Totul despre proteza totală

Edentația totală definește absența tuturor dinților de pe un maxilar sau de pe ambele maxilare. Există edentație totală maxilară, edentație totală mandibulară (edentație unimaxilară) și edentație bimaxilară.

Cauzele edentației totale

Lipsa dinților este determinată foarte frecvent de afecțiuni dobândite în cursul vieții pacientului; extrem de rar sunt descrise edentații totale congenitale, cauzate de lipsa mugurilor dentari de pe arcade, numită “anodonție totală”.

Edentația totală, de regulă, se instalează progresiv; într-o primă etapă apare edentația parțială redusă și după un număr de ani, în funcție de o serie de factori, se ajunge la edentații parțiale întinse și apoi la pierderea ultimilor dinți de pe arcadă.

În ordinea frecvenței lor, cauzele edentației totale sunt:

  • caria dentară și complicațiile ei,
  • boala parodontală,
  • afecțiunile tumorale,
  • traumatismele,
  • afecțiuni congenitale,
  • diabetul,
  • boli psihice,
  • chimioterapie,
  • radioterapie,
  • tratamentul cu imunosupresoare,
  • desfășurarea activităților profesionale în medii toxice,
  • consumul de droguri.

Starea de edentație totală se manifestă variat, deoarece simptomele se pot însuma diferențiat la fiecare pacient.

Proteza dentară, metodă de tratament

O metodă de tratament a edentației totale poate fi proteza totală. Proteză, reprezentată de un corp bine definit, solid, este introdusă într-o cavitate virtuală, delimitată de multiple structuri mobile: buze, obraji, limba, planșeu bucal etc.

Proteza, prin formă și dimensiunile ei, aplicată pe câmpul protetic, nu trebuie să împiedice mișcările structurilor mobile sau să producă leziuni imediate și tardive.

Care este rolul protezelor 

Protezele totale restaurează morfofuncțional aparatul dento-maxilar (masticație, fizionomie, fonație). Materialul din care sunt confecționate este reprezentat, în general, din rășini acrilice. Excepțional, intră în alcătuire fibre de sticlă, plasă metalică și mase ceramice. Dinții pot fi din diferite materiale (acrilat, compozit, porțelan), ceea ce duce și la costuri diferite în realizarea protezei.

Indiferent de tipul de material din care sunt realizați dinții, atunci când proteza este nouă, aceștia au culoarea asemănătoare cu dinții naturali, în funcție de dorința pacientului, dar trebuie menționat că, în timp, dinții din acrilat își modifică culoarea și se pot abraza (toci), acest aspect fiind dependent de alimentația și obiceiurile vicioase ale pacientului. Dinții se pot colora din cauza băuturilor colorate, ceai, cafea, vin, țigări.

Fazele clinice (realizate în cabinet) sunt reprezentate de amprentare, determinarea și înregistrarea rapoartelor intermaxilare, proteza fiind obținută în laborator, de tehnicianul dentar.

 
 

Arcada dentară la proteza totală este formată din maximum 14 dinți, care prezintă aceleași caracteristici pe care le prezintă și dinții naturali. Culoarea și forma dinților artificiali sunt alese în funcție de vârstă, sex, tipul constituțional, culoarea părului, a ochilor și a tegumentelor, astfel încât să se obțină armonia dento-facială.

În cazul dinților din porțelan, avantajul este că își mențin culoarea în timp, un dezavantaj fiind faptul că, din cauza durității, în timpul masticației se creează un zgomot de castaniete. Un alt dezavantaj este dat de faptul că legătura dintre dinți și baza protezei este una mecanică, și nu chimică, așa cum este între baza protezei și dinții de acrilat.

Când proteza se poate desprinde

De obicei, proteza rămâne intim aplicată pe câmpul protetic, atât cât își dorește pacientul, prin intermediul unor factori dați de forma și structura protezei. Există situații în care proteza se poate “desprinde” involuntar de pe câmpul protetic, cum ar fi momentele în care pacientul mănâncă alimente vâscoase, lipicioase, sau dacă zona de sprijin este redusă.

Pentru a evita desprinderea de pe câmpul protetic pot fi utilizate cremele adezive special create pentru o mai bună stabilitate a protezei.

Pentru o bună colaborare medic-pacient este utilă o ședință înainte de a se începe orice tratament, în care medicul să îi explice pacientului că realizarea unei astfel de lucrări protetice se desfășoară pe parcursul a mai multe ședințe.

În același timp, medicul trebuie să se asigure că înainte de a se lua o decizie, pacientul a înțeles toate detaliile despre acest tip de lucrare protetică. De exemplu: cum arată, că acoperă în totalitate boltă palatină și crestele edentate superior și inferior, despre tipurile de materiale din care sunt realizați dinții, numărul ședințelor cu aproximație, modalități de folosire și întreținere a protezei, și nu în ultimul rând, costul.


 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0