Bazele tratamentului gonartrozei: ce trebuie sa stii daca ai artroza la genunchi

Odată ce o persoană este diagnosticată cu gonartroză, trebuie evaluat impactul acestei afecțiuni asupra vieții profesionale și sociale a acesteia, iar tratamentul trebuie condus printr-o colaborare între medicul reumatolog, cel de medicină fizică și recuperare și medicul ortoped.

Obiectivele tratamentului în gonartroză

Implicarea interdisciplinară este determinată de gradul de afectare articulară al fiecărui pacient. În artroză, obiectivele tratamentului sunt, în primul rând, diminuarea durerii și a inflamației articulare. De asemenea, tratamentul are ca scop creșterea mobilității și menținerea funcției articulației afectate, în așa fel încât calitatea vieții pacientului să se îmbunătățească și acesta să aibă un grad de confort fizic.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Tratamentul gonartrozei presupune educarea pacientului, tratament non-medicamentos, medicamentos, fizical kinetic și, dacă altceva nu funcționează, tratament chirurgical.

Tratament de educare

Pacientul trebuie educat legat de îndepărtarea factorilor favorizanți pentru gonartroză, de introducerea activităților fizice adecvate și de urmarea altor tratamente recomandate. Unii factori de risc în gonartroză nu pot fi schimbați, cum ar fi înaintarea în vârstă, genul unei persoane sau moștenirea genetică, dar alți factori pot fi evitați sau combătuți, cum ar fi obezitatea sau punerea presiunii pe articulații. Exercițiile fizice sunt utile și în prevenirea artrozei și în reducerea simptomelor (înotul, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, exerciții moderate de forță etc.).

Tratament non-medicamentos

Când li se prezintă aceste opțiuni, unii pacienți le aleg pentru a gestiona boala. Prin electroterapie, cu ajutorul curenților de frecvență joasă, este ameliorată durerea. Un aparat special trimite impulsuri electrice printr-o serie de electrozi aplicați pe piele. Această terapie poate calma durerea cauzată de artroză.

Alt tratament poate consta în aplicarea unor comprese calde ori cu gheață. Numită uneori și termoterapie sau crioterapie, aplicarea acestor tipuri de comprese (fierbinți ori extrem de reci) pe articulațiile afectate poate scădea durerea cauzată de artroză la anumiți pacienți. O sticlă umplută fie cu apă fierbinte, fie cu apă rece și aplicată pe zona afectată poate fi foarte eficientă în calmarea durerii.

Tratament medicamentos

Terapia medicamentoasă este folosită pentru managementul simptomelor, iar substanțele active din medicamente se axează pe calmarea durerii și pe încetinirea progresiei gonartrozei. Unele dintre cele mai folosite medicamente în tratamentul gonartrozei sunt analgezicele (sau calmantele, cum ar fi acetaminofenul), analgezicele topice (cremele și gelurile care pot fi aplicate direct pe pielea de deasupra zonei afectate), antiinflamatoarele nesteroidiene (sau AINS, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxenul, inhibitorii de COX2, folosite pentru a reduce inflamația și tumefacția). 

Ca tratament se recomandă uneori și infiltrațiile (injecțiile) cu corticosteroizi, care sunt efectuate dacă durerea este moderată spre severă și, în special, dacă simptomele limitează activitatea pacientului. Alte injecții care și-au dovedit utilitatea în artroză sunt cele cu acid hialuronic.

Tratament fizical-kinetic și de recuperare

Medicul specialist în recuperare și medicină fizică este cel care îi oferă pacientului cu gonartroză exerciții țintite, care ajută la menținerea funcției articulare, astfel încât pacientul să poată efectua activitățile de zi cu zi, cum ar fi mersul, îmbrăcatul, spălatul. Deși odihna este o parte importantă a procesului de vindecare, la fel de important este ca pacientul cu gonartroză să aibă niveluri moderate de activitate fizică, pentru a-și întări musculatura din jurul articulațiilor afectate de boală.

