Ce este un glucometru și cum se folosește

Pentru persoanele diabetice, glucometrul este un instrument modern și util pentru a monitoriza zahărul din sânge și a gestiona mai ușor boala.

Fie că ai diabet de tip 1 sau de tip 2, dispozitivele de monitorizare a glicemiei numite glucometre îți pot oferi informații valoroase despre zahărul din sânge - dacă este prea scăzut, prea mare sau într-un interval potrivit pentru tine. Aceste dispozitive electronice portabile oferă feedback instantaneu, informându-te imediat despre nivelul glicemiei.

Monitorizarea regulată a glicemiei este un mod deosebit de util de a-ți controla diabetul, deci, dacă ai un glucometru, este important să știi cum să-l utilizezi corect. Glucometrele sunt extrem de sofisticate (necesită doar o singură picătură de sânge), sunt dimensionate convenabil și sunt portabile. Dispozitivele sunt suficient de mici pentru a le putea lua cu tine oriunde și, pe baza nivelului de confort, pot fi utilizate atunci când dorești.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cine ar trebui să folosească un glucometru

Dacă suferi de diabet de tip 1, diabet de tip 2, diabet latent autoimun la adulți sau ai fost diagnosticată cu diabet gestațional (în timpul sarcinii), o parte importantă a planului de tratament ar trebui să fie testarea în mod regulat a nivelului glucozei din sânge cu un glucometru.

Utilizarea frecventă a glucometrului te poate ajuta să:

  • Afli dacă glicemia este prea scăzută sau prea crescută
  • Recunoști tiparele (când e mai probabil să ai o creștere a nivelului de glucoză)
  • Vezi cum se schimbă nivelul de glucoză după efort sau în perioade de stres
  • Monitorizezi efectele medicamentelor pentru diabet și ale altor terapii
  • Evaluezi cât de bine îndeplinești obiectivele specifice de tratament.

Diabet de tip 1

În general, dacă ai diabet de tip 1, poate fi necesar să îți testezi nivelul de glucoză de patru până la 10 ori pe zi. Probabil veți face testul înainte de a consuma alimente (mese sau gustări), înainte și după exercițiile fizice, înainte de culcare și, eventual, o dată în timpul nopții. Deoarece diabetul de tip 1 este marcat de incapacitatea organismului de a produce insulină în mod adecvat, va trebui să faci teste mai frecvent pentru a te asigura că ai suficientă insulină pentru a menține stabilă glicemia. Dacă îți schimbi obiceiurile zilnice sau dacă te îmbolnăvești, poate fi necesar să faci mai multe teste de glicemie.

Diabet de tip 2

Dacă ai diabet de tip 2 sau dacă te confrunți cu diabetul gestațional, poate fi necesar să faci două până la patru teste pe zi, în funcție de administrarea sau nu a insulinei. În general, ar trebui să faci teste înainte de mese și la culcare. Dacă îți gestionezi diabetul cu medicamente non-insulinice, este posibil să nu fie nevoie să îți faci zilnic teste pentru a afla glicemia odată ce ai învățat tiparele tipice.

Cum se folosește un glucometru

Adesea, cu excepția cazului în care cineva te-a instruit din timp, este posibil ca medicul să îți fi dat o rețetă pentru un glucometru fără să îți spună în mod explicit cum să îl utilizezi. Și, deși majoritatea manualelor de instrucțiuni sunt ușor de folosit, această sarcină poate părea descurajantă dacă nu ești atât de priceput din punct de vedere tehnologic. 

Pentru a utiliza un glucometru asigură-te că ai lângă tine un disc de vată îmbibat în alcool (sau ești lângă o chiuvetă cu apă și săpun), lanțetă, bandă de testare, glucometrul și un caiet și pix pentru înregistrarea rezultatelor.

Spală-te bine pe mâini pentru a preveni infecțiile. Dacă nu ești lângă o chiuvetă, folosește discul de vată cu alcool sanitar. Freacă rapid mâinile una de alta pentru a le încălzi puțin și aigură-te că sunt bine uscate, deoarece mâinile umede pot dilua proba de sânge. 

Pornește glucometrul și pune o bandă de testare în aparat când acesta este gata. Urmărește indicatorul pentru plasarea sângelui pe bandă.

Asigură-te că mâna este uscată și înțeapă vârful unui deget cu lanțeta, apoi pune picătura de sânge pe bandă sau în partea laterală a benzii, conform instrucțiunilor. Va dura numai câteva clipe pentru ca glucometrul să calculeze citirea glicemiei. 

Șterge cu alcool sanitar locul de unde ai extras sângele, dacă acesta încă sângerează.

Notează-ți rezultatele într-un caiet. Unele glucometre au posibilitatea de a stoca rezultatele obținute în memorie, dar, pentru siguranță, poți nota valorile într-un caiet. Păstrarea unei evidențe a rezultatelor ușurează și munca medicului și a ta pentru a stabili un plan de tratament bun. În primul rând, te ajută să ai informații pe mai multe zile cu privire la modul în care corpul tău răspunde la anumite alimente, exerciții fizice și medicamente. În al doilea rând, oferă medicului o imagine exactă a modului în care funcționează tratamentul pe care ți l-a recomandat.

Monitorizarea continuă a glucozei

Este posibil ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să fie nevoite să-și testeze zahărul din sânge mai frecvent și, în aceste situații, un sistem de monitorizare continuă a glucozei (CGM) poate fi util. Un CGM este un glucometru care rămâne atașat de corp, reducând (deși nu eliminând complet) necesitatea înțepăturilor. Pur și simplu vei aplica un senzor pe piele (de obicei în partea superioară a brațului, abdomenului sau coapsei), iar acesta va transmite o citire a glucozei la intervale prestabilite - de obicei la fiecare câteva minute - spre un dispozitiv de monitorizare.

E indicat să ceri sfatul medicului legat de cât de des și în ce momente ale zilei ar trebui să faci testele, pentru că frecvența de testare poate depinde de tipul tău specific de diabet, dar și de planul tău personal de tratament.

Cum menții glucometrul funcțional pentru mai mult timp

  • Este important să ai grijă în mod regulat de glucometru pentru a evita potențialele probleme. Pentru o bună funcționare a dispozitivului, e bine să:
  • Te asiguri că ai permanent în casă baterii care se potrivesc specificațiilor glucometrului.
  • Te asiguri că benzile de testare nu sunt expirate, deoarece în acest caz îți pot oferi un rezultat inexact. 
  • Închizi bine capacul după ce ai scos o bandă de testare, deoarece umezeala sau prea multă lumină pot deteriora banda. 
  • Cureți dispozitivul la intervale regulate.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
My Health - Glucometer
http://www.myhealth.gov.my/en/glucometer/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0