Toxine pe care sa le elimini din alimentatie

Toxinele ar trebui eliminate din alimentația oricui, însă în mod deosebit din dieta persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice precum hepatita ori ciroza. Întrucât ficatul bolnav nu funcționează așa cum ar trebui, acestuia îi va fi imposibil să filtreze și să elimine toxinele ingerate, așa că organismul va fi intoxicat puțin câte puțin.

Există diverse tipuri de toxine care pot fi prezente în alimente, iar sursa acestora poate fi variată, inclusiv contaminarea chimică, microbiologică sau prezența naturală în anumite alimente. Pesticide, metale grele și bisfenol A - acestea sunt doar câteva dintre toxinele care ajung să fie ingerate și să provoace daune în corp.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce toxine ar trebui să elimini din alimentație?

Iată câteva exemple de toxine care pot fi întâlnite în alimentație: 

Pesticidele

Pesticidele sunt folosite pentru accelerarea procesului de creștere și coacere în cazul legumelor și fructelor. Cartofii, mazărea, roșiile, castraveții, strugurii, căpșunile, nectarinele și piersicile sunt doar câteva exemple de fructe și legume cu un conținut ridicat de pesticide. Pentru a evita pesticidele, ideal ar fi ca fructele și legumele să fie unele de proveniență organică, crescute fără îngrășăminte chimice dăunătoare pentru sănătate. 

BHA și BHT

Hidrozianisolul butilat și hidroxitoluenul butilat, pe care le regăsim pe etichetele alimentelor cu denumirile BHA și BHT, sunt conservanți cu efect cancerigen, potrivit oamenilor de știință. De asemenea, acești conservanți au un impact negativ și asupra fertilității în cazul bărbaților.

Sulfat de aluminiu și sodiu

Acest ingredient se regăsește în special în compoziția brânzeturilor, a preparatelor de panificație, în popcornul pentru cuptorul cu microunde și în alte alimente ambalate. Medicii au descoperit că sulfatul de aluminiu și sodiu afectează sistemul reproducător, sistemul neurologic, comportamentul, precum și dezvoltarea individului.

Bisfenol A (BFA)

Această toxină se regăsește în conserve și în dozele de suc și, nu numai că suprasolicită ficatul, însă poate cauza și cancer la sân, cancer de prostată, probleme comportamentale, diabet și obezitate.

Organismele modificate genetic

Organismele modificate genetic au un impact negativ asupra tuturor organelor interne, fiind responsabile pentru declanșarea multor afecțiuni. Din păcate, acestea se regăsesc în peste 70% dintre alimentele procesate care au la bază porumbul, soia și rapița. Alege întotdeauna alimentele de proveniență organică pentru a te feri de pericole.

Uleiul vegetal brominat (BVO)

Acest aditiv alimentar se regăsește în sucurile din comerț și este extrem de periculos nu numai pentru ficat, ci pentru întreg organismul. Renunță la sucurile din comerț pentru a sta departe de această substanță toxică. Consumă, mai degrabă, apă cu zeamă de lămâie ori portocală, smoothie-uri de fructe și legume și ceaiuri de plante și fructe pentru hidratare.

Azodicarbonamidă

Această substanță toxică este interzisă în majoritatea statelor europene, în Marea Britanie, Australia și Singapore. Azodicarbonamida se regăsește în unele paste albe la cutie. Poți preveni consumul acesteia citind cu atenție eticheta produselor pe care le cumperi ori preparându-ți pastele acasă, din ingrediente naturale.

Ce alte toxine mai pot ajunge în farfurie?

  • Bacteriile patogene precum Salmonella, E. coli și Listeria pot contamina unele alimente, producând toxine care provoacă intoxicații alimentare.
  • Anumite substanțe chimice adăugate în procesul de producție a alimentelor, precum coloranții artificiali, conservanții și îndulcitorii artificiali, pot ridica îngrijorări legate de efectele lor asupra sănătății pe termen lung.
  • Peștele poate conține histamină dacă nu este păstrat la temperaturi corespunzătoare. Consumul de pește cu conținut crescut de histamină poate duce la intoxicații alimentare cunoscute sub numele de intoxicație histaminică. 

Care sunt cele mai toxice fructe și legume?

Potrivit Environmental Working Group, organizație activistă non-profit, specializată în cercetare în domeniul agricol și al substanțelor toxice, există 12 fructe și legume care conțin o cantitate mare de pesticide din cauza felului în care sunt crescute industrial. Pe această listă numită Dirty Dozen („Duzina murdară”) intră: căpșunile, spanacul, varza Kale și alte frunzoase din familia acesteia, piersicile, perele, nectarinele, merele, strugurii, ardeii grași și cei iuți, cireșele, afinele și fasolea verde. De aceea, dacă nu le cultivi tu însuți sau nu le cumperi de la producători de încredere, e bine ca atunci când vrei să mănânci unele dintre cele de mai sus să le cumperi în varianta organică.

Dacă pe de o parte există aceste Dirty Dozen, pe de altă parte există Clean 15 (adică „Cele 15 curate”), legume și fructe care nu sunt modificate genetic și care au cele mai mici cantități de pesticide sau deloc. Pe această listă intră morcovii, pepenele roșu, cartofii dulci, mango, ciupercile, varza, kiwi-ul, pepenele galben, sparanghelul, mazărea, papaya, ceapa, ananasul, porumbul și avocadoul. Așadar, acestea pot fi consumate mai în siguranță indiferent de unde le cumperi, nu este nevoie să le cauți în varianta organică.