Tratament chirurgical

În cazul celor mai mulți pacienți, simptomele gonartrozei pot fi ținute sub control cu succes fără tratament chirurgical. Însă pentru alți pacienți, dacă aceștia au afectări articulare severe sau durere extremă și dacă mobilitatea articulațiilor genunchilor este foarte afectată, atunci intervenția chirurgicală poate fi o opțiune viabilă. 

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru gonartroză sau coxartroză sunt: artroscopia, osteotomia și artroplastia (înlocuirea totală a articulației afectate de artroză).

Tratamentele începute devreme sunt mai de efect

Cel mai eficient pas în ceea ce privește ținerea sub control a simptomelor gonartrozei este ca pacientul să fie diagnosticat cât mai devreme și să înceapă tratamentul cât mai curând posibil, înainte că boala să apuce să evolueze. Tratamentul non-chirurgical este, de cele mai multe ori, suficient pentru controlul simptomelor fizice și pentru menținerea bunei funcționări a articulației genunchiului.

De regulă, tratamentul artrozei include o combinație de medicamente și de terapie fizică, însă medicul curant este cel mai în măsură să îi recomande fiecărui pacient măsurile optime care ajută în tratarea bolii.

Și suplimentele nutritive pot fi de folos în gonartroză

Suplimentele nutritive sunt și ele folosite pentru a trata artroza genunchiului, iar unele dintre cele mai utilizate substanțe sunt glucozamina și condroitin sulfatul. Cere sfatul medicului reumatolog înainte de a lua suplimente pentru sănătatea articulațiilor, întrucât el este cel mai în măsură să îți recomande substanțele benefice în cazul tău.

Eliminarea kilogramelor în plus, primul pas în gestionarea artrozei

Nu uita că supragretatea (câteva kilograme în plus peste greutatea normală) sau obezitatea (multe kilograme în plus față de greutatea normală) agravează de cele mai multe ori gonartroza, pentru că articulațiile sunt nevoite să susțină o greutate sporită a corpului. 

De aceea, medicul îți va spune că, înainte de orice tratament, este important să te străduiești să slăbești. Pentru a afla dacă ești supraponderal, poți folosi pe doc.ro calculatorul pentru indicele de masă corporală (IMC). În funcție de rezultatul obținut, discută cu medicul tău despre ce poți face pentru a slăbi într-un mod sănătos, ce dietă este recomandată și ce activitate fizică este indicată în cazul tău.

Ca regulă generală, o greutate normală se obține și se menține printr-o combinație de alimentație potrivită și activitate fizică regulată. Dacă nu ai fost atent la alimentația ta de-a lungul vieții, poate fi dificil să accepți și să pui în aplicare regulile unei alimentații sănătoase – dar nu imposibil. 

Mesele ar trebui să se bazeze pe legume proaspete și gătite, leguminoase fierte, proteine slabe (cum ar fi carnea de pui sau de curcan, peștele, ouăle, lactatele slabe), fructe proaspete, mici cantități de grăsimi sănătoase (măsline, ulei de măsline, nuci etc.). 

Campanie DOC-Time RMN

Pâinea albă ar trebui înlocuită cu pâine integrală, iar orezul alb cu cel brun. Carnea roșie ar trebui consumată mai rar, la fel și grăsimile animale și cele trans și produsele cu zahăr. În loc de a prăji alimentele, acestea vor fi consumate crude, fierte, la abur sau la cuptor.

Pentru a face schimbările mai ușor, gândește-te că, dacă iei măsuri în ce privește dieta, o să constați îmbunătățiri în ceea ce privește artroza și chiar și alte probleme de sănătate cu care poate că te mai confrunți.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMC – The effects of a home-based exercise intervention on elderly patients with knee osteoarthritis: a quasi-experimental study
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-019-2521-4
Studiul „The effects of a home-based exercise intervention on elderly patients with knee osteoarthritis: a quasi-experimental study”, apărut în BMC Musculoskelet Disord 20, 160 (2019). https://doi.org/10.1186/s12891-019-2521-4, autori: Chen, H., Zheng, X., Huang, H. et al.
Arthritis Foundation – Medical Treatments for Osteoarthritis Pain
https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/pain-management/tips/25-treatments-for-hip-knee-oa.php


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0