțiunea, cercetătorii au dezvoltat și testat un inhibitor cunoscut sub numele de fenebrutinib.

Studii timpurii sugerează că fenebrutinibul ar putea oferi o altă opțiune de tratament pentru poliartrita reumatoidă. Un grup internațional de cercetători a finalizat recent un studiu clinic de fază II în care s-au analizat siguranța și eficacitatea inhibitorului pentru tratarea acestei afecțiuni. Rezultatele au fost că fenebrutinibul are un profil de siguranță acceptabil și o eficiență modestă.

Studiul a mai arătat că, atunci când a fost combinat cu metotrexatul, fenebrutinibul a fost mai eficient decât un placebo pentru tratarea simptomelor poliartritei reumatoide, dar este nevoie de mai multe cercetări legate pentru a observa mai clar siguranța și eficiența acestei substanțe.

Neurostimularea

Unele persoane încearcă mai multe medicamente pentru a trata poliartrita reumatoidă, dar fără prea mult succes. Ca o alternativă la medicamente, cercetătorii studiază potențialele beneficii și riscuri ale stimulării nervului vag pentru tratarea acestei afecțiuni. În această procedură, nervul vag, care ajută la reglarea inflamației în organism, este stimulat prin intermediul impulsurilor electrice.

Oamenii de știință au încheiat recent primul studiu-pilot realizat pe oameni care a inclus stimularea nervului vag pentru tratarea poliartritei reumatoide. Aceștia au implantat un neurostimulator mic sau un dispozitiv fictiv (care să acționeze ca placebo) la 14 persoane cu această afecțiune. Șase dintre aceste persoane au fost tratate prin stimularea nervului vag o dată pe zi timp de 12 săptămâni.

Printre participanții care au primit zilnic tratamentul, patru din șase au înregistrat o ușurare a simptomelor bolii. Câțiva participanți au prezentat efecte adverse în timpul tratamentului, dar niciunul nu a fost grav sau permanent.

Acizii grași Omega-3

Pe lângă administrarea medicamentelor prescrise, studiile sugerează că adăugarea unui supliment omega-3 administrat zilnic ar putea ajuta la limitarea simptomelor poliartritei reumatoide. Consumul de acizi grași Omega-3 a fost asociat într-un studiu recent cu o inflamație redusă în organism, articulații mai puțin umflate și mai puțin dureroase. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - New Rheumatoid Arthritis Treatments and Studies: The Latest Research
https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis/new-treatments-and-studies
1 Studiul „Effect of Filgotinib vs Placebo on Clinical Response in Patients With Moderate to Severe Rheumatoid Arthritis Refractory to Disease-Modifying Antirheumatic Drug Therapy”, The FINCH 2 Randomized Clinical Trial, apărut în JAMA. 2019;322(4):315-325. doi:10.1001/jama.2019.9055, autori: Mark C. Genovese et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0