Alte legume și fructe (situate undeva la mijloc, deoarece, după ce au fost testate de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite - USDA și Administrația SUA pentru alimente și medicamente - FDA, nu au putut fi încadrate nici în Dirty Dozen, nici în Clean 15) sunt: roșiile, roșiile cherry, dovleacul, dovlecelul, țelina, cartofii, salata verde, mandarinele, castraveții, broccoli-ul, prunele, vinetele, zmeura, grepfrutul, mazărea dulce, portocalele, bananele și conopida.

Cum să previi ingerarea de toxine?

Poți elimina toxinele din alimentație renunțând la produsele ultra procesate și ambalate pe care le achiziționezi de la magazin și cumpărând alimente cât mai naturale și simple - fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe - și de proveniență organică de câte ori este posibil, care să nu conțină substanțe care ți-ar putea face rău. Cu cât alimentele sunt mai naturale și mai puțin procesate, cu atât mai bine le va filtra și procesa ficatul.

Deși e mai simplu să îți cumperi semipreparate și tot felul de alimente gata de a fi consumate, pentru că nu mai trebuie să pierzi timpul cu gătitul, în realitate îți faci o defavoare în ce privește sănătatea. De aceea, dacă vrei să ai o stare de sănătate mai bună, e bine să îți lași loc în programul tău (care, într-adevăr, poate fi unul aglomerat) pentru a-ți cumpăra alimente cât mai naturale și a prepara acasă feluri de mâncare hrănitoare.

De asemenea, pentru a sta departe de toxine, e indicat să renunți treptat la băuturile dulci, carbogazoase și îmbuteliate, care conțin substanțe dăunătoare. Hidratează-te, cum spuneam mai sus, consumând apă simplă sau cu zeamă de fructe ori cu frunze zdrobite de mentă, ceaiuri din plante și fructe și smoothie-uri. Ai grijă la sucurile naturale pentru că acestea, deși sunt naturale și fără aditivi suspecți, dacă le prepari în casă, conțin și cantități mari de zaharuri, având în vedere că nu mănânci și pulpa plină de fibre care încetinesc creșterea glicemiei.

Cum să mănânci mai sănătos?

Adoptarea unui stil de viață alimentar sănătos implică alegeri echilibrate și durabile în ceea ce privește alimentația. Iată câteva idei:

  • Cumpără alimente integrale, nu gata preparate sau semipreparate: Optează pentru alimente integrale, precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe, pe care să le gătești acasă. Aceste alimente furnizează nutrienți esențiali și fibre, contribuind la o alimentație echilibrată.
  • Menține echilibrul nutrițional: Asigură-te că ai o varietate de alimente în meniul tău și că acoperi toți nutrienții esențiali, inclusiv proteinele, carbohidrații, grăsimile sănătoase, vitaminele și mineralele.
  • Controlează porțiile: Fii atent la dimensiunea porțiilor pentru a evita consumul excesiv de calorii. Utilizează farfuriile normale, nu supradimensionate și încearcă să asculți semnalele de sațietate ale organismului.
  • Limitează consumul de zahăr și alimente procesate: Redu consumul de zahăr adăugat, dulciuri, băuturi carbogazoase și alimente procesate, înlocuindu-le cu surse naturale de dulce precum fructele proaspete, fructele uscate și deserturile în care zahărul este înlocuit cu mierea sau cu îndulcitori naturali fără calorii, precum stevia.
  • Alege grăsimile sănătoase: Optează pentru grăsimi sănătoase în alimentația de zi cu zi, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, avocado, nuci și semințe. Redu consumul de grăsimi saturate și trans găsite în alimentele ultra procesate și în unele produse de origine animală (carne grasă, smântână, untură, brânzeturi maturate).
  • Mănâncă pe îndelete și cu atenție: Fii conștient de procesul de a mânca și bucură-te de fiecare mușcătură. Mâncatul în grabă poate duce la un aport excesiv de calorii și poate afecta digestia.
  • Bucură-te de o varietate de culori în farfurie: Alege o varietate de culori în alimentația ta, deoarece aceasta indică o gamă diversă de nutrienți. Fructele și legumele colorate conțin antioxidanți benefici pentru sănătate.
  • Bea apă suficientă: Consumă apă în cantități adecvate pentru a-ți menține hidratarea, alături de ceaiuri și supe și evită băuturile îndulcite și consumul excesiv de cafea sau de alcool.
  • Planifică-ți mesele: Planifică-ți mesele și gustările în avans. Acest lucru te poate ajuta să eviți alegerile nesănătoase (când te apucă, de exemplu, foamea pe stradă și te oprești la primul fast-food sau la patiserie) și să îți păstrezi energia pe parcursul zilei.
  • Caută sprijin și informații:Dacă întâmpini dificultăți în a adopta un stil de viață alimentar sănătos, cere sfatul medicului tău de familie sau al unui nutriționist acreditat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Food Toxin 
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/food-toxin
Environmental Working Group - Dirty Dozen™ 
https://www.ewg.org/foodnews/full-list.php


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0