Scleroterapia pentru varice si venele paianjen

Scleroterapia este o procedura minim-invaziva care trateaza varicele (venele varicoase), precum si venele in panza de paianjen. Procedura implica injectarea unor substante chimice (o spuma speciala) numite agenti sclerozanti in venele afectate.

Pe langa faptul ca diminueaza aspectul varicelor sau venelor de tip panza de paianjen, scleroterapia poate reduce durerea sau efectele neplacute ale venelor dilatate.

Zone pe care poate fi utilizata scleroterapia

Cele mai frecvente zone pe care se dezvolta varicele sunt picioarele si labele picioarelor. Venele afectate pot fi proeminente, decolorate sau umflate, iar unele dintre ele sunt situate in profunzime, sub piele, si pot cauza disconfort. Venele in panza de paianjen sunt de dimensiuni mai mici, sunt mai aproape de suprafata pielii si pot fi rosii, purpurii spre mov sau albastre.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai rar, scleroterapia poate fi folosita si pentru a trata hemoroizii. Aceasta procedura e folosita in tratamentul hemoroizilor cand dilatatiile venoase sunt mai mici si cand este vorba de hemoroizi externi.

In functie de dimensiunile venelor afectate, scleroterapia poate fi utilizata pentru a trata varicele si venele in panza de paianjen de pe urmatoarele zone: coapse, gambe, glezne, labele picioarelor, fata (cel mai adesea, in zonele laterale ale nasului, cand apar mici vase de sange rosii), anus.

Cum functioneaza scleroterapia

Procedura incepe mai intai prin curatarea pielii din jurul venelor care vor fi injectate cu spuma speciala. Cu un ac foarte fin, medicul tau va injecta venele deteriorate cu agenti sclerozanti. Aceste substante care sunt, de regula, folosite in scleroterapie, pot fi: polidocanolul, tetradecil sulfatul de sodiu sau solutii saline hipertone.

Solutia lichida sau sub forma de spuma face ca peretii venei injectate sa se inchida, astfel incat sangele sa fie redirectionat catre venele neafectate. In timp, organismul absoarbe vena deteriorata, facand-o mai putin vizibila si ducand la disparitia sau reducerea disconfortului.

In functie de dimensiunea varicelor tratate, pacientul poate avea nevoie de mai multe sedinte de scleroterapie.

Cum sa te pregatesti pentru procedura

Cu cateva zile inainte de scleroterapie, medicul tau iti va recomanda sa eviti anumite medicamente, cum ar fi ibuprofenul si aspirina. Acest lucru te va ajuta sa iti reduci riscul de invinetire dupa tratament.

De asemenea, medicul iti va recomanda sa eviti aplicarea lotiunilor sau cremelor pe piele si sa eviti sa iti epilezi picioarele cu lama, inainte de scleroterapie, pentru a evita iritatiile cutanate. Totodata, este bine sa cumperi si sa probezi ciorapi compresivi, pentru ca si acestia sunt utili in tratarea varicelor. Este foarte posibil ca medicul sa iti recomande sa porti ciorapi compresivi cateva zile dupa procedura de scleroterapie.

In cazul in care ai alte probleme medicale, spune-i medicului din timp, inainte sa iti efectueze procedura, pentru a nu exista riscuri si efecte neplacute.

Ce alte tratamente folosesc medicii dermatologi pentru varice si vene paianjen

Tratamentul cu laser este si el o optiune pentru pacientii cu varice sau cei cu vene de tip panza de paianjen. Medicii dermatologi folosesc laserul pentur a trata venele in panza de paianjen si venele varicoase mici. In timpul tratamentului cu laser, medicul dermatolog foloseste un aparat special, pentru a directiona pulsul (lumina laserului) in directia venei. Laserul poate distruge vena fara sa iti afecteze pielea in vreun fel.

Micile vene in panza de paianjen pot disparea imediat dupa tratament. Venele mai mari de tip panza de paianjen sau varicele mai mari se vor inchide la culoare si cel mai probabil le vei mai vedea intre 1 luna si 3 luni, inainte sa dispara. Pentru ca acestea sa dispara complet, este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de 3 sau mai multe sedinte de tratament cu laser. Avantajul este ca pacientii se pot intoarce la activitatile normale, la serviciu a doua zi dupa tratamentul acesta.

Dupa fiecare tratament cu laser, este nevoie ca unii pacienti sa poarte ciorapi compresivi pe o perioada scurta de timp, la recomandarea medicului.

Desigur, pe langa scleroterapie si tratamentul cu laser, exista si alte tipuri de terapii folosite in cazul varicelor si venelor in panza de paianjen, precum: ablatia prin radiofrecventa, terapia endovenoasa cu laser, flebectomie etc.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Academy of Dermatology - https://www.aad.org/public/diseases/cosmetic-treatments/veins
  • Articolul "Varicose veins: Overview", publicat online pe https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279247/
  • University of California San Francisco - https://www.ucsfhealth.org/treatments/sclerotherapy/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